Am dat peste o postare interesanta si haioasa pe veve's blog despre "shopping".
Asa mi-a venit ideea, coapta de mai demult, sa deschid o noua dezbatere despre: "de unde au romanii bani ?".
Serios, stau si ma minunez, pe oriunde dau roata cu privirea, vad cosuri pline si teancuri de cash. E criza ori ba ?
Ieri am dat pe la F64, un magazin specializat in produse foto. Asteptand la rand, ca trebuie sa mentionez, in fiecare zi magazinul e full de cumparatori (nu de vizitatori), imi pica privirea pe un tip, ce in drum spre parc impreuna cu nevasta-sa si fetita, se oprise sa-si cumpere o camera video de ... 300 milioane. La intrebarea vanzatorului, cu ce plateste, a raspuns degajat: cu cash, desigur !
Altul isi luase o papornita plina cu accesorii de vreo 200 si ceva de milione plus un EOS bengos.
Stateam si ma uitam ca prostul. Mi-era si rusine, ca venisem sa-mi iau doua parasolare si o montura de obiectiv.
Io nu inteleg, e criza ori ba ? De unde are lumea bani, sa umple cosuri in supermarket sau sa-i cheltuie in malluri ?
Sunt intrebari pe care vi le adresez si voua.
68 de comentarii:
Cel mai bine cred ca ar raspunde cei cu bani, as putea sa-mi dau si eu cu parerea..dar nu cred ca am suficiente informatii si sunt destul de departe de Bucuresti, unde se invart banii astia multi. In supermarket-uri se inghesuie lumea ca e ceva mai ieftin..iar de mancat tot trebuie sa mancam ceva, iar in mall-uri cred ca ii vezi cumparand intr-adevar pe cei cu bani, iar usurinta cu care ii cheltuiesc pe lucruri foarte scumpe cred ca dovedeste de fapt usurinta cu care ii obtin.
Criza asta ori nu e şi e doar o formă de manipulare a populaţiei globului la nivel înalt (asta dacă ar fi să ne luăm după toate teoriile conspiraţiei care s-au formulat de-a lungul timpului), ori dacă e, nu e pentru tot poporul. Nu la noi în ţară, cel puţin. De unde are lumea bani? Aşa cum a zis şi fly2sky: lumea în supermarket-uri caută ce e mai ieftin. Asta am observat şi eu ori de câte ori am fost la cumpărături. Apoi, la fel cum am punctat şi eu, mai mult sau mai puţin ironic, în postarea la care ai făcut şi tu trimitere: lumea s-a înghesuit să îşi cumpere haine pentru că erau la reduceri.
La polul opus, când am fost în preajma Crăciunului la emag (furnizor de componente IT), să îmi iau o tastatură numerică (care costa vreo 200 şi un pic de mii de lei), erau la toate cele trei case cozi de câte 10 persoane, care îşi cumpărau imprimante, laptop-uri, sisteme desktop etc. (modele ca lumea, performante şi, implicit, scumpe, nu ceva pe care să îl fi luat doar ca piesă de mobilier). Şi atunci stai să te întrebi de ce unii o duc mai bine decât alţii? Nu mă pricep prea bine la economie (sunt anul I la Politehnică), dar părerea pe care mi-o lasă toată situaţia asta este ca această aşa zisă criză, dacă există, nu este gestionată aşa cum ar trebui şi nu în acelaşi mod pentru toată lumea. Adică să stăm şi să ne gândim puţin: firmele fac restructurări, dau afară oameni, economisind în felul acesta bani. Guvernul vine apoi şi spune să tăiem din salarii şi sporuri şi să se dea concedii neplătite, poate aşa se mai strâng ceva bănuţi în vistieria statului. De cealaltă parte, distinşii noştri oameni politici au salarii de îţi faci cincizeci de cruci, cu mâinile şi cu picioarele, dar la care nu umblă nimeni. Şi probabil că banii pe care vor ei să îi economisească ajung, până la urmă, tot în buzunarul lor. Pentru că nu am văzut până acum niciun parlamentar să spună că şi-a vândut vila şi s-a mutat într-un apartament de două sau trei camere sau că şi-a vândut maşina şi acum circulă cu troleul. Şi, la fel, nu am văzut niciun om politic aruncându-se pe geam sau spânzurâdu-se că nu mai avea după ce trăi.
Judecând după toate astea, tind să cred că nu e nicio criză şi că dacă unii caută să facă economii şi să cumpere numai produse ieftine sau la reduceri, este rezultatul propagandei care s-a făcut prin intermediul mass-mediei, şi nu numai, pe tema asta.
Stateam ieri de vorba cu un amic, mai cheltuitor de fire. imi spunea ca abia asteapta sa-si cumpere un fel de robot care face salate si sucuri. cica taie, toaca, amesteca, stoarce ... de toate face. :) i-am spus - ce nevoie ai de el ? vrei o salata, ti-o maruntesti pe razatoare, vrei un suc, ti-l storci cu blenderul pe care il ai deja.
imi zice - bai, esti culmea ! nu poate omul sa-si cumpere nimic, ca tu gasesti tot timpul argumente.
- cat costa, il intreb.
- cinci milioane.
- il iei si uiti de el pe dulap, ca altele asemeni.
- nuuuu, ca il folosesc ! e bun ... am vazut eu la cineva.
aproape se suparase ca ii spusesem sa nu-l mai cumpere. e genul de om care toaca si ultimul banut. daca doamne fereste pateste ceva, nu are pe ce pune mana.
cred ca fenomenul shoppingului ar trebui cautat in patologic. e un fel de refulare a amaratului, care nu are alt motiv de fericire.
am scris candva despre conditia omului modest. aici
pheideas ,eu locuiesc intr-un orasel mic de provincie dar ai fii surprins sa vezi cat se cheltuie si cum se zbate lumea pt tot ce e scump si de firma.Ma uitam zilele trecute intr-o parcare si ma intrebam acelas lucru DE UNDE ARE LUMEA BANI daca este criza..pt ca din cate masini erau acolo 90% erau audiq7 ,bmx x5 si as mai putea spune si alte marci scumpe de zeci de mii de euro...Nu ma uitam cu invidie pt ca nu am fost invidioasa niciodata ci doar cu amaraciune .Spun amaraciune pt ca ma gandeam cat de snob poate fi romanul sa dea atata amar de bani pe o masina care in momentul in care ai cumparato isi pierde din valoare si sa o folosesti pe drumurile noastre cand nu poti circula cu ea decat ca si cu caruta...Masina ca si telefonul sunt obiecte necesare azi,ce nu inteleg eu este de ce trebuie cumparat ceva scump doar pt ca da bine sa te afisezi cu acel ceva...Multi care au facut la un moment dat bani s-au ruinat din acest motiv ,au investit in masini si lucruri inutile si scumpe .Ne invartim intr-un cerc vicios ,cumparam mai mult de cat avem nevoie si mai scump de cat ne permitem...
