România poate fi ... salvată?!


Antropologul Claude Karnoouh ne spune:
„România va rămâne o ţară subdezvoltată,
fără putere externă“



R.:
Care ar fi, după părerea dumneavoastră,
atuurile României şi de unde ar trebui
să vină salvarea ei?

C. Karnoouh:
Nu există nici o salvare, nici un adăpost nicăieri... România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă, bună pentru manopera sa de calitate şi extrem de ieftină.... Asta a vrut Vestul.
Bineînţeles, veţi avea câţiva papagali care se pretind intelectuali care cântă în slujba capitalismului şi a liberalismului de baltă la comanda stăpânilor lor... E adevărat că intelighenţia română are de demult un sens al slugărniciei excepţional de bine dezvoltat, în afară de şcoala de la Cluj şi prietenii săi, cu multe nuanţe teoretico-practice în jurul revistei „Idea“...

R.:
Până la urmă, rămâne în picioare o chestiune importantă: libertatea. Nu? Cu riscurile şi deliciile ei, rămâne un ideal valabil pentru orice epocă. Cum îl putem apăra mai bine?

C. Karnoouh:
Puterea în România a devenit, datorită stilului Băsescu (şi consilierilor lui), o putere de tip peronist... Experienţa mea din lumea a treia m-a învăţat că libertatea este un cuvânt abstract şi gol dacă n-ai nimic în burtă.
Toată istoria modernă, şi nu numai, arată că omul se luptă în primul rând pentru o supravieţuire fizică, şi că această luptă poate să aibă mai multe referinţe: religioase, instituţionale, ideologice. Credeţi că o parte din ţărănimea rusească s-a ridicat împotriva regimului autocratic ţarist fiindcă îl citise pe Lenin sau pe Plehanov?
Nu, s-a ridicat fiindcă nu mai puteau de sărăcie şi din cauza pierderii războiului...
Adevărul esenţei umane a fost dezvăluit, de demult, de un autor latin - Plautus şi reluat de Machiavelli, mai târziu de Hobbes, cu bună dreptate: „Homo homini lupus“.
Asta e esenţa cea mai pură a speciei umane... Dar, cu toate acestea, se pot face din când în când lucruri excepţionale în domeniul artei...

Tot articolul aici!

La întrebarea "România poate fi salvată?" răspunsul meu este că nu va fi salvată pentru că NIMENI nu are vreun interes de a o "salva", nici cei din exterior, nici cei din interior.
Iar "boborul" a fost "divizat", cu măestrie, în grupuri cu diferite orientari, concentrat înspre individualism.
Este manipulat atât de uşor de mass media, încât uneori am impresia că România este ţara maturilor naivi.
Este România ţara maturilor naivi?!

10 comentarii:

simonacratel spunea...

Nu, Romania nu mai poate fi salvata. Romania este o tara corupt, in care structura mafiota exista la toate nivelele, spaga si nepotismul sint in floare. Pilele.

In afara de asta, pierde singe zilinic, pri oamenii calificati, de calitate si valoare care pleaca in strainaturi, pentru ca propria lor tarisoara nu e in stare sa-i asimileze, ba ii pune pe fuga.

Romania, dupa cum bine a zis una intr-un interviu, risipeste vietile celor nascuti in ea.

Laura spunea...

Nu stiu ce contributie a avut Vestul, dar stiu ca niste politicieni analfabeti si corupti - ca pe la noi rar intalnesti in lumea asta. Cum sa ajunga primar un bondoc care nu stie sa conjuge un verb la indicativ prezent???? cum sa punem presedinte pt a doua oara un marinar care a vandut flota??? cum sa ne incredem in 'Mihaela, dragostea mea...' sau in bombonica de pe coliva, Udrea?! Ce fel de oameni suntem???!!! Din vina noastra ei sunt bine asezati...in timp ce noi o luam intr-o directie gresita!

pheideas spunea...

Superb articol ! Felicitari pentru preluare ! Cred ca a fost un gand comun, pentru ca si eu am scris ceva similar pe blogul meu.
Tragic, dar adevarat! Si ce-mi pare rau, este ca 15 ani am crezut si eu in progres si bunastare, in tihna dupa cei 15 ani de munca asidua - vorba reclamei, si in zambete pe chipurile din jur. Dar si mai rau imi pare ca sunt inca multi naivi, pomeniti si de autor, care isi duc existenta intre casa si biroul din sticla, si rostesc cu nonsalanta de cunoscator: "Astea-s aiureli, nu e adevarat !".
Asta e viata; din pacate suntem prea mici pentru o lume atat de mare.
Deci pana la urma, totul se va reduce la supravietuire, la limita de jos. De fapt, asa a fost intotdeauna in Romania. Specia de jigodie - Homo homini lupus nu s-a selectionat in 50 de ani. :)
Problema e cum vom supravietui ? Sub un stres constant, fara sa mai apucam sa ne vedem nepotii mari, sau incercand sa ne eliberam ?
Cum ne vom elibera de jugul datoriilor ? E usor sa constatam; e mai greu sa gasim solutii.

