despre nonconformism

Iata ce a scris Pheideas

A fi nonconformist

Conventionalul se bazeaza pe cunoastere, comparare, clasificare si ce e mai important, raportarea continua la majoritate si minoritate. Si nu este nimic peiorativ in a face asta.
Neconventionalul de azi este conventionalul de maine. Oamenii neconventionali sunt avantgardistii, cei care se incapataneza sa fie altfel decat majoritatea. Cei mai multi sunt ganditori si isi exprima neconventionalul in scris. Altii au curaj si epateaza. Eu privesc nonconformismul mai mult ca pe o forma de revolta interioara fata de vechi, si o neacceptare a lozincilor de genul: "Asa trebuie sau toti fac asa !".
Consider ca in fiecare exista un “pui de drac”.
Cred ca pentru cei mai multi sunt un neconventional, iar pentru restul, sunt un tip obisnuit. Si mai cred ca a-ti dori cu orice pret sa fii neconventional, doar pentru a da bine in ochii celorlalti, implica o mare doza de stupiditate si conventional. Neconventionalul adevarat este batut cu pietre, nu adulat de multime. ... mai mult aici

Iata ce a scris Rontziki

Un om obisnuit despre neconventional

Goana dupa neconventional a devenit de fapt ceva mult prea obisnuit, oamenii dorindu-si prea mult sa iasa in evidenta, sa fie neconventionali, incat probabil sa fii conventional devine adevarata provocare si te face sa pari "altfel".
Avem tendinta de a considera conventionale categoriile din care nu facem parte si de a le considera, instinctiv, neconventionale pe cele din care facem parte, avand impresia (pretentia!) ca ele numara putini membri, pentru ca o astfel de abordare ne ofera iluzia de originalitate si unicitate. Cu totii am resimtit cel putin intr-un moment asta si poate ca nevoia de a ne incadra in "neconventional" vine din nevoia de justificare a existentei proprii printr-o conduita unica, "altfel", eventual generatoare de realizari marcante.
Nu contest ca exista un miraj al neconventionalismului si, mai mult sau mai putin constient, foarte multi isi doresc sa fie neconventionali, sa cunoasca si sa se asocieze cu oameni neconventionali, dar eu personal nu prea inteleg de ce. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu neconventionala sau nonconformista. ... mai mult aici

Iata ce a scris Lolita

Nonconformism versus conformism

Suntem la un moment dat constrânşi de aceste convenţii, sau dogme, ce pot fi simplificate uneori doar la rutină şi cred că singurul nonconformism, văzut de unii drept avangardă porneşte din spiritul fiecăruia. Nimeni nu ne poate îngrădi mintea şi e singurul "tărâm" unde putem fi liberi să naştem opinii şi scântei din care se poate construi convenţionalul de mâine. Suntem prizonierii propriei minţi, nu ai sorţii şi de aici porneşte înfrânarea uneori bruscă a unor idei avangardiste. Instituţionalizarea duce la conformism, obiceiurile şi uzanţele la fel. Într-un fel am fost o rebelă de când mă ştiu, deşi cei care mă cunosc ar spune contrariul. De cele mai multe ori din "ordinar" răsare o sămânţă de extraordinar care dă rod cu ajutorul imaginaţiei, creativităţii, originalităţii.
... mai mult aici

Iata ce a scris Saturnianul


Am putea fi cu toţii exclusiv nonconformişti? Să zicem că da! Asta ar duce la anarhie şi implicit la destrămarea nucleului social. Dar şi la dispariţia… nonconformismului. Pentru că TOŢI ne-am comporta la fel, deci unde ar mai fi nonconformismul? Într-o atare situaţie, ar deveni nonconformişti cei care s-ar purta conformist. Paradoxal, nu? E funcţie de situaţie şi din ce parte a baricadei priveşti lucrurile.
Să vă dau un exemplu plastic de consecinţă a unui nonconformism exclusiv şi total? Vă dau! Ştiţi ce se întîmplă cînd organele coprului uman încep să cedeze pe rînd şi omul moare? Fiecare celulă a organismului decide să fie exclusiv nonconformistă şi se instalează anarhia. ... mai mult aici