@cora, stii cat costa o teava la sistemul servo la Audi ? de la 1500 roni in sus. Am un prieten care sta cu ea in curte de 4 luni, pt ca i s-a fisurat parbrizul si nu poate sa-i faca ITP.
...
Am impresia ca mai avem mult pana vom reconsidera valorile in Romania. Zeci de ani ...
Criza e ceva de forma si nu va afecta decat orgoliul.
Piata neagra va lua amploare. Desi ma intreb, cu ce bani se va sustine, pt ca e stiut ca piata neagra inghite banii de pe piata alba. Are FMI-ul grija sa pompeze, pana vom fi transformati in datornici vanduti pe generatii, precum Brazilia sau Mexicul.
Asa s-a intamplat si in '40 cand au venit comunistii la putere.
Cei care vor plati datoriile vor fi cei care s-au legat de glie cu case, masini, credite si alte bunuri cu valoare indelungata. Adica prostii aia pe care i-ai vazut in parcari. ... It's about human nature ... :)
@veve cum bine ai spus, criza ii afecteaza mai mult pe unii, pe cei mai saraci in special, care-si pierd locurile de munca sau li se micsoreaza salariile si pensiile. Cat despre reduceri, oamenii intotdeauna au fost sensibili la reduceri, insa nici oamenii nu sunt asa de prosti incat sa nu-si dea seama de unele manipulari de exemplu tehnica de a umfla preturile ca sa spui apoi ca sunt reduceri, il pacalesti pe om o data, dar nu la nesfarsit. Acum e intr-adevar o perioada mai deosebita, cred ca e si frica ca poate fi mai rau si atunci omul mai cumpara pana mai poate, apoi ideea ca magazinele, aflandu-se in criza...au un motiv real de a face reduceri pentru a supravietui, toate astea ne fac oarecum mai sensibili la reduceri. Mi-a placut cum ai descris in postarea ta atitudinea unor vanzatoare, am observat-o si eu de multe ori si ma tot intreb daca de fapt are succes sau nu, la mine reactia e inversa...daca ma simt oarecumva presata sa cumpar ceva renunt sau aman decizia pentru mai tarziu. Iar in magazinele in care vanzatoarele "sar" pe mine, ori nu intru, ori spun de la inceput "ma uit deocamdata, daca am nevoie de ceva va solicit". Ma amuz in sinea mea cand aud inca destul de des amabilitatea "va putem ajuta cu ceva?" si imi vin in minte raspunsuri ca : "Aveti grija de copii pana ma uit la haine" sau "tineti-mi sacosa asta ca e cam grea" sau "va las impresia ca sunt neajutorata? ".
Cel mai de pret in viitorii zeci de ani va fi "LIBERTATEA", adica sa faci ce doresti, cand doresti. Cand ai datorii esti deja SCALV ... pe viata ta si a copiilor tai.
A fost o iluzie faptul ca cei care au luat credite le vor putea plati. Totul a fost regizat de la bun inceput. :)
In viitorii ani se va desavarsi clasa de jos, saraca. Adica cei indatorati la banci, cu casele ipotecate, si care vor munci ca vitele pentru o coaja de paine si pentru rata la banca. Adio plasme, roboti de bucatarie si masini ultimul ragnet.
Sa fii un outsider, va fi un privilegiu.
Ma doare cand spun asta ... dar daca altcineva crede altceva, sa ma contrazica.
@pheideas, intr-adevar fenomenul shoppingului tine de psihologic si poate da uneori in patologic. E un lucru care ne face placere si incercam sa substituim astfel nemultumiri si neimpliniri. Insa nu e ceva caracteristic oamenilor modesti, as zice ca de multe ori e mai frecvent in randul oamenilor "de succes" de azi, si cred ca tine intr-adevar mai mult de neimplinirile interioare, unii isi ineaca amarul in bautura, sex distractii..altii (altele!) in shopping. Iar despre omul modest imbogatit peste noapte, o trecere brusca de la o stare la alta perturba echilibrul, iar banii obtinuti usor se duc de multe ori usor.
@pheideas, te rog, nu mai pomeni de rate, ca ne apuca depresia si mergem la shopping sa ne revenim :))
sa inteleg ca tu esti fericitul fara rate, oare cati fericiti din astia or mai fi in tara asta?
:) nu raspund la provocari ! :)))))
Bun regasit!
Eu cred ca este doar suprafata pe care o vedem: "oamenii au bani"!
Metropolele concentreaza nu numai oamenii, ci si banii, bunurile etc.
Este firesc sa vedem intr-o metropola oameni care cumpara.
Iesind din metropola sau... nici nu este necesar sa iesim din metropola, ci sa ajungem la periferia ei... constatam ca depasim suprafata si mai penetram un set de realitate...
care nu mai coincide cu suprafata.
Acest "miraj" ce ni-l ofera metropola ne tot pacaleste sub diferite aspecte. De pilda cel cu "oamenii au bani", cel cu "suntem prea multi" etc.
Ne lasam pacaliti de o imagine frumos si inteligent mestesugita.
:)
@andrei, si care este adevarata fata ? exista o alta fata a fiecarui individ, sau indivizi care au si care nu ?
Nope!
Realitatea este stratificata!
Cu cat o descojesti cu atat ii cunosti toate straturile.
Sunt oameni care au bani si oameni care subzista.
Normal sa vedem pe unul ca-si cumpara scule in valoare de sute de milioane de lei, pentru ca face parte din stratul "oamenilor cu bani"... asta nu inseamna ca "romanii au bani".
... am citit si temelia de la care a pornit aceasta postare!
