despre obsesii


Am vorbit despre pasiuni, sentimente, orgolii, prostie si cate si mai cate, insa despre obsesii n-am vorbit.
Ce este obsesia ? In DEX zice:
Tulburare a voinței care se manifestă prin idei fixe, prin dorința irezistibilă de a face un act determinat, bolnavul fiind conștient de caracterul anormal al acțiunilor sale. ♦ Imagine sau idee inadecvată care revine neîncetat în câmpul conștiinței, stăruitor și anormal; preocupare chinuitoare.

E foarte dificil sa fii obiectiv, cand spui cuiva ca are o obsesie pentru ceva, pentru ca tu insuti nu sti daca esti sanatos sau nu. Sub imperiul subiectivismului, am sa ma rezum la a comenta niste simple observatii, constatate de-alungul timpului. Obsesia nu este o manifestare evidenta, ci e nevoie sa petreci o perioada alaturi de cineva, sa-i cunosti obiceiurile, tabieturile, si alte aspecte care iti pot deranja simturile.
Obsesia face rau atat persoanei, cat si celor din jur. Fara sa fiu de specialitate psihiatru, am constatat ca obsesia se manifesta identic cu o masina care nu vrea sa porneasca, daca rezervorul nu este plin peste jumatate. Nu conteaza ca in rezervor este suficienta benzina pentru 100 de km, iar drumul de parcurs are 1 km. S-ar putea sa nu fiti de acord, insa tin sa aseaman obsesia cu fobia.
Cred ca la originea oricarei maifestari de gen sta teama de esec.

Haideti sa povestim despre florile din minunata gradina a obsesiilor.:)
Cea mai raspandita obsesie este cea pentru ordine. Unii oameni nu se simt bine, daca in jurul lor nu este ordine, disciplina, lucruri si fapte ordonate dupa un anumit tipar impus. Apare o neliniste, care dispare in momentul cand ordinea este restabilita.
Obsesia pentru curatenie. Am cunoscut oameni care au teama fata de microbi. Se spala pe maini din zece in zece minute. Cineva imi povestea ca isi spala inclusiv paltonul. Altii sunt atenti si nu mananca nimic de pe strada. Si daca o fac, ii observi ca isi infasoara gogoasa de parca ar trimite-o cu posta. Iar daca degetul murdar ar atinge din greseala, ar arunca-o fara sa se gandeasca.
Acum, daca as fi obiectiv, cred ca un lucrator la salubritate m-ar considera si pe mine obsedat de igiena.:))
Pasiunile pot fi si ele considerate obsesii. Spunem despre cineva ca a facut o obsesie pentru altcineva, de sex opus. Aniela Minu spunea odata ca iubirea poate fi transformata in obsesie foarte usor. Obsesie pentru amant, sot sau propriul copil. Cand e vorba de oameni maturi, e mai usor, pentru ca acestia isi pot controla singuri viata. Cand e vorba de un tata, care isi viseaza copilul campion la nu stiu ce sport, fara sa tina cont de aptitudinile copilului sau vointa lui, e alta poveste. Cumlea stiti care e ? Ca parintele se comporta exact ca un orb. El nu vede decat ce vrea el sa vada, si nu observa ca ... copilul sufera.
Stiu pe cineva care si-a sechestrat copilul in casa, pentru ca ii e teama sa nu ii fie rapit, sau sa se imbolnaveasca. Bietul copil nu are voie sa se joace cu nimeni si a devenit computer games addicted.
O alta obsesie este cea pentru perfectiune. Pana la o anumita varsta am suferit si eu de ea, asa ca, o cunosc foarte bine. Acum am ambalat-o in ceva mai galant si ii spun eficienta.:))
Mai e si obsesia pentru glorie. Sunt oameni care se viseaza conducatori de osti si fauritori de istorie, chiar daca au condus la viata lor numai un vapor.

Credeti ca obsesiile pot fi controlate si vindecate ?

