Este Biserica, sau nu, o UNEALTA a politicului?!


Subiectul "PDL pregăteşte o lege a parteneriatului dintre stat şi Biserică" nu este prea mediatizat, deşi are ceva greutate în... bugetul statului!


"Biroul Permanent Naţional a aprobat demararea unui proiect de lege care să realizeze un parteneriat cu Biserica în vederea realizării dimensiunii sociale pe care aceasta o poate avea în societatea româneasca", a afirmat Adriean Videanu, citat de Agerpres. - restul materialului (fără prea multe informaţii) îl gasiţi pe hotnews!

7 comentarii:

pheideas spunea...

Apa de ploaie ! IPS Daniel e prea destept sa faca jocul viermilor astia. Carmuirea se schimba, patriarhul ramane ! :)

Anonim spunea...

Salut, voios de pionier !

Anonim spunea...

Pai si patriarhul isi ia adio de la patriarhie, cand ii vine sorocul. Nimeni nu a descoperit elixirul tineretii fara batranete si vietii fara de moarte. Chiar daca e "uns" cu toate alifiile.


Nu ii contest desteptaciunea, ba dimpotriva, o admir!
Dovada afacerile cu "viermii" din viata si din moarte.
Afaceri ce prospera an de an, in randul prelatilor si preafericitilor...

cora spunea...

In oraselul unde locuiesc eu exista o comunitata maghiara foarte unita care cu ajutorul biserici de acolo si a unei baronese care traieste in Ungaria dar a carei stramosi au trait in Ardeal fac foarte multe lucruri bune pt membri ei si nu numai...Au construit un centru de zi pentru copii si persoane in varsta,o farmacie cu medicamente gratuite sau la un pret mai mic ,un internat cu cantina pt copii din satele invecinate care vreau sa invete in limba materna...La acest centru copii vin de la scoala iau o masa calda si isi fac temele cu persoane voluntare care lucreaza aici,persoanele varstnice au un loc al lor unde se pot intalni pentru orice le face lor placere sa faca in timpul liber.....Tare mi-ar place sa stiu ca asemenea lucruri exista si pe langa bisericile romanesti,atunci as vedea scopul acestei legi,ca ceva incepe sa se miste si in privinta protectiei sociale(ar fi un inceput) ...dar cum legea data in Romania are un scop si serveste pentru un altul este mai mult ca sigur ca domnii politicieni au altceva in gand....

Anonim spunea...

Bun gasit, tuturor!

Cora, si pocaitii fac acelasi lucru.
Nu am vazut atata unitate, daruire, altruism si ajutor reciproc in toata biserica ortodoxa, cat am vazut la ei.
Si fara interventia statului.
Sunt o comunitate legata, fara frontiere.
La noi, la ortodocsi,e cu totul altceva.
Pui bani in cutia milei, faci donatii si... te trezesti peste ceva timp cu popa ca si-a deschis un bussines, ca are masina ultra-super-mega, ca isi cladeste o vila ce se-nvarte dupa soare, ca-si face concediul pe unde mintea nu-ti viseaza sau, in cel mai fericit caz, pune temelia unei biserici mega.

E-adevarat sunt si printre ortodocsi, oameni care fac ceea ce trebuie sa faca.
Valea Plopului este un exemplu. Un parinte deosebit. A incercat, a reusit.
Evident, cu ajutoare, mai toate de peste hotare.
Preafericitii nostri sunt preocupati de catedrala mantuirii neamului cu restaurante, hotel si tot tacamul unui mall, decat de a face ca in fiecare locsor unde exista o biserica sa fie si un adapost pentru femeile victime ale violentei domestice, unde nu au unde sa se duca cu copii, pentru batranii ajunsi pe strada din cauza unor excroci etc sau chiar pentru copii fugiti de acasa din n cauze!
Vor face cu banii de la stat fix NIMIC!
Iar justificarea va fi una deja bine cunoscuta: NU SUNT SUFICIENTI!
Desi daca faci socoteala per luna cati bani baga in buzunar un popa pe botez, nunta, inmormantare, parastas, sfestanie, acatiste si alte cele... dar, traim in Romania, unde statul (adica tot cetatenii) platesc de doua-trei ori acelasi serviciu, si acela vai mama lui.

fly2sky spunea...

Combinatiile dintre stat si biserica pot fi chiar periculoase, istoria a dovedit-o. Si mi se pare antidemocratic sa favorizezi in asa masura ortodoxismul, este adevarat ca e majoritar, insa trebuie oferit sanse egale tuturor religiilor, atata timp cand ele ne ajuta sa fim mai buni, si trebuie avut grija de libertatea omului de a-si alege ceea ce i se potriveste mai bine. Mi se pare ca se ajunge si in acest domeniu la o "tiranie" a majoritatii. De asemenea, nu mi se pare corect nici predarea numai a ortodoxismului in scoli, mi s-ar parea corect sa se predea o istorie a religiilor, nepartinitoare, cu rol informativ, iar pentru cei ce vor poate organiza Biserica ore facultative pentru copii.

karma police spunea...

si asa din cauza bisericii ortodoxe exista o lege ce interzice prozelitismul in romania...like oricine vine aici si nue agreeat de BOR poate fi si este 'demonizat'
sa nu uitam frumosul sondaj de acum o luna parca in care 40% din cei intervievati spuneau ca sint de acord cu introducerea pedepsei cu INCHISOAREA pentru cei ce nu sitn de acord cu ortodoxia, parca?