:)
E firesc ca toti cei cu bani (nu cu foarte multi bani, pentru ca aceia fac cumparaturile in Europa - direct de la casele de renume) se duc sa-si faca cumparaturile in moluri - e trendy!
Dar daca se duce in Europa (adica in targul cu lucruri ieftine) va vedea o aglomeratie mult mai mare!
...
Tu, de exemplu, ai scris: "mi-era si rusine... venisem sa-mi iau doua parasolare si o montura de obiectiv"!
Dar ce zice cel care nici nu indrazneste sa intre in acel magazin pentru ca nu are nici bani de paine?
"de unde au romanii bani"?!
Dar despre cel care nu are bani de paine si isi cumpara plasma ? Sau isi face vacanta in Cipru, desi are datorii neplatite la banca si la intretinere ?
Dar despre cel cu vila cu 11 camere, cheltuieli in casa de 70 milioane pe luna si cu datorii la camatari si ipoteci ? Nu mai zic de cel care sta in garsoniera impreuna cu bunica, nevasta si doi copii, dar si-a luat masina de 25.000 euro in rate, pe care o pateaza gugustiucii intre doua tomberoane de gunoi ...
Mai zic ? Astia la ce catagorie intra ?
:)
acestia reprezinta o cantitate neglijabila.
Vrei sa spui ca cei ce isi pun intrebarea retorica, evident, "de unde are lumea bani?!" la acest aspect fac referire?
Daca-si cumpara plasma, nu-si cumpara paine, mananca la restaurant!
:)
Isi fac vacanta in Cipru, nu-si platesc datoriile la banci sau la intretinere insa stiu cum sa jongleze incat sa nu ajunga pe drumuri.
Nu acestia sunt lotul reprezentativ.
Criza se vede clar, important este sa vedem tabloul in ansamblul sau; daca privim bucatele din el, cu siguranta vom ajunge sa spunem: "romanii o duc bine"!
Numai ca pe romanii care nu o duc bine nu-i vei vedea unde privesti tu, pentru ca nu-si permit sa ajunga acolo... nici macar sa priveasca din afara.
Recunosc, traiesc in metropola, si informatiile de aici mi le iau.:) Dar am vazut si romanii din sate, si copii carora invatatoarea le face tort la scoala, si drojdierii din carciumi, care beau alocatia copiilor si altele. Totusi, n-as neglija snobismul. Este un fenomen foarte raspandit in paturile sarace. Nu-mi pot dezlipi din memorie imaginea din supermarket, cu cosurile pline varf.
Dau un citat dintr-o postare mai veche ...
De cate ori ajung in Cora, Carrefour si alte megalitice structuri de imbuibat prostimea, am parte de un adevarat spectacol. Cu o naivitate debordanta, oameni de toate varstele se imbulzesc ca si cum ar fi venit sfartsitul lumii sa-si umple pana la refuz carucioarele. Salamuri, sapte sortimente de sunci, trei cartoane cu mici, carnati, cascaval, bax de Danone, cinci peturi cu lapte, paine, sticksuri, pufuleti, dulciuri si multe alte maruntisuri strecurate cu dibacie in mormanul cu "MANCARE". La case se aduna sute de caruturi la fel, pazite de regula de nevasta, cu cei mici imprejur. "Mami, imi iei si mie Buble ? Da' pufuleti ai luat ?". Suna mobilul ! E sotul, trimis in incursiune dupa alte maruntisuri, uitate in marea campanie. "Sa nu uiti draga sa iei si inghetata ! De-aia mare la kil. A' si un bax de bere, ca lu' tata ii place Tuborg". Cel mic de jos: "Tati, vreau si eu Sprite !".
Cat credeti ca costa un asemenea carucior ? Am facut un calcul si mi-a iesit cam 20 milioane pe luna. Pe langa, mai pun maruntisurile din timpul saptamanii si in total se fac 30. Mai vine intretinerea, benzina ...
Unde gresesc ?
@fly2sky: Exact despre asta este vorba: frica de mai rău. Şi revin la ideea cu care mi-am încheiat comentariul, şi anume: propaganda făcută în mass-media. Părerea mea e că lumea nu s-ar mai fi panicat atâta din cauza crizei dacă nu ar fi auzit pe la televizor sau ar fi citit prin ziare ştiri de genul: "În anul 2010 vor fi concediaţi x sute de mii de angajaţi" sau "Toate salariile vor fi micşorate în 2010 cu x zeci de procente" sau "În 2010 va începe dezastrul economic pentru România". Asta este până la urmă o formă de manipulare a populaţiei şi chiar nu m-ar mira ca situaţia economică a ţării să nu fie chiar atât de "la pământ" pe cât ne este ea prezentată. Că suntem noi praf şi publere din cauza capetelor luminate care ne conduc, asta este altă problemă. Bineînţeles, nu neg faptul că există anumite probleme de acest ordin. Dar iată cu unele ţări reuşesc sau au reuşit deja să iasă din impas. Mai avem multe de învăţat până să ajungem şi noi măcar la un sfert din nivelul ţărilor din centrul şi vestul Europei. Deocamdată, se pare că nu suntem membrii ai UE decât aşa, ca să avem cu ce să ne lăudăm. Noroc cu împrumutul de la FMI, că altfel probabil ne-ar fi pus Guvernul să ne vindem şi casele, banii să îi dăm lor, iar noi să rămânem pe drumuri.
Referitor la rate: cred că nu mai e mult până să se ajungă să se plătească şi ratele în rate:))
:)
Nu gresesti! Este doar o bucatica din marele puzzle!
Toate bunurile de consum au fost concentrate in cateva locuri strategice in metropole!
Firesc este sa vezi cosuri pline mai in fiecare zi (desi oamenii NU SUNT ACEIASI)!
Acest lucru vei vedea si in molurile sau hipermarketurile din tarile asa-zis civilizate!
Si eu am fost "fascinant" de acest trend, insa am privit obiectiv, incluzandu-ma si pe mine... acum nu-mi pare deloc "fascinant" si neexplicabil.
Cei care umplu cosuri de produse sunt cei ce au magazinase pe la periferia metropolei si ... vand dublu unele produse saracilor care au sansa sa ia pe datorie.
Chioscuri de acest gen sunt mai in toate cartierele Bucurestiului si chiar mai in toate orasele, comunele, satele Roamniei.