Deci am vorbit despre:
- obsesia curateiniei;
- obsesia ordinii;
- obsesia furtului;
- obsesia campionului;
- obsesia rapirii;
- obsesia perfectiunii;
- obsesia gloriei.

Voi ce obsesii aveti sau cunoasteti ?

13 comentarii:

simonacratel spunea...

"Obsesia" pentru curatenie de exemplu cum o numesti tu... de ce oare nu ii spui pe nume: manie. Mania curateniei este un mod dea controla "lucrurile". E felul unor oameni de a controla lumea din jurul lor, care de alftel nu poate fi controlata.

Obsesii...? manii... ori paranoia... le-ai amestecat aici... si nu e bine... grandomanie... nu imi place cum le-ai amestecat...

simonacratel spunea...

Spalatul miinilor face parte din comportamentul obesiv-compulsiv...

Ufff... Ma faci nervoasa... nu mai stiu cum sa ti le ordonez aici...!

O alta nota ar fi ca aceste tulbrurari de personalitate apar la oamenii dezorganizati, ca un mod de a compensa, de a incerca sa-si indrepte comportamentul haotic... cum ar fi cei care au avut ADHS... sau doar ADS...

pheideas spunea...

@simona, MANÍE, manii, s.f. 1. Boală mintală manifestată prin euforie, stare de excitație psihomotorie, logoree, halucinații, incoerență a gândirii etc.; p.ext. idee fixă care preocupă pe cineva. 2. (Cu sens atenuat) Preocupare exagerată pentru ceva; deprindere bizară. V. capriciu, toană. – Din ngr. manía, fr. manie.
Mi se pare acelasi lucru. Psihiatrii alatura obsesia fobiei si anxietatii, nu mainiei.

Anonim spunea...

obsedati, maniaci, fobiaci etc.
:)
Cred ca fiecare dintre noi traverseaza de-a lungul vietii episoade ca cele enumerate mai sus.
Partea sanatoasa a fenomenului este sa nu tina mult!
:))

simonacratel spunea...

Lucian... gresesti...

Anonim spunea...

Obsesiile si maniile sunt, asadar, boli. Comportament obsesiv sau maniac vedem zi de zi in jurul nostru. Noi insine avem propriile noastre obsesii sau manii, in diferite proportii. Important este sa ramenem "pe linia de plutire", pentru ca reactiile noastre sa nu devina deranjante pentru ceilalti.
Eu una devin agitata cand se opreste apa, avand mania spalarii si clatirii vaselor cu apa din abundenta.
Daca pot fi controloate si tratate? Probabil ca da, dar cine se lasa tratat?... :)

fly2sky spunea...

Interesant si probabil ar fi mult de dezbatut pe acetse teme. Manii, fobii, obsesii, paranoia, sunt toate manifestari de diverse intensitati si sub diverse forme a unor dezechilibre emotionale. Distinctii se pot face si de asta se ocupa psihologii, psihoterapeutii. Important e sa ne dam seama cand comportamentul nostru sau a celor din jurul nostru depaseste limita normalului, sa cand exagerarile ne pot conduce spre anumite boli. Obsesia o vad ca o exagerare, o preocupare exagerata catre ceva. Dar cum masurile fiecaruia difera..e interpretabil cand se poate vorbi despre obsesii. De exemplu cineva obisnuit cu ordinea si curatenia, i se pare ceva normal ceea ce altuia i se pare excesiv. De la o exagerare pana la a deveni "chinuit" de o preocupare si la a-i chinui si pe cei din jurul tau..e o panta alunecoasa. Importante in primul rand sa constientizezi cand exagerezi cu ceva, cand ii superi pe altii cu comportamentul tau, apoi sa iti dai seama de cauza acestor exagerari. De multe ori sunt transmise din copilarie, de la parinti, se pot datora unor conjuncturi, se pot accentua in diverse contexte, pot avea si cauze fizice. Vorbeam in postarile trecute de ratiune si sentiment si de necesitatea gasirii unui echilibru, iar obsesiile apar de multe ori din astfel de dezechilibre. Obsesiile pot fi foarte diverse, la cele de mai sus as mai aduga obsesia pentru munca (exista si de asta :)) desi pare greu de crezut), obsesia pentru promotii si chilipiruri, zgarcenia poate fi vazuta ca o obesia din a economisi, gelozia excesiva ajunge o obsesie, obsesiile sexuale, s.a.m.d.

pheideas spunea...