Iata ce a scris Fly2Sky

Cred ca exista in fiecare din noi intr-o anumita masura si ne place sa credem ca avem ceva numai al nostru, ca suntem deosebiti, mai altfel decat altii. Nonconformismul e legat de curaj, de incredere in sine, de inteligenta, de creativitate, de dorinta de exprimare.
Daca n-ar exista nonconformism, am face totul asa cum a fost facut pana acum, n-am evolua, am ramane pe loc. Incepem prin a fi conformisti, umblam pe cai batatorite si apoi ne desprindem, gasim ceva nou. Acel ceva nou se va batatori din nou de altii, si tot asa. Numai ca sa aduci ceva nou, trebuie intai sa cunosti bine ceea ce exista, altfel ceea ce ti se pare ca ai descoperit e posibil sa fii descoperit altii inaintea ta. Mai precizez ca acel ceva nou trebuie sa fie superior vechiului pentru a evolua.
La urma urmei avem oricand posibilitatea de a a alege, daca alegem calea batatorita e pentru ca noi consideram ca e buna, nu pentru ca “asa trebuie”. Consider ca trebuie sa ne ghidam dupa propriile noastre conceptii si valori, sa fim noi insine, nu sa traim intr-un anume mod pentru ca asa trebuie sau sau de gura lumii.
Despre mine, imi place sa ma consider o noncoformista, prin simplul fapt ca nu-mi plac regulile, nu-mi plac prejudecatiile, nu-mi plac conceptiile invechite, nu-mi place sa generalizez.Pe plan social nu-mi manifest prea mult nonconforsmismul prin atitudine, imbracaminte asa ca persoanele care nu ma cunosc prea bine poate nu ar spune asta despre mine. Si nu fac asta probabil pentru ca nu imi place sa atrag atentia asupra mea. ... mai mult aici

Iata ce a scris Delfilina

Judecăţile de valoare se sprijină pe anumite preferinţe arbitrare; prin urmare, etichetarea unui om ca fiind conformist/nonconformist nu poate avea valoare absolută. În plus, conformistul de azi e nonconformistul de ieri – dacă ne gândim că majoritatea oamenilor manifestă acum un apetit aproape exacerbat pentru extra-ordinar - aşa că însuşi criteriul de evaluare devine circumstanţial (vezi, de pildă, concepţia lui Foucault). Concluzia generală ar fi aceea că problema conformismului ar trebui pusă în termeni de autenticitate. Pentru mine sunt mai importante motivaţiile unui gest decât modul de proiectare a lui în exterior. Autenticitatea nu se conformează; ea pur şi simplu acceptă sau respinge. Tocmai de-asta, tirada asta despre convenţionalism îmi miroase-a vorbărie goală. Eu cred că cel mai important, pentru noi înşine, e să ne asumăm cu sinceritate şi în spiritul libertăţii personale, propriile valori şi convingeri – de orice factură. Nu să ni le formăm prin import necritic, ci să le dobândim prin efort, pentru a le putea apăra mai apoi. ... mai mult aici

29 de comentarii:

pheideas spunea...

Citind postarile anterioare, am retinut urmatoarele idei, zic eu interesante si care merita dezbatute.

- Neconventionalul adevarat este batut de cele mai multe ori cu pietre, nu adulat de multime.

- Apropape toti vad neconventionalul ambalat in conventional. Adica exista o teama de a se exterioriza si de aici deduc ca neconventionalul poate fi "stins" de conventional.

- Se confunda neconventionalul multimii cu esenta neconventionalului. Adica dorinta de a "da bine" in ochii celorlalti, cu originalitatea. Si mai precis, a-ti cumpara Maybach de 100.000 euro, cu a-ti lua Trabant.

Rontziki spunea...

Nu prea vad legatura cu Maybach-ul si Trabantul...daca vrei sa fii neconventional intr-o epoca in care industria de masini a cunoscut o mare dezvoltare, cel mai probabil reusesti luandu-ti Trabant...dar de ce ai face-o? sa alegi ceva la o calitate mult sub evolutia tehnica la care s-a ajuns doar de dragul neconventionalismului? :))

As vrea sa vad si eu un exemplu de neconventionalism pozitiv, calitativ, orientat spre ceva bun la nivel social, batut cu pietre :)

Citind postarile, am senzatia ca se confunda neconventionalismul cu libertatea de a fi tu insuti...Sa fim noi insine reprezinta ceva neconventional? Intr-o perioada in care, la o simpla cautare pe google, am gasit o lista intreaga de carti din categoria "dezvoltare personala" care ne indeamna sa fim noi insine, ne dau sfaturi in acest sens, in care ni se tin teorii intregi despre cum sa ne dezvoltam ca indivizi care sunt in stare sa aleaga, sa gandeasca pentru ei, inseamna ca e ceva cat se poate de conventional sa fim noi insine...nu este ceva neconventional, ci ceva care tine de alegerea proprie, de gusturi, de comoditate sau lipsa acesteia...