Sunt specimene si din acelea pe care le-ai evidentiat tu, dar sunt cativa, nu suntem toti.
Dupa cum nu suntem toti manelisiti, huligani, tiganci imputite, snobi, parveniti, pitipoance etc.
Meteahna romanului este ca generalizeaza sau ca se lasa "manipulat" de suprafata.
Pentru a vedea starea reala a romanului trebuie sa privim in ansamblu!
Toate tarile au si betivi, si parinti violenti, si criminali si odiosi si drogati etc., numai ca noi suntem directionati sa vedem anume lucruri si sa le extrapolam.
@andrei, esti balanta de zodie ? :)))
nope. sunt sagetator!
:)
de ce?!
Criza...cu siguranta e ceva real. O simtim noi si o simt si altii...Sa nu vb de romanii care isi scot banii din ce presteaza fetele prin afara...astia normal ca au bani. Sa nu vb de cei care au Q7 si locuiesc intr-o garsoniera cu catel cu purcel...Cum ramane cu oamenii simpli, cu familiile in care unul din parinti nu mai munceste sau chiar ambii raman fara loc de munca?!Interesati-va de cei pt care fiecare zi e o provocare!!!...cei care invart bani grei sunt niste escroci... La ora actuala...ce profesie tb sa ai in Romania ca sa platesti milioane pe mofturi? Spuneti-mi si mie k poate ma reprofilez!
...si eu mi-am luat un fier de calcat...intra-devar mai scump decat ce exista pe piata...l-am luat in rateeeee...auziti...FIER DE CALCAT IN RATE...dar nu l-am luat ca sa se mire unii si altii pe la casa ca am bani pe criza asta de 'firma', l-am luat pt ca e de calitate si nu imi cumpar in fiecare zi. Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine!!!
Laura, ai dreptate! Ai reliefat inca un strat al realitatii in care traim.
:)
@Laura, am intalnit destui care te-ar dispretui. Eu am fost dispretuit de multe ori pentru ca ... nu aveam pantaloni sau camasa de firma. Andrei poate ca traieste in alta tara, insa cea in care traiesc eu scopul omului simplu - nu toti desigur, e sa epateze prin orice. Sunt oameni fara personalitate, care copiaza modele oxigenate, manelate, becalizate etc. Si sunt multi - si nu sunt subiectiv.
Pheideas,GENERALIZEZI!
Realitatea este compusa din mai multe straturi.
Ramanand la un singur strat, da... ai dreptate.
Dar nu oamenii simpli sunt cei ce vor sa epateze, ci doar unii dintre ei, si anume parvenitii.
.....
Sunt tineri a caror existenta nu inseamna silicoane, muschi, cluburi, droguri etc.
Dupa cum sunt tigani a caror existenta nu inseamna manele, cutite, sabii, omoruri, Q7 etc.
Sunt intelectuali a caror existenta nu inseamna doar pozitii sociale etc.
Toate straturile realitatii alcatuiesc imaginea Romaniei, unii accentueaza un strat, altii un alt strat.. functie de ce-l deranjeaza mai tare.
Si-n occident realitatea este stratificata, insa ei au avansat in metode si mijloace de ascundere a diverselor straturi foarte bine...
p.s. nu stiu ce se intampla in Sibiu acum, dar iti garantez ca in Bucuresti nu te dispretuieste nimeni ca nu ai haine de firma, cu exceptia cercurilor cu fitze!
Adica daca intri intr-un club de fitze, cu siguranta vei fi privit chioras, insa ma intreb ce ai cauta tu intr-un club de fitze?!
:)
Mergi la moll, ca orice cetatean al Romaniei care-si permite sa mearga la moll, aici in Bucuresti, iti garantez ca nimeni nu te va privi ciudat ca nu ai haine de firma...
Am fost in Sibiu anul trecut, m-am plimbat in pantaloni scurti, un tricou cumparat la gramada si nimeni nu m-a privit urat.
Precizez ca nu am nici masina de fitze ci o dacie logan.
:)
@Andrei, nu m-am referit la cei de pe strada. Prin natura profesiei mi se intampla sa ma invart prin cercuri mai selecte. Crede-ma pe cuvant, ma conduc pana la poarta, doar ca sa vada cu ce masina am venit. :)) Dar ddesigur, nu ne referim la acestia, ci la marea masa de oameni ai muncii, care umplu mallurile dupa haine firmate. :)))
Pheideas, totul se invarte in jurul obiectivului (ochiului) personal.
Dupa cum tu singur ai spus, prin "natura profesiei" ... obiectivul tau este fixat in a-ti evidentia anumite trasaturi pe care le generalizezi.
___
Am inteles ideea.
Tu sustii ca oamenii muncii isi cumpara haine firmate, cei din "cercurile selecte" te persifleaza, si pe cale de consecinta, romanii au bani. Dar nu stii de unde au bani!
:)
Acestea sunt singurele categorii pe care le gasim in tara noastra, in opinia ta?
p.s. - ai uitat sa-mi spui ce relevanta are zodia mea.
:)
@andrei, balantele au tendinta de a uniformiza, de a pune calul in caruta, iar pe carutas la ham ... :)))
Referitor la ce sustin eu ...
Da, am parerea asta. Nu generalizez, insa ochiul meu s-a obisnuit cu peisajul descris. :) Si-ti mai spun ca meseria mea este sa observ aceste aspecte, si nu o fac de ieri de alaltaieri, ci de 16 ani. :) E un fel de sociologie aplicata. :)
...acum inteleg de ce nu ai continuat, asteptand sa te intreb despre ce este vorba.
:)
Era o forma "selecta" de a persifla, in lipsa unor argumente.
:)
pheideas, tot ceea ce evidentiem ca fiind negativ la modul general, se afla si in noi la modul restrans, personal.
Numai ca "obiectivul" este orientat mai mereu spre exterior, si mai niciodata inspre interior.
De aceea ne trezim ca vorbim unii despre ceilalti, nu noi despre noi!
:)
Prefer sa pun calul in caruta iar eu sa trag in ham, decat sa fiu omul cu ochelari de cal.
:)))
Mi-am dat seama, pheideas!
Si nici nu ar trebui sa ai o meserie speciala, sunt destui care privesc unidirectional si conchid ca aceea este lumea in care traiesc.