@fly, obsesiile, fobiile, anxietatile, sunt printre putinele boli psihice pe care omul le constientizeaza. Depinde mult de momentul declansarii. Daca afectiunea vine din copilarie, cu atat mai greu este s-o controlam. Cred ca nu e om sa nu sufere de vreo boala. Mi s-a intamplat sa obeserv si sa incerc sa atrag atentia omului. De multe ori m-am trezit cu cratiti in cap. Nu multi vad buna intentie. Cred ca ... capacitatea de a deosebi o buna intentie o au numai oamenii cu adevarat inteligenti. Sa-ti poti controla emotiile e chiar o arta.

WomanWithW spunea...

...toti suntem ,,un pic luati,, si ...obsedati..in America totul are un nume abreviat...si te trezesti bolnav inchipuit de niste ADD..uri...E fain ...ca ai o scuza..A.. nu sunt obsedat de furat...sunt cleptoman si ...asta e o conditie...nu sunt prost si neatent la scoala ..am ADD.
Ai intrebat daca si noi,''urmaritorii,, tai avem obsesii...Am una ...dar nu ti-o spun...(si-apoi odata si odata tot o sa fac dragoste in fan)

Felicia spunea...

Avem nevoie ca lucrurile sa aiba sens. Chiar si atunci cand ceva merge rau, suntem mai linistiti daca macar intelegem ce se afla la radacina raului. Legatura logica dintre lucruri ne face sa simtim ca ne cunoastem lumea, ca suntem mai stapani pe ea. Obsesiile, in multele lor manifrestari, cred ca isi au radacina in nevoia de a controla mica lume in care traim. Oamenii mai putin puternici, care au un cuvant mic de spus in viata lor, cei care au pierdut mult si nu au facut pace cu pierderile suferite sunt cei care cad de multe ori in patima nevoii de a controla cat mai multe aspecte din viata lor. Isi doresc sa creada viata este formata dintr-un numar finit de elemente, aflate in combinatii limitate care, in consecinta, pot fi controlate.
Adevarul despre noi insine si despre ceea ce se intampla se afla de obicei dincolo de forme si tipare. Si puternici sunt cei care, vorba inteleptului, nu sunt atat inteligenti sau puternici, cat capabili de a se adapta.

pheideas spunea...

Cineva imi spunea ca cei care au suferit in copilarie de lipsa afectiunii, sau au traversat momente de parasire, indeosebi mamele, au tendinta de a-si "sufoca" propriul copil cu foarte multa afectiune. Fara sa constientizeze, acesta iese pe "piata" cu un handicap emotional imens. Asocial, incapabil sa se descurce singur, copilul va suferi mai tarziu. Iar si mai tarziu, va reprosa mamei vina pentru esecurie sale. Nu mai vorbesc ca o parte din inadaptarea sa se va repercuta asupra propiilor copii. Si uite-asa lantul se impleteste la nesfarsit.

WomanWithW spunea...

....total de acord cu tine aici...Incerc sa-mi cresc copilul sa nu fie prea ,,mamos,, desi imi place dulcea dependenta a unui pusti de 8 ani de mommy ...si cateodata ma doare(la fel de dulce)cand are parca mai multe subiecte de discutie cu daddy...dar stiu sigur ca ...atunci cand ,,iese pe piata,,cum zici tu ...nevasta-sa n-o sa-i strige 50/50 gluma/negluma,,Taie cordonul ombilical,dude...it's about time!''

pheideas spunea...

@MyEyesOnyou, se pare ca nu toti vor sa taie cordonul. Sau poate nu stiu sau n-au putere.:)