Despre toleranta si religia in scoala

Pentru ca tot a fost Ziua Tolerantei si am descoperit si eu principiile tolerantei adoptate de catre Statele Membre ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, m-am oprit asupra modului in care sunt aplicate aceste principii in tara noastra in ceea ce priveste educatia:

Iata un fragment din aceste principii:

4.2. Educatia in sensul de a fi tolerant trebuie sa fie considerata un imperativ prioritar; iata de ce trebuie sa fie promovate metodele sistematice si rationale de predare a tolerantei care sa se adreseze la sursele culturale, sociale, economice, politice si religioase ale intolerantei, surse care tocmai constituie cauzele fundamentale ale violentei si excluderii. Politicile si programele tolerantei atat intre indivizi cit si intre grupurile etnice, sociale, culturale, religioase si lingvistice si natiuni.

4.3. Educatia in domeniul tolerantei urmeaza a viza contracararea influentelor care ar duce la frica si excluderea altora si trebuie sa-i ajute pe tineri sa-si dezvolte capacitatile de a-si formula o parere proprie, de a avea o reflexie critica si de a judeca in termeni etici.
Sursa: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/principii_toleranta.php

Si iata cum se intampla in realitate la noi:

"Comisia de învăţământ a adoptat ieri, 30 aprilie 2010, cu modificări, articolul 17 din proiectul Educaţiei referitor la disciplina religiei.

Membrii forului au stabilit, la alineatul 1 că religia, ca disciplină şcolară în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, este parte a trunchiului comun.

Potrivit alineatului 2 admis de Comisie, „la solicitarea scrisă a părintelui, tutorelui sau a elevului dacă este major, acesta poate să nu frecventeze orele de religie”.

Deputaţii au eliminat alineatul ale 3-lea din proiectul Guvernului, care stipula că, „la cerere, în locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”.

Sursa: http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/religia-in-scoala/3037-religia-parte-a-trunchiului-comun-s-a-eliminat-din-proiectul-legii-educatiei-posibilitatea-ca-elevii-sa-poata-urma-alte-cursuri-in-locul-celui-de-religie.html 

Iata deci exemplul clar de promovare a intolerantei fata de alte religii decat cea ortodoxa. Principiile religioase la originea lor ar trebui sa promoveze toleranta..insa dupa cum s-a vazut in istorie..de multe ori au fost folosite pentru a institui intoleranta (vezi Cruciadele, vezi conflictele din tarile islamice).


Predarea religiei in scoli...se spune ca este benefica pentru copii pentru ca ii aduce mai aproape de valorile fundamental crestine..insa ceea ce se intampla de fapt este o indoctrinare. Pentru ca nu se predau numai principii..nu se preda religia ca o informare..ci se preda cum sa devii bun crestin, ce ritualuri trebuie sa urmezi. Si inca de la varste fragede..cand copii sunt in perioada de asimilare si capacitatea de a analiza obiectiv e inca scazuta.
Din intamplare sunt ortodoxa. Pentru ca tatal meu a fost ortodox, pentru ca multi romani sunt ortodocsi. Insa ca multi altii..respect mai mult niste traditii..niste principii.. si mai putin ritualurile bisericesti. Apreciez oamenii de orice religie..atunci cand vad ei ei bunatate, iubire si toleranta. Si am intalnit astfel de oameni..de diverse religii sau culte religioase. Imi doresc ca si copiii mei sa fie la fel de deschisi in aceasta privinta. Baiatul meu e in clasa a doua si imi spune ca el vrea sa devina foarte credincios. De mic spune ingerasul..acum se roaga seara..si nu l-am tulburat din asta..pentru ca le face din tot sufletul lui minunat de copil. Dar intr-o zi ne-a spus ca noi suntem pacatosi pentru ca nu mergem duminica la biserica. I-am explicat ca D-zeu iubeste oamenii buni si faptele bune..si ca le asculta gandurile si rugaciunile oriunde s-ar afla. Ceea ce aud ei la scoala e foarte important..si nu e bine sa ii bulversezi..insa e bine sa cunoasca si alte opinii, sa gandeasca liber si sa aiba curajul de a alege ce e potrivit pentru ei.