Si au dreptate.
Ei in acea lume traiesc.
Ceea ce pierd ei este faptul ca exista si alte lumi... paralele, pe care nu le vor vedea niciodata, pentru ca nu au cu ce sa le acceseze.
Iar daca va avea cu ce sa le acceseze, cu siguranta nu vor intelege mai nimic.
:)
Mai, cu ochelari de cal n-am mai vazut demult. Orbi, da ! :))
Si mai sunt de acord cu tine, ca vedem ce vrem sa vedem si nu ne vedem pe noi insine. Si mai cred ca exista in fiecare din noi o tendinta de a raporta ce e in jur la propriul ego, cu o supradoza de subiectivism.
Mi s-a intamplat si mie in trecutul indepartat, insa profesia nu mi-a permis sa aprofundez. Nu-ti da nimeni bani pe pareri fara fundament in social.
Oricum, fenomenul e mult mai complex; ce am dezbatut noi e doar varful. In ultimii 10-20-40-60 de ani s-au produs transformari de fundament informational, iar in ultimii 20 o marketizare a societatii - e un termen personal. :) Comercialul a impus stiluri si concepte, care a dus la o uniformizare a eticului si esteticului si impingerea lor catre cantitate, in detrimentul calitatii.
Ha, ha, cate teme avem de dezbatut !
...
Si ca sa inchei, stiu de unde vin banii si unde se duc, insa mi s-a parut un subiect interesant. N-au stricat si alte pareri.:)
@pheideas, de unde vin banii? ..unde se duc se vede mai bine :)
@andreiradu, @pheideas, foarte interesante comentariile. Iar ca o sagetatoare ce sunt va dau dreptate la amandoi :)) E interesant de studiat tendintele din mai multe unghiuri si luand in considerare mai multe straturi. In orasul meu spre exemplu, e un mall-isor in care oamenii mai mult se plimba, sunt si cativa oameni care obisnuiesc sa-si faca cumparaturile de acolo, cei cu mai multi bani merg in orase mai mari, iar ca o tendinta, in anul trecut s-au inchis unele magazine din mall sau s-au mutat in alte locuri, in schimb s-au inmultit considerabil mazinele second-hand. Si dintre acestea o sa reziste doar cele care isi schimba des marfa si care aduc sold-uri de dincolo. Asta demonstreaza clar o scadere a nivelului de trai si o schimbare in tendinta de a cumpara a romanilor. Parerea mea este ca de acum inainte oamenii o sa fie mult mai atenti la ceea ce cumpara si mai chibzuiti. Iar tendinta de a epata si snobismul este intr-adevar o caracteristica a romanilor. La aceasta se mai aduaga influentele occidentului, reclamele firmelor de acolo. De exemplu in ce priveste vestimentatia, daca la romani era o tendinta de a te imbraca elegant, tinerii care au preluat cel mai bine conceptiile occidentale tind spre vestimentatia sport, insa de firma. Sunt de acord cu alegerea calitatii cu conditita ca aceasta sa se reflecte corect in pret, insa de multe ori in pret se reflecta mai mult reclama. Cum vor evolua lucrurile e interesant iarasi de discutat si lansez aceasta provocare :)
@fly2sky, de la FMI vin ! :)))) Si-or sa vina in continuare, cum au venit si pana acum. Dar nu pentru noi, ci pentru ei - a se citi cei alesi. :)
Am spus-o si mai devreme, gata cu distractia ! diferenta intre ce s-a intamplat in '45 si ce se intampla acum, e ca atunci s-a spus: "e timpul sa mai si muncim !". Acum se zice: "e timpul sa mai si platim !". :)) Cu ce ? Or sa ne dea tot ei, dar nu mult, ci suficient cat sa nu murim. Si de luat, vor lua cu varf si indesat, pana nu va mai ramane decat desert cu cianuri. Asta e, vor fi destui fericiti care se vor multumi cu nisipul - ma refer la cei optimisti :)). Dar ma bucur, pentru ca putinul creste intelectul si scade obezitatea. :))
Revenind, sistemul e atat de bine pus la punct, incat doar cei prosti cred ca el se va prabusi curand. Panza e atat de deasa si intinsa pe sistemul "oamenii nostri", incat foarte putini bani se vor mai strecura prin ea, pentru cei de jos.
Cand si ce o va rupe ? Ramane de vazut ... si de privit in istorie. :)
Bun regasit!
:)
pheideas, tocmai datorita profesiei tale obiectivul (ochiul) vede doar ceea ce ii spune cel care plateste.
Cel ce plateste te obliga sa gasesti fundament, vrei-nu vrei, esti conditionat.
(nu intru in detalii, argumentand, pentru ca nu este necesar, vedem in fiecare zi acest lucru in media, de la analisti politici, economici pana la cei psiho si socio).
Ochelari de cal? Nu ai vazut?
:) Ai dreptate, cum sa-i fi vazut?!
Sunt acei oameni care privesc unidirectional (functie ori de interese, ori de prostie,ori de ignoranta etc), care sustin cu emfaza ca ceea ce vad EI este TOT, si-n afara acelui tot nu mai exista nimic.
Si discursul s-a depersonalizat.
E greu sa privesti detasat, pentru ca "defectul profesional" e cel care dicteaza. Poate n-ar lipsi si un pic de psihologie aplicata :)
Era firesc sa impuna stiluri si concepte comercialul, de altfel intreaga civilizatie occidentala pe asta s-a bazat.
Numai ca asupra unora nu a avut o prea mare influenta, la modul prezentat de catre tine.
Daca vei privi inspre popoarele nordice, vei vedea ca "trendurile" au prins numai o categorie sociala (tinerii); daca vei privi inspre popoarele latine vei vedea mai multe categorii sociale.
Societatea de consum a luat fiinta odata cu marea industrializarea, era firesc se se dezvolte in acest fel... (ce descoperire epocala ai facut!)
In fine, sunt multe de discutat, cum bine ai subliniat, dar de ce am mai dezbate cand initatorul crede ca le stie pe toate?! :)
Se pare (doar se pare, deocamdata) ca balanta cu caracteristicile pe care i le-ai atribuit te-a prins intr-un mod "elitist".
