despre schimbare

Este cineva fericit ? Zilele trecute cineva imi baga o replica tip curs de dezvoltare personala, made USA, ca el e fericit, ca are tot ce-si doreste, ca fericirea e o stare de fapt, in care gandesti pozitiv si alte bullshituri. Vorbe de acest gen imi seamana cu ... tii in mana un pahar cu apa si spui: "Vai ce bun e vinul asta !". N-am sa dezbat acum fericirea, pentru ca am facut-o in postari anterioare. Am sa spun doar atat: fericirea este o masura a multumirii pe care o simtim, in urma implinirii unei dorinte. Dorintele se implinesc, le bagam in sertarul cu "vechituri" si apoi iar devenim nefericiti.
Omul are nevoi, de la cele imediate, cum ar fi banii si sanatatea, pana la cele care tin de implinirea sufleteasca, iubire, intelegere in familie, prieteni loiali, Fat Frumos pe calul alb 4x4 ...
Toti ne dorim sa se schimbe ceva in viata noastra, pe principiul - prezentul e rau, viitorul e bun.
Si tot ca o regula, asteptam ca binele sa pice din cer, cu un efort cat mai mic din partea noastra. Adica, dorim schimbarea, insa nu dorim sa schimbam nimic. Poate sunt cinic, dar am nenumarate argumente in sprijinul cinismului meu. Argumente pe care le observ zilnic la cei din jur si la mine. Am sa acord totusi niste circumsatante atenuante celor care nu stiu cum ... Acestia fac eforturi, uneori sisifice, in cautarea fericirii, insa nu li se arata si basta !
Altora in schimb, pur si simplu le e lene se se schimbe. De ce spun lene, pentru ca semnalele sunt evidente si vin de la ce li se intampla in mod repetitiv.
Si mai e o chestie: uneori, unii isi doresc doua fericiri. :)) Nu zambiti ! Exact, isi doresc si sa se simta bine cu prietenii, in timp ce infuleca zece mici si cinci beri, dar si sa le dispara junghiul din piept, sau ca nevasta sa nu se mai uite dupa Antonio. Nevasta care, cand se uita in oglinda, in loc de un crop o vede pe Bianca lui Bote in varianta slim. Ce ciudata e lumea in care traim ! :)
Sa luam si alte exemple. Stiti cati bolnavi de diabet nu vor in ruptul capului sa renunte la cei doi litri de bere ? Sau sa urmeze un tratament ?
Stiti cati privesc la "avioane pe cer", in timp ce fericirea ii trage de maneca ?:)
Sau, medicii - vrem schimbarea, dar sa se pastreze si spaga ! :)) Profesorii - vrem schimbarea, dar sa nu ne intrebe nimeni de meditatii ! Parlamentarii - vrem schimbarea, dar nu pentru noi ! Pensionarii - vrem schimbarea, dar sa nu intrebe nimeni de pensiile pe caz de boala ! si multe, multe altele. :)

Va propun o dezbatere despre schimbare, vazut de fiecare in felul sau.

26 de comentarii:

WomanWithW spunea...

De dragul tau m-am dus si mi-am mai citit o data povestea...si vrei nu vrei ajungem amandoi la aceeasi concluzie:Fericirea e linistea de zi cu zi ,e facuta din mici ,,fericiri,, pentru ca lucrurile grozave vin in pachete mici...Cine crede ca intr-o buna dimineata se trezeste din nefericit...fericit e total gresit....Fericirea mea este simpla si frumoasa ...pentru ca am ceva nefericire la activ si pot face o comparatie...si cand zic nefericire ..nu spun bullshit.Este definitie cruda si nealterata:Nefericire.Imi place razvratirea ta ...de aceea te citesc...(interesant e de stiut de ce ma citesti tu pe mine...pentru ca intr-o zi ti-am vazut chipul ...printre putinii mei ''urmaritori'' si...m-am bucurat ca nu esti un om tocmai simplu...spun asta din...citite...ca habar nu am cine esti).Hey...sunt o fata fericita si ...asta are putin de a face cu America.De fapt'' principala mea tristete ''se trage tocmai de la America...
Cat despre gandirea pozitiva...ai incercat vreodata?...Ti-ai pus vreodata in minte ca intr-adevar vrei sa fii fericit?

pheideas spunea...

@Ochiverzi, din aceleasi motive te citesc si eu. Ador mintile destupate ! :) Ador oamenii care isi pun intrebari, care sunt nefericiti :)))) Cred ca toate marile genii, cu exceptia celor de fata, au fost nefericiti. De ce ? Pentru ca ... gandeau. Ei vedeau ce e stramb si isi doreau sa fie drept. Doar nu degeaba se spune ... fericiti sunt cei saraci ... :)
De ce esti nefericita ? :)

fly2sky spunea...