Concluzia mea: conventionalul este din ce in ce mai greu de gasit si de descris, motiv pentru care neconventionalul nu prea mai are aplicabilitate, ca sa zic asa :)
Ce mai inseamna conformism in vremurile de acum cand conventiile sunt in continua schimbare, cand a nu te incadra in conventii este un trend in sine? Cred ca granita dintre conventional si neconventional e din ce in ce mai neclara si ca impartirea in aceste doua categorii este atat de relativa si subiectiva, incat devine nerelevanta...

Mi-a facut maaaare placere sa scriu despre asta, sa ne comentam, dar tot n-am inteles care este relevanta distinctiei? De ce este bun si de dorit neconventionalul?

pheideas spunea...

Rontziki, trabantul mi l-as lua pentru ca sunt pasionat de old cars :))) Era o gluma cu trabantul; desi ii admir pe colectionari si ii consider deosbiti, neconventionali.
Iti dau dreptate in ce priveste faptul ca omul trebuie sa fie exact cum simte, si sa tina mai putin seama de "gura lumii". Obsesiv, aceasta raportare iti va cuprinde intreaga existenta, dezumanizandu-te. Se va transforma in teama de a nu gresi.
Sa fim noi insine, nu este nici conventional, si nici neconventional.
Neconventional e atunci cand ceilalti se uita ciudat la tine, si nu stii de ce :))))
Neconventionalul nu trebuie cautat, clasificat etc. Daca incerci acest lucru, sfarsesti in relativism.
Neconventionalul e ceva spontan, ceva ce rasare ca ciuperca, cand nu te astepti. Sau ca o lumina ... gen Alexandra. Stii bine ca am scormonit-o si am concluzionat ca e tare conventionala. :))))

Chiar, tu ce crezi, Alexandra Svet e conventionala sau nu ?
Neconventionalul e ceva bun pe termen lung. Asa cred eu.

fly2sky spunea...

Incerc sa-mi pun ideile intr-o oarecare ordine si cred ca trebuie sa revin putin la definitia neconventionalului. Inteleg neconventionalul ca o abatere de la reguli, norme, constrangeri, date de societate, de opinia publica. A face altfel decat s-a facut pana acum. A face altfel poate insemna a face mai bine sau a face mai rau. Eu as vorbi mai degraba de un neconventionalism pozitiv, creator, progresist si de unul negativ, de forma, care nu aduce ceva mai bun, doar ceva altfel. Pe primul l-ai numit tu neconventional adevarat sau esenta neconventionalului. As mai clasifica neconventionalul intr-unul de fond si unul de forma.

11 septembrie 2009 05:26

fly2sky spunea...

Conventionalul se refera la reguli in general acceptate de multime, daca multimea ar adula neconventionalul acesta s-ar transforma brusc in conventional.

Rontziki spunea...

@pheideas: pe Alexandra nu as numi-o nici conventionala, nici neconventionala...si nici ideile promovate nu-mi par nici, nici...asa cum am mai spus, anumite idei mi s-au parut bune, indiferent cine le-a gandit in realitate, nu neaparat idei noi, poate erau gandite de multi care insa nu au avut impulsul de a le scrie...faptul ca au fost publicate nu face parte din neconventional, cei care au gandit similar, dar nu au scris poate ca nu au facut-o din comoditate, din lipsa de timp, poate ca le-au discutat cu prieteni, cunostinte, dar pur si simplu nu au intreprins nimic in sensul expunerii lor la scara mai larga pentru ca nu au astfel de preocupari, nu de teama sau ca s-au gandit la ce-ar zice lumea...
Nu contest ca sunt oameni care se dau importanta opiniei publice si poate evita sa fie in antiteza cu ea, dar nu cred ca este o dominanta a societatii, din contra, cred ca mai multi sunt cei carora le place sa "socheze" si sa testeze opinia publica :))

Rontziki spunea...