:)
Eu stratific, tu uniformizezi! :)
p.s. - intr-o dezbatere, argumentul care NU ar trebui sa stea la baza ideilor emise este "eu sunt...".
pe firul acestui sablon, un medic cardiovascular chirurg ar putea linistit sa spuna ca "TOATA lumea sufera de afectiunea cu care el are zi de zi de-a face" etc.
:)
A dobandi o cunoastere asupra lumii, intr-un mod corect, inseamna ca observatia particulara asupra lucrurilor trebuie sa preceada formarea ideilor generale asupra lor si nu invers.
La noi, procesul sta taman pe dos. Iti las tie placerea de a ne dezvalui cauza acestui fenomen.
:)
O zi frumoasa, tuturor!
Ahhh, întâmplător, v-aţi luat de zodia mea...aşa încât, ca o balanţă veritabilă, nu cred în extreme şi în generalizări.
Oamenii sunt cât se poate de feluriţi şi, chiar dacă există nişte straturi şi nişte categorii în care ne putem cu toţii încadra, absolut relativ şi subiectiv, după părerea mea, aşa cum spunea şi Andrei, există oameni a căror existenţă nu se reduce la produse de firmă şi alte de-astea, aşa cum există cei care îi judecă pe ceilalţi după astfel de criterii...Însăşi discuţia de pe acest blog dovedeşte că sunt mulţi cei care au alte criterii de apreciere, ceea ce ar trebui să ne bucure.
Dacă ne gândim puţin, proverbul cu "haina nu face pe om, ci omul pe haină" e vechi de sute de ani, ceea ce înseamnă că aceste categorii de oameni au existat dintotdeauna...şi nu cred că acum ponderile lor ar fi cu modificate...
Am avut ocazia să mă învârt prin diverse cercuri, de la fiţoşii sadea, la oameni simpli şi modeşti şi chiar în cercuri în care, în opinia generală, sunt sau ar trebui să fie mulţi fiţoşi...Surpriză: ponderea oamenilor careapreciază doar banul, firma, care mănâncă mai puţin ca să-ţi permită luxuri superficiale este mult mai mică decât a celor care muncesc pentru a-şi permite un trai decent sau supravieţuirea şi care îşi trăiesc viaţa după alte principii şi alte idei decât snobismul despre care vorbiţi aici.
Sper să nu fie cu supărare, dar şi eu încadrez generalizările la "ochelari de cal" şi mai cred că lumea înconjurătoare ne oferă ceea ce vrem sau avem înclinaţia să vedem, este cumva şi o oglindă a noastră şi, aşa cum spuneam şi aici http://rontziki.blogspot.com/2009/08/oglinzi-umane.html, chiar dacă nu vrem să recunoaştem şi preferăm să aruncăm cu noroi în ceilalţi, din păcate, de cele mai multe ori primim ceea ce merităm...
@pheideas: am omis să subliniez ceva :)
Balanţele nu uniformizează, din contră, privesc foarte atent orice caz în particular şi caută specificul, nu generalizarea :)
De ce mi-ar pasa de dispretul unor ignoranti?! O persoana care habar n-are pt ce e facuta o haina...normal ca aduna toate firmele pe el...ati vazut probabil victime ale modei...adidasi Nike, trening Puma, sapca Lotto, ceas elegant...de haur... Ce-mi mai plac oamenii astia!!! Romanii n-au inteles ca avem nevoie de calitate. Calitate in orice domeniu. Compromisurile pe care le-am facut ne-au adus aici...
Dar...poate ai vazut filmul Amintiri din Epoca de Aur...si recunosti ca noi vrem sa iesim in evidenta, sa epatam, sa ne laudam, sa aratam cat suntem de grozavi...si, in realitate, cat de mici suntem! Cum confundam noi lucrurile!!!
Asa e romanul...romanul de rand...imi place sa cred ca exista si oameni care constientizeaza lucrurile astea, le critica, le scot la iveala si contribuie la disparitia lor...treptat...
@andrei, nu fi si tu asa sensibil si nu te imbujora asa repede ... :) Fii barbat, ce dr...
Te-ai ofticat ca ti-am spus ca pui calul in caruta ? :))) Era o figura de stil. Lasa ca si eu am inghitit-o pe aia cu ochelarii. :))
Zambeste, ca viata e scurta, si dusmanul e sus, nu aici ! :)))
@Laura, ce inseamna pentru tine "romanul de rand"? Eu spre exemplu, nu apartin niciunei elite, ma consider un roman de rand, insa niciodata nu mi-a placut sa epatez :), iar ca mine mai sunt, n-as putea sa dau procente pentru ca as fi subiectiva, raportandu-ma la oamenii pe care-i cunosc.
@rontziki, am revazut comentariile si am impresia ca discutia s-a confuzat o tar' :)))
Snobismul e una, nesabuinta, alta. Snobul inghite in sec daca nu are bani si stie sa-si calculeze codrul de paine si benzina de 30 de lei. Multi sunt oameni corecti si cumpatati, chiar daca sunt amatori de manele. :)))
Nesabuitul, ca pe-asta am io boala, :)) pica in vria cheltuielilor si se indatoreaza peste masura. Stati sa vedeti cand l-o scoate banca in strada. Sa vezi atunci jale. Dar credeti c-o sa inghita in sec stiind ca el e vinovatul ? Ma indoiesc !
@rontz, balantele sunt echilibrate si conciliante, diplomate ... bla bla. Sigur esti balanta ? :)))
@pheideas, trebuie sa recunosti ca balantele si sagetatorii se opun constant generalizarilor :)
@fly2sky, si gemenii se opun asisderea ! :)))
unii mai fac din tantar, armasar cu ochelari. :))))
:))) da stiu, cum altfel sa scoti in evidenta ceva specific daca nu-l raportezi la general :)
pheideas, nici gand de oftica, e doar presupunerea ta, sau .. dorinta ta.
Vei avea timp suficient sa cunosti omul andrei dincolo de prejudecatile tale.
Cu o conditie: sa te intereseze!