Poate fi Romania salvata ? Nu mai cred in salvarea Romaniei. Stiti de ce ? Pentru ca romanul nu doreste sa fie salvat. Atata timp cat se ridica unul si spune ... oameni buni, nu e bine ! Hai sa facem ceva ! Si apoi rasar o suta care ii dau in cap, sau raman indiferenti si prefera sa se descurce singuri - a se citi: sa fenteze sistemul, rezulta ca romanul nu doreste sa fie salvat. Cel putin nu inca. Sunt nenumarate exemple in care prefera sa moara, decat sa se ridice impotriva.
Singura salvare, dupa parerea mea, va veni, ca si pana acum, printr-o revolutie "muncitoreasca", subventionata de interese straine.
Zona Euro se va prabusi in urmatorii ani - vezi Grecia si atacul lui Soros, climat care va lasa porti deschise intereselor Rusiei si Chinei in zona.

pheideas spunea...

Ce bine ar fi fost sa fim toti "maturi naivi". Macar ar fi existat o speranta. Romania e tara "sobolanilor".

pheideas spunea...

cititi asta

fly2sky spunea...

Greu de sustinut contrariul in ziua de astazi, cu toate acestea in naivitatea mea vreau sa cred ca intr-o buna zi vom incepe sa crestem, ca vom avea afaceri de familie prospere, agricultura facuta cu utilaje moderne, ca vom fi printre cei ce descopera si implementeaza noi tehnologii, ca va exista turism adevarat, autostrazi multe..si cred ca de fapt cu autostrazile ar trebui inceput. Visez frumos, dar daca nu visam si nu speram nu avem chiar nici o sansa. Cu atitudini de genul "romanii sunt prosti, lenesi etc. ..traim intr-o tara de rahat" nu avem nici o sansa. Se spune ca daca ii repeti unui copil tot timpul ca este prost sau incompetent chiar o sa creada si o sa se comporte ca atare. Cam asa am facut si noi si multi au profitat de asta. Problema esta ca avem nevoie de multe ori de situatii limita pentru a ne schimba atitudinea, iar conducerea de azi e in stare sa ne aduca in astfel de situatii. Atu-urile romanilor sunt acelea ca sunt in stare sa munceasca si consuma mai putin decat cei din tarile dezvoltate. Au facut credite..dar multe credite sunt facute pentru a-si lua o casa, pe cand multi straini stau in chirii si se indatoreaza pentru a consuma. Parte proasta e ca nu au pentru cine munci in tara asta, ca nu se fac investitii, oamenii din Romania care ar avea ceva bani si ar putea sa-i investeasca, ii risipesc pe lux si mofturi, dovada a faptului ca i-au obtinut usor si de cele mai multe ori pe cai nu tocmai cinstite. Pentru salvarea Romaniei ar necesar schimbarea atitudinii noastre in primul rand, de clasa politica actuala nici nu mai vorbesc :)

pheideas spunea...

fly2sky ai si tu dreptate ! Dar oare nu ne-am imbatat douazeci de ani cu speranta ca intr-o zi ... ? Paradoxul e ca tocmai optimismul ne-a facut rau. Parerea mea e ca ar trebui putin realism si in baza lui sa vedem ce si cum ... :)

fly2sky spunea...

Ceea ce ne-a facut rau si ne face rau, as zice, sunt exagerarile facute, de orice fel, dar la urma urmei suntem un popor latin. Optimismul afisat de cei ce conduc si care ar fi putut face ceva pentru a ne fi mai bine, dar au ales sa-si faca numai lor bine, lipsiti de competenta si de interes, acel optimism intr-adevar ne-a facut rau, in rest am vazut mai mult pesimism, iar sperantele au fost mai degraba din disperare decat din incredere. Ori ceea ce avem nevoie, oamenii de rand este un optimism bazat pe incredere. Iar cei ce fac legi si iau masuri economice sa fie cat mai realisti :)
E adevarat ca oamenii au in primul rand nevoie de hrana, dar cum nu suntem totusi muritori de foame, avem mare nevoie si de o anumita libertate, numai cine nu-si da seama ce inseamna lipsa ei poate spune ca n-avem nevoie. Omul evolueaza totusi ca specie, si pe masura evolutiei cresc si nevoile.

Anonim spunea...

Bun gasit, tuturor!

pheideas, stii de ce sar 100 de romani si spun NU cand cineva spune ceva constructiv sau vrea sa faca ceva constructiv?
Pentru ca sunt coruptibili. Prefersa sa aiba un beneficiu imediat, fara sa gandeasca pe termen lung.
Se leaga foarte bine cu postarea ta de mai sus.
:)

pheideas spunea...

@andrei, exact asa e ! Nu gandesc pe termen lung. Vezi si un alt fenomen. Cati strang bani pentru zile negre ? Poate doar pensionarii, ca in rest, papa tot pana la ultimul Leut.