Sa presupunem ca aveam alta orientare religioasa..sau aprtineam unei "secte" cum se mai spune. Singura optiune care as avea-o ar fi sa fac o solicitare scrisa pentru ca baiatul meu sa nu participe la orele de religie. Daca s-ar intampla asa..cu siguranta el s-ar simti marginalizat si ar suferi, iar in plus..nevand alte optiuni, in orele de religie ar trebui sa merg sa-l iau de la scoala si apoi sa il duc inapoi. Cum se mai respecta astfel articolul de mai sus: "Educatia in domeniul tolerantei urmeaza a viza contracararea influentelor care ar duce la frica si excluderea altora"?

Sustin parerile care spun ca in scoala ar trebui predata doar o istorie a religiilor, chiar sa se insiste pe istoria crestinismului, insa fara a indoctrina si la o varsta cand copilul poate sa isi formeze opinii proprii, nu incepand cu clasele primare. Educatie religioasa speciala pentru copii poate fi facuta in biserici...si cine vrea isi poate duce copiii acolo. Scolile de stat n-ar trebui sa favorizeze indoctrinarea..si incep sa le dau dreptate celor care spun ca se incearca inlocuirea doctrinei comunisme cu cea ortodoxa...iar in locul tablourilor cu Ceausescu s-au pus icoane.


Sunt de parere ca in scoli in primul rand ar trebui sa invatam intai ce inseamna TOLERANTA. Propun o dezbatere pe aceasta tema.




   

7 comentarii:

pheideas spunea...

Ma intreaba Vlad - nepotelul meu, aflat in clasa I-a: - Lucian, pot sa te intreb ceva ? Ne-a zis doamna de religie ca pe Adam si Eva i-a facut Doamne-Domne din pamant si nu stiu ce-au facut cu marul, ca nu am inteles ... Spune-mi, cine a fost Dumnezeu ?
M-am tot gandit, cum sa raspund copilului, sa inteleaga.
Dumnezeu a fost un mos batran de tot, mai batran decat toti oamenii de pe Pamant si decat Pamantul, si care acum multe milioane de ani in urma a venit din stele si a construit o gradina frumoasa, undeva in Africa. Apoi i-a facut pe Adam si Eva, asa cum face mami prajitura - o amesteca in castron cu mixerul si o baga pe urma la cuptor. Dupa aceea le-a dat drumul prin gradina, dar le-a spus sa nu pape mere din pomul acela. Ei nu l-au ascultat si au mancat mere. Doamne-Doamne s-a suparat rau si i-a gonit din gradina. Pe urma ei au facut copii, s-au facut mai multi, si copiii lor au avut copii si tot asa, pana azi.

V-a placut povestea genezei ? :)))

pheideas spunea...

Asta ca sa va dati seama cum prostim copiii cu tampenii pe care ei nu le inteleg, dar ii fortam sa le accepte neconditionat, pentru ca asa da bine.
Uneori copiii sunt mult mai sinceri si destepti decat noi, cei mari.

fly2sky spunea...

:))..mai ales partea cu mixerul si cu bagatul in cuptor. Asa probabil intelege cum unii sunt mai copti la minte si altii nu :). Prea multe povesti le spunem copiilor..de nu mai stiu saracii ce sa creada.

pandhora spunea...

sunt de acord cu tine...o istorie a religiilor predata in scoli ar favoriza intelegerea ideii de credinta in primul rand...
biserica ar trebui sa fie locul unde se practica credinta si nu scoala...
eu sper ca in timp lucrurile sa se aseze la locul lor...chiar daca au trecut 20 de ani oamenii nu au uitat ca s-au darmat biserici....din pacate acum e prea mult din ce era prea putin atunci...
dar eu sper la echilibru asa cum spuneam :)

fly2sky spunea...

@pandhora, intr-adevar..cam asa se intampla..ca o reactie la o extrema e tendinta sa se treca in cealalta extrema...insa e important sa nu lasam lucrurile sa degenereze..si din pacate avem parte de tot felul de surprize din partea legislatiei romanesti, care spulbera multe sperante.

Anonim spunea...

Salut. Ma numesc Beto si in primul rand vreau sa felicit acest blog, imi place foarte mult. Vreau sa devin membru al acestui blog.
b3tobeto@yahoo.com este id meu si daca se poate sa purtam o conversatie este excelent. Detin si eu un blog, Biblioteca Prafuita.
O zi buna

pheideas spunea...

bine ai venit !