:)
pheideas: exact, conciliante şi echilibrate...conciliant şi/ sau diplomat nu înseamnă să fii de acord cu cineva care critică şi blamează generalizând, pentru că se opune nevoii de corectitudine a balanţei, precum şi echilibrului...Şi cum se poate crea un echilibru atunci când cineva susţine o idee un pic extremistă, altfel decât combătând-o?! :))
Gemenii se pare că mai fac generalizări doar de dragul ideii, fără a analiza în profunzime, ghidându-se doar după aparenţe :P
În altă ordine de idei, ce ai tu cu nesăbuiţii? Nu ştii că fiecare pasăre pe limba ei piere? Poate că unii îşi permit să fie nesăbuiţi, poate că, într-adevăr, vor şi scoşi în stradă...
Eu mor pe cei care le poartă de grijă altora fără ca grija să le fie solicitată şi fără a fi o grijă reală, ci doar o critică, o judecată ne-necesară...Şi-apoi, mai e o vorbă şi zău dacă nu constat mereu că aşa e "la pasărea chioară îi face Dumnezeu cuib" sau ceva de genul ăsta :)))
@andrei, cu timpul, cu timpul ... nu e graba ! :) Minte sa fie, ca le-om rezolva noi pe toate. :)
Tinem legatura !
In categoria nesabuitilor asupra caruia iti arunci morbul, intra si familile care au facut un imprumut la banca sa-si ia o locuinta, sa-si cumpere mobila sau sa-si achizitioneze o masina.
Nu "nesabuitul" este culpabil, ci sistemul bancar pus pe furt... licit.
E o alta poveste, cu alte referinte.
Din media se vede exact cum expui tu situatia, din afara se vede gaunosenia sistemului.
Prefram sa imbratisam raspunsuri gata ambalate, creierul sa-l folosim in a ne pozitiona in tabere adverse, desi constientizam ca "dusmanul" este sus.
@rontziki, stii cum e vorba, daca bate un flutue din aripi la Rio, o sa fie furtuna la Moscova.
Sunt fenomene sociale pe care nu le putem ignora. Daca tu vrei sa le ignori, e treba ta; numa' sa nu te intrebi intr-o zi de ce ...:)
E lumea in care traiesc si e de datoria mea sa-mi pun intrebari, sa cunosc. Ai ceva impotriva ? :))
@andrei, i-a obligat cineva sa semneze ? Sunt de acord cu tine ca sistemul e gaunos, ca nu a permis unei familii sa inchirieze o garsoniera decat la preturi exorbitante, si atunci, de nevoie au cumparat una, pe care o platesc din greu. Nu am nimic cu acestia.
Io am cu aceia de care ziceai tu pe blogul meu, cu cheltuieli de sute de milioane pe vacante si masini, si care isi lasa angajatii fara carte de munca. Tot sistemul a permis asta.
Si mai am si cu aceia de care am zis intr-un comentariu anterior si de la care a pornit polemica - despre cel care nu are bani de paine si isi cumpara plasma ? Sau isi face vacanta in Cipru, desi are datorii neplatite la banca si la intretinere ?
Dar despre cel cu vila cu 11 camere, cheltuieli in casa de 70 milioane pe luna si cu datorii la camatari si ipoteci ? Nu mai zic de cel care sta in garsoniera impreuna cu bunica, nevasta si doi copii, dar si-a luat masina de 25.000 euro in rate, pe care o pateaza gugustiucii intre doua tomberoane de gunoi ...
Si "nu am ceva cu ei" in sensul propriu-zis, ci privesc fenomenul ca potential generator de conflict.
Poate ca pana la urma le-o face si lor Dumnezeu cuib, cum a zis rontziki, dar pana atunci mai e mult si la vale. :)
De acord, nesabuitii sunt primii vinovati, e vinovat si sistemul bancar pentru ca a incurajat in mod exagerat creditele de consum si nu a incurajat creditele de investitii (avand in vedere ca majoritatea au capital strain e de inteles), insa mai presus de toate e vinovata situatia economica in care s-a ajuns din vina ...coruptiei, politicienilor, sistemului, etc. si nu in ultimul rand a noastra. Cine s-ar fi gandit ca nivelul nostru de trai va scadea, cand toti speram ca trendul va fi spre nivelul de trai al altor tari din U.E. ?
Si somajul care creste de la o zi la alta nu a fost luat in calcul nici de unii chibzuiti, nici de nesabuiti, nici de sistemul bancar.
pheideas, "lotul" la care faci tu referire nu este elementul potentator al unui conflict, ci dupa cum ai spus tu (mai mult in subsidiar) sistemul.
Sistemul a permis dezvoltarea unor astfel de "nesabuiti".
Tu vorbesti de efecte, eu vorbesc de cauze.
"Nesabuitii" la care faci referire reprezinta efectul, nu cauza. Firesc ar fi sa nici nu ne intereseze acest aspect, dupa cum bine spunea rontziki.
Nu ei aduc prejudicii societatii romanesti, pot genera doar invidie, frustrare, aversiune etc. Depinde de ochiul care-i priveste si cu ce anume interes ii priveste.
Consecintele "nesabuintei" lor le vor suporta tot ei, nu noi.
Consecintele greselilor savarsite cu buna stiinta de catre sistem, le suportam NOI!
...
"Nesabuitii" care au semnat un contract cu banca au fost obligati de NECESITATE!
In Romania nu poti inchiria o casa de la stat ca in statele "civilizate" cu o suma decenta, ori platesti sume exorbitante pentru chirie, ori faci rate la banci, ori iti dau mostenire parintii o casa.
Acestea sunt alternativele tinerilor din Romania.
Ma mir cum o intrebare atat de cinica vine tocmai din gura si mintea unui tanar.
____
Si rontziki isi pune intrebari, intrebari pertinente si adecvate "fenomenului".
Fenomen manifest la scara mondiala + specificul fiecarei tari in parte.
A ne pune intrebari despre cei care prefera sa nu manance si sa-si cumpere plasma seamana izbitor cu vorba vulgului: "... de grija altuia".
fly2sky, si in Bucuresti s-au inchis magazine. Inca foarte multe.
Dar nu numai datorita crizei ci si mollurilor si supermarketurilor crescute ca ciupercile peste noapte.
Sunt si la noi magazine second hand, chiar si in centrul capitalei.
Indiferent de ora la care treci prin dreptul magazinului este imposibil sa nu-l vezi plin.
____
Nu cred ca este o caracteristica "a epata", "a fi snob" specifica romanului: am fost in Suedia, tinerii au aceiasi atractie fata de lucrurile de firma; in Danemarca asisderi... in Germania la fel, in Italia asisderi, in Elevtia nu mai spun...diferenta este de comportament, atitudine.