Faptul ca ceilalti se uita ciudat la tine si nu stii de ce...poate insemna multe si de obicei nu e vorba de neconventionalism :))
Incerc sa inteleg ce este acel neconventionalism pozitiv, creator, progresist, dar senzatia mea este ca insasi conduita de a fi progresist, de a inventa, de a crea, de a face "altfel" face parte din conventionalism, pentru ca opinia publica s-a schimbat foarte mult in ultimii ani si deja se tinde spre incurajarea noului, a creativului, a inventiilor, cel putin asa vad eu societatea in ansamblu...daca nu ar fi asa, evolutia f rapida care a avut loc in ultimul secol nu ar fi fost posibila...De-asta sunt de parere ca de fapt neconventionalismul nu mai are aplicare, este incurajat sa devina conventionalism :)

Dezbatem si dezbatem si dezbatem :))) putem probabil sa discutam pe aceasta tema cateva luni, dar eu tot n-am inteles care este relevanta distinctiei? Ce mai inseamna (nu ce insemna in trecut) si de ce este bun si de dorit neconventionalul, in contextul despre care tocmai am scris? :)

pheideas spunea...

@rontziki, cred ca daca m-as strofoca putin, i-as gasi Alexandrei suficiente motive de conventional. Uite, spre exemplu, cum ai spus si tu, a incercat sa socheze si sa testeze opinia. Faptul ca sunt multi care o fac, ii transforma in conventionali. Impotriva lor ma revolt.
Si ii sustin pe aceia care pur si simplu vin cu o idee traznita, o inventie. Imi plac inventatorii, inovatorii. Dupa mine, acestia sunt neconventionalii.
Dar ma rog, tu ii consideri oameni absolut normali, conventionali. :)) Poate ca ai dreptate. Daca tinem cont ca fiecare roman e "gica contra", ... vezi numai faptul ca legea invatamantului s-a schimbat de 120 de ori in 3 ani... :))

pheideas spunea...

De ce e bine sa fi neconventional. :)))) Din celelalte postari, s-a intrevazut vag ideea ca cei care schimba lumea sunt de regula neconventionalii.
Dupa parerea mea, e rau, pentru ca devii outsider. Acesta este si motivul pentru care multi coboara dupa baricade si se amesteca in multime.
De fapt neconventionalul e un conflict intre acceptare si neacceptare.

pheideas spunea...

Primele concluzii:
rontziki incearca sa apropie cele doua notiuni, sustinand ca omul este in acelasi timp si conventional, dar si neconventional. Sunt perfect de acord !
Sunt de acord si in ce priveste faptul ca progresul este datorat nu oamenilor neconventionali, ci neconventionalului din oameni.

De ce e bun neconventionalul ? Pai uite-asa sa se mai trezeasca niste nebuni sa faca un blog de dezbateri, in loc sa se uite pe OTV la Magda lu' Ciumac. :)))
Deci, pana la urma e consens general ! :)))

fly2sky spunea...

Exista neconventional ambalat conventional si la fel exista conventional ambalat in neconventional, si aici ma refeream la acel neconventional de forma care se vede mult in ziua de azi. De acord pheideas, ai nevoie de curaj pentru a-ti manifesta neconventionalul, si trebuie sa platesti un pret, daca nu esti dispus sa-l platesti te "stingi" in conventional. Iar curajul si intelepciunea nu merg mana in mana.

Rontziki spunea...

Ti se pare ce facem aici neconventional? :))) Oamenii comunica, dezbat dintotdeauna...formele difera in functie de tehnologie, asa ca...let's get real, suntem cat se poate de conventionali prin ce facem :P
Nu rontziki apropie cele 2 notiuni :)) asa au evoluat si s-au transformat conceptele in timp...
Nu e vorba de cum vad eu inventatorii, inovatorii, ci de faptul ca, pe parcursul dezvoltarii, societatea le-a acordat rolul lor si nu mai sunt considerati neconventionali.
Sa fim noi insine, sa gandim, sa ne analizam actiunile si sa decidem noi pentru noi, sa dorim progresul sau chiar sa-l respingem cand consideram ca are doua taisuri si poate fi periculos, tine de alegerile fiecarui individ sau ale unor colectivitati, care la randul lor depind de sistemul de valori, de gandire, de felul de a fi etc, iar eu nu consider neconventionali oamenii care aleg, de exemplu, sa-si foloseasca inteligenta, in loc sa inghita nemestecate conceptiile celorlalti :)

pheideas spunea...

rontziki, m-ai uns pe suflet ! :) Nu glumesc, parca le-as fi spus eu.

fly2sky, mi-a placut prima ta definitie data neconventionalului - aceea ca este o raportare la opinia majoritatii.
Pana la urma, in fiecare om exista atat conventional, cat si neconventional. Se pare ca exista comun acord.