Ai atins multe aspecte in postarea asta. In ce priveste fericirea este asa cum spune MyEyesOnYou ca fericirea e o stare de fapt, ca vine din lucruri simple si marunte, e bucuria ce tine de prezent, de acceptare. Insa nu e atat de simplu cum se spune cu gandirea pozitiva, in sensul ca iti pui ceva in minte si se implineste, poate functioneaza la unii, la mine nu ...aduce a spalare a creierului ..ca mesajele religioase in care ti se spune ce trebuie sa simti. E nevoie de mai mult de a intelege si de a simti asta. Mai era o vorba: - Da-mi Doamne puterea de a schimba ceea ce pot si puterea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat. Si cred ca am fi fericiti daca am putea face asta. In primul rand sa ne dam seama de ceea ce suntem in stare. De acord ca trebuie sa faci mai mult decat sa-ti doresti o schimbare. Unii care chiar daca constientizeaza ca ar fi mai bine altfel nu-si gasesc resursele interioare necesare, sau placerea pe care o simt de exemplu atunci cand beau bere depaseste motivele rationale. Despre bugetari, ai dreptate, fiecare isi vede interesul personal, e un sistem viciat care porneste de sus, iar conducerea actuala, pe cat s-a laudat s-a dovedit cea mai incapabila sa faca ceva. In loc sa restructureze, sa urmareasca eficienta, taie din salarii, iar medicii vor pretinde mai multa spaga, profesorii vor fi mai putine intersati la scoala pentru a suplini cu meditatii.

pheideas spunea...

Am sa va rog sa incercam sa abordam cazuri concrete. Simt ca sunt multe de dezbatut. Voi sparge gheata si voi deschide "cutia" fericirii conjugale. Sau a nefericrii ... Sunteti de acord, sau este un subiect tabu ? :)
Iata cateva intrebari:
- de ce cand ne impreunam sufletele suntem fericiti, si peste ani, devenim nefericiti ? Nu toti, desigur. Oare sa fie vorba de maturitate ? De evolutie ? De descoperirea unor trasaturi invizibile initial ? De aparitia unui defazaj important intre parteneri, profesional, spiritual si altele ?
Uitati, eu nu intleg de ce unii oameni pot spune despre cineva pe care l-au iubit: "Nenorocitul, daca as putea, l-as omori !" ?

WomanWithW spunea...

As putea sa-ti dau o suta de motive in cinci minute...de ce sunt fericita.Iti dau numai unul acum:Am fost copilul de la tara ...care toata viata de copil si-a dorit al naibii de tare una dintre acele papusi mari...cat mine de mari..si cu ochi mari si albastri care se inchid si se deschid...O visam...deja avea un nume...N-AM AVUT-O!...(n-ai dreptul sa ma faci sa plang..habar n-am cine esti,P).Mai tarziu ,in viata...mi-am dorit o papusa adevarata...si mi-a trebuit o tona de durere si frustrare si o alta viata intr-o alta tara ca s-o obtin (acum are 8 ani si...nu e papusa deloc).Asta e doar un motiv din cele 100.Si vrei sa las micile ,,sictireli''(nu-mi place cuvantul) sa ma otraveasca?!!....Singura chestie care ma nefericeste este ca nu am prietenii pe care i-am avut odata...ca nu am un/o prieten/a ca tine..P.Am destui ...dar...(si politetea imi zice,,Shut up!'')

Fly2sky...daca citesti o fraza dintr-un text de-al meu...iti dai seama de religia mea...doar o fraza...din...sa zicem...,,Dulcea si decenta-indecentza''..atat.Dar ...nu ma intelege gresit.Acum pot spune Thank you God...pentru ca a fost o vreme can ziceam,,Doamne...doar nu-mi da cat pot duce,,..Si inca un lucru...Nu astepta ca altii sa te faca fericit.Fa-te singur...si asa ii poti face si pe altii si tot asa ..pentru ca fericirea asta e un fel de freacking Caritas...sau,mai frumos si cu mai putine sanse de prabusire... Paying Forward.Si stii de ce mai sunt fericita acum?Pentru ca totul se poate schimba in secunda urmatoare.

WomanWithW spunea...

...in cutia aia a ta cu fericire sau nefericire conjugala ai uitat sa pui sexul...NU DIMINUA NIMIC....Vorbeste...stiu sa ascult..dar nu prea stiu cu cine vorbesc ..ai vreun...profil or something...las' ca ma duc si caut.Daca ai timp citeste la mine..,,LOVE Mda...(gand la gand)

pheideas spunea...