Cei ce nu adopta stilul trendy nu privesc chioras spre ceilalti, nu fac subiect de discutie pe aceasta tema, nu fac un CAZ. Noi da!
Cei ce manifesta aderenta la "firmate" nu-si arboreaza acea mimica "despotica", pentru ca nimeni nu-i priveste ca pe ceva diferit, nimeni nu-i blameaza, sunt priviti ca niste oameni normali.
Atitudinea face diferenta.
La noi e "capra vecinului" motz!
Vorbe carora le-ar sta bine in gura unei tate (radio-sant): "uite-l pe a lu' Ion, si-a cumparat masina din Franta, si el... saracu nu are dupa ce bea apa"!
:)
@andreiradu: chapeau, ca să zic aşa :) Excepţional punctat raportul de cauzalitate!!!
Într-adevăr, la noi nu se poate locui undeva, decât dacă e de la părinţi, fără să plăteşti mult, fie că e vorba de chirie, fie că e vorba de rate...Iar oamenii nevoiţi să stea cu chirie, bani pe care oricum îi plătesc altuia, trăind cu gândul "oare vinde şi iar tre' să caut" şi locuind în spaţii în care nu ai nici dreptul de a bate un cui sau de a schimba ceva...au preferat să dea banii ăia pentru un minim de siguranţă şi un spaţiu propriu. Şi vorbesc în cunoştinţă de cauză pentru că am stat muuulţi ani cu chirie şi am schimbat numai vreo 6-7 garsoniere în sistemul ăsta...Asta înseamnă nevoia şi ea nu a fost generată de oamenii care au resimţit-o, ci de sistem, cum bine spuneai.
Nu cred că de oamenii care fac credite să-şi facă vile de lux sau să-şi cumpere ultimul răcnet de maşină ar trebui să ne preocupe, ci cei care, din păcate, sunt nevoiţi să facă credite de diferite forme pentru a plăti de la o lună la alta chirii, înteţineri şi alte cheltuieli absolut necesare...iar asta tot de la sistem porneşte...sistem care acum este, după părerea mea, scăpat de sub control şi care a fost croit foarte prost imediat după '90, sistem la care, vrem sau nu să recunoaştem, cu toţii am contribuit, măcar indirect.
Chiar şi cei care spun acum "vai, criza, cine e de vină, ahh, băncile, ba nu, datornicii" au profitat de boom-ul economic dinainte de criză şi nu cred că au refuzat vreun client, vreo lucrare, indiferent de domeniu, doar pentru că deja costurile/ preţurile erau mult umflate...A fost un cerc vicios şi acum a devenit o spirală care se duce în jos...
@andrei & rontziki, bravo la amandoi ! Frumos punctat si detaliat !
Din pacate, cei care au vazut colapsul sistemului degeaba au tras semnale de alarma in urma cu zece ani, degeaba scriau pe forumuri ca preturile sunt sus, ca banii sunt de forma, fara suport. Sunt destui si acum cei care inca nu cred ca s-a sfarsit distractia si care cred in revigorari miraculoase.
Voi dati vina pe sistem, care s-a autoreglat pe polarizarea valorii in mainile unei clase privilegiate.
Eu dau vina pe PROSTIE. Nu in sens peiorativ, ci informational. Lipsa de educatie si euforia inceputului a generat tot ce se intampla acum. Restul a fost marketing, construit cu profesionalism de cei care se pricep. Un stralucit economist scria ca daca nu ar fi fost blocul comunist, criza ar fi inceput acum 20 de ani. In anumite cercuri totul e cunoscut si prevazut. Regan si Gorbaciov stiau acum 30 de ani si au actionat in consecinta.
In istorie exista niste cicluri economice, in care valoarea se polarizeaza sus, dupa care revine jos prin intermediul razboaielor mondiale. Acum se incearca evitarea unei conflagratii prin imprumuturi guvernamentale si stapanirea cat de cat a dezechilibrului. Pana cand ? Pana in momentul in care un morcov va costa in loc de 1 leu, 1 ban si o garsoniera 10.000 euro sau mai putin.
bani sunt, doar ca ne place sa ne plangem. iar banii foarte multi sunt din afaceri, smenarii, tepe, iar restul, din credite si salarii... e simplu. mai complicat este, dupa parerea mea, de ce sunt folositi banii astia pe tot felul de prostii. adica, omul chiar avea nevoie de o camera video de 300 milioane?
Buna de dimineata, tuturor!
"cate capete, atatea pareri". Parerile pot fi convergente pana la un anumit punct, apoi pot deveni divergente.
De la divergent, romanul trece mai departe, la conflict, aversiune, agresiune etc.
Pheideas, sistemul romanesc a fost alcatuit stramb odata cu marele circ din '89!
Sistemele occidentale, democratice care au in spate zeci de ani de zile de experienta sun sub presiunea scgimbarii macazului, de catre cei care detin puterea.
Nimic nou sub soare.
Economistul ce propovaduia "picajul" a ambalat ideea intr-o forma care sa se plieze de minune mentalului colectiv. Au si reusit.
Nu este vorba de PROSTIE! Sub nicio forma, ci de stiinta. Papusarii si papusile.
Dar intram in alt subiect, la fel de vast ca cel "dezbatut" mai sus.
:)
antiblog, sunt bani, dar nu suficienti.
Prima data cu ei se umplu buzunarele imense ale clasei politice, apoi ale grupurilor ce sustin acele clase politice, apoi in afacerile ce au legatura cu acele clase politice... se mai duc pe agentiile nationale care nu fac nimic altceva decat sa absoarba bani, se mai duc in securitate, in achizitii de armament (proaste achizitii, dar cu comisioane uriase) etc... ce mai ramane se imparte in mod "judicios" la celelalte sectoare.
Individul acela isi cumpara camera de 300 milioane pentru ca are DREPTUL! Nu cheltuieste banii nimanui, sunt ai lui, indiferent pe ce cai i-a castigat.
Daca acele cai sunt ilicite, sistemul este cel care i-a permis.
Eu nu inteleg de ce romanul este preocupat ce face vecinul sau cu banii, nu ce face statul cu banii.
Trimiteți un comentariu