Acum se pune intrebarea, in ce proportii ? :)))))))))))) Fug, sa nu aruncati !

fly2sky spunea...

Daca vorbim de proportii, inseamna ca ne referim la cantitate. E clar ca, conventionalul e in cantitate mai mare. Eu as aprecia mai degraba calitatea neconventionalului. Sa-i dam calitatii o valoare si sa masuram ponderea mai bine :)

pheideas spunea...

Am citit definitia Delfilinei cu privire la conventional si neconventional. In mare, a intarit afirmatiile mele.

Rontziki, nu este lamurita de relevanta distinctiei dintre conventional si neconventional.

Sincer, habar nu am, dar e un termen folosit din frageda istorie. Apropo', si-a pus cineva intrebarea asta ?

pheideas spunea...

Cred ca a face diferenta intre conventinal si neconventional, nu are nicio relevanta. Cum nu are nici incercarea de se autointitula cineva neconventional.(Ne)conventional sunt adjective atribuite de majoritate, minoritatii. Iar motivele sunt de multe ori peiorative si mai putin admirative.
Cum bine a observat Saturnianul, un om pe o insula habar nu are daca este neconventional sau invers, si nici nu-l intereseaza. Termenul apare in momentul in care interactioneaza cu alti oameni.
Din frageda istorie, omul a simtit dorinta subiectiva de a-si cataloga semenii. Vezi exemplul calatorului prin burgul medieval, alungat cu pietre de catre cetateni, doar pentru ca lor li s-a parut ca e altfel. Vezi vrajitoarele, inchizitia si masacrele conquistatorilor spanioli in Americi.
De multe ori, Neconventionalul a fost un termen pur politic, pentru justificarea unor actiuni represive. Perioada hippie a fost o manifestare impotriva conventionalismului american al anilor '60.
Am intalnit candva un profesor, care pur si simplu nu a vrut sa tina cont de programa scolara. El isi facea singur orele, dupa propriile metode, din pacate pentru el, cu mult succes. Acest aspect a starnit invidia celorlalti si a fost catalogat ca neconventional.
Mai cred ca atata timp cat vor exista diferente intre oameni, va exista si nevoia primitiva de a "arata cu degetul".

Liliana spunea...

Rontz, la un moment dat e clar ca e vorba de liberul arbitru. Alegem ce se pliaza idealurilor, dorintelor, credintelor noastre in functie si de scala de valori pe care in timp ne-am impus-o. Informatiile noi, schimbarea in sine ne bombardeaza continuu, iar selectarea cestor informatii precum si administrarea schimbarilor din jur, tin de o inteligenta dac nu nativa cel putin cultivata. Este oportun, zic eu, sa adaug ca de fapt aceste dezbateri asta vizeaza, anume echilibrarea, administrarea si acceptarea schimbarilor din jurul nostru. Raspunsul la provocari tine si de un anume curaj si de o raportare la conceptiile celorlalti. Suntem fiinte sociale si prin urmare ne intereseaza sa convietuim in cele mai optime conditii si sa evitam acea anarhie de care pomenea Saturnianul.

Liliana spunea...

Pheideas, intr-un fel, interactiunea cu ceilalti nu ne indeamna intotdeauna sa fim noi insine, ci dimpotriva si eu as tinde spre o autenticitate a trairilor asa cum am amintit in unele din postarile mele si asa cum bine a punctat si Delf! Suntem nevoiti sa ne raportam la ceilalti dar nu trebuie sa ne pierdem individualitatea si sa avem o masura in toate.

Liliana spunea...

Nu ma refer la mine cand zic lucrul acesta ci la alti oameni pe care i-am vazut in jurul meu. Unii prefera sa pozeze in cei mai cei si de fapt nu sunt capabili sa te lumineze in ce priveste un aspect.

Liliana spunea...

Din fericire pentru frumusetea si diversitatea lumii, toti suntem diferiti prin felul in care aratam, ne purtam, gandim, traim , iar flash-urile acestea de frumusete pura, pe care uneori le iscam - fara intentie sau premeditat- e vorba de acel 1 % inspiratie, fac ca cele 99% momente de transpiratie sa merite!:)))

Delf spunea...

Aţi văzut cumva Dead Poets Society? Ar fi interesant să discutăm despre conformism plecând de la filmul ăsta.

pheideas spunea...

Lolita, sunt de acord cu ce spui tu.

Delf, n-am vazut, dar il voi cauta pe torente.

Rontziki spunea...

@pheideas: apropo de exemplul Saturnianului cu omul de pe insula care nu si-a pus problema, incep sa ma luminez de ce nu mi-am pus nici eu problema pana acum...oi fi izolata pe o insula sau in varful vreunui turn :)))

@Lolita: ma bucur ca dezbaterile astea au dus indirect si la concluzia ca toti suntem diferiti si ca, deci avem in noi caracteristici care au deja eticheta (bun, rau, inteligent, amuzant etc), nu putem fi clasificati in categorii si, apropo de discutiile de acum, impartiti clar in conventionali si neconventionali :)

@Delf: am filmul, inca nu am apucat sa-l vad, dar va fi primul film pe care-l vad week-end-ul asta :)

Liliana spunea...

Rontz, avem deja eticheta in noi si totusi nu putem fi clasificati in categorii... Nu prea am inteles :)

Rontziki spunea...

Eu nu sunt tocmai adepta etichetarii oamenilor si a clasificarii lor pe categorii...fiecare om este, dupa parerea mea, unic prin inglobarea in sine a diferite caracteristici si prin felul in care acestea "conlucreaza" in formarea, definirea, dezvoltarea individuala...Nu pot spune despre un om ca este esentialmente bun, cum nu pot spune ca este esentialmente rau...si tot asa :) Revenind la tema noastra, nu pot spune despre un om ca este conventional, dupa cum nu pot spune ca este neconventional :)

Liliana spunea...

Pe aceeasi idee am batut si eu moneda, si anume ca suntem entitati unice si contribuim la frumusetea lumii tocmai prin acest lucru: individualitatea noastra! Cred ca era de vina acel deci care era de fapt desi. :) El e de vina pentru neintelegere! :)

Saturnianul spunea...

Observ că încă se mai pomeneşte în treacăt (sper) de (ne)convenţionalism ca şi cum ar fi o entitate de sine stătătoare, existentă prin ea însăşi. Nu este! A rezultat, direct sau indirect, cam din toate articolele care s-au scris despre subiect.

(Ne)convenţinalul există prin noi şi funcţie de felul cum privim lucrurile. E clar relativ! Prin urmare întrebare lui @Rontziki "de ce este bun şi de dorit convenţionalul?" este la fel de relativă. Nu prea ai cum să-ţi doreşti ceva ce depinde nu atît de felul cum eşti de fapt, ci de felul cum eşti privit.

Nu vi s-a întîmplat să fiţi priviţi drept neconvenţionali cînd voi ştiaţi că vă purtaţi în cel mai convenţional mod cu putinţă?

pheideas spunea...

Ba da ! Am cunoscut odata un batran intelept intr-o margine de sat. Absolut conventional ! :) Pe mine m-a fascinat.

Liliana spunea...

Delf, am vazut mai de mult filmul Dead Poets Society. Mai sunt multe filme ce urmaresc acelasi tipar, anume profesorul care stimuleaza imaginatia elevilor sai si care ajung sa se realizeze datorita acestei incitari constructive. Desi profesorii respectivi intra in conflict cu dogmatismul prafuit al celor conformisti, ei prefera sa fie originali desfasurandu-si demersul didactic in cel mai dulce stil clasic, prin exemple de poezii sau prin puterea exemplului. Robin Williams joaca magistral,la fel cum o fac Michelle Pfeiffer in Dangerous Minds (1995), Kevin Spacey in Pay it forward(2000) sau simpaticul Danny DeVito in The English Teacher o productie HBO.

Saturnianul, totul poate fi relativ la un moment dat,depinde cum privesti problema, de subiectivismul fiecaruia. Firescul poate fi si el nonconformist cand e dus la extrem :)