@Ochiverzi, am un profil, cum sa nu ?! Chiar unul mai mult decat cuprinzator. :)) Am citit postarea ta. Superb de adevarata ! Numai cei care au cunoscut, pot pretui sau dispretui cu adevarat acea liniste conjugala. Acea liniste, in care, pana la urma, cineva isi baga coada. :))

WomanWithW spunea...

...Sa-mi fac cruce si sa scuip,sa fac trei pasi inapoi si sa zic ,,Piei drace?"(nu pot sa cred ca o sa-ti postez chestia asta...lol)

DOAR NOI spunea...

Frumos subiect!
Fericirea nu e ceva concret sau de lunga durata. E o stare de moment, indusa de ceva placut, un hormon numit serotonina poate - asa ca, mancati ciocolata - o multumire o realizare.
Credeam, pana nu demult, ca daca voi gasi "sufletul pereche" voi fi fericita. Am mai crescut putin - macar in ochii unora -, am mai citit si am INTELES ca, fericrea nu ti-o dpoate da omul de langa tine. Fericirea este in tine, in sufletul tau.
Nu exista "fericire de la tinerete pan' la batranete".
Am fost fericita cand:
- am avut carticica de povesti in maini;
- am auzit ca sunt copii care cresc cu aceste povesti;
- compunerea unei eleve de-a mea a ajuns de pe blogul meu in ziar si ea a fost premiata;
- fosti elevi ma saluta pe strada;
- imi aminetsc ca este ziua unui om cu sufket bun;
- cand vizitez locuri pe care imi doream sa le vad;
Zambete si bucurii... merita sa fii fericit! chiar daca nu e a la long!

fly2sky spunea...

@MyEyesOnyou, am citit..si m-am convins :). De acord ca trebuie sa ne gasim fiecare fericirea in noi, si asa cum s-a intamplat si la tine, de multe ori trebuie sa trecem prin experiente nefericite ca sa ajungem la asta. Cam asta era ideea mea..ca trebuie sa simti si sa intelegi, sa te cunosti, nu doar sa-ti poleiezi nefericirea cu gandirea pozitiva. Si nu am nimic nici cu cei pe care religia ii ajuta sa fie mai fericiti, ma bucur pentru ei...doar ca la mine nu merge, trebuie sa vina din interior, eu caut binele si frumosul in noi.

Laura spunea...

Unii invoca replica 'celebrei' dive Andreea Raicu: Fericirea e o alegere! Imi vine sa rad!

Fericirea nu e acelasi lucru pt toti. Fericirea nu e la fel in fiecare zi. Fericirea nu e un bibelou de pus in vitrina. Fericirea nu e o optiune. Fericirea tine de fiecare persoana in parte, de asteptarile, realizarile, implinirile fiecaruia. Fericirea se reinventeaza! Nu sunt chiar atat de fericita ca sa pun in discutie problema fericirii in sine, a fericirii absolute.

WomanWithW spunea...

Fly2sky...Nu sunt chiar atat de '' pacatoasa''cum lasa textele mele sa se vada...sunt putin zapacita ...numai.


Laura...,,absolut,, este un cuvant atat de mare ca ma sperie...e ABSO-FREAKING-LUT.De fericire ABSOLUTA probabil ca nici Dalai Lama nu poate vorbi...Poate ...calugarii de pe muntele Athos...sau meditatorii aia tibetani...care nu urmaresc Stirile ProTV...nu stiu ...poate ,,gazda'' noastra stie ca l-am vazut meditand un pic pe profilul dumnealui.

P. pe bune...asa da profil..(.bineinteles ca n-am aflat prea multe...dar e lege nescrisa in lumea masculina ...cu cat spuneti VOI mai multe ...cu atat intelegem NOI mai putin...)

Anonim spunea...

Eu sunt fericita cand am langa mine oameni cu care ma inteleg, cu care pot vorbi cate in luna si in stele.
Sunt fericita cand sunt sanatoasa, cand familia mea e sanatoasa. Apreciez clipele de liniste si ragaz.
Sunt fericita cand ma simt iubita si cand fac gesturi care sa-mi exprime iubirea fata de cei dragi.
Sunt fericita in fata unui peisaj frumos.
Sunt fericita cand intalnesc oameni buni si generosi unii cu ceilalti.

Sunt fericita cand mai gasesc si lume care nu generalizeaza. Te legi de profesori si de medici si cred ca te pripesti, fiindca oricat de greu ti-ar fi sa recunosti, nu merita sa fie toti amestecati in oala comuna a hulei. Pana la urma, de ei depinde viitorul acestei tari, in mare masura, si merita si ei un trai decent.

DOAR NOI spunea...

Cate meditatii poate avea un profesor de educatie plastica? Sau de sport? Dar unul de chimie? Sa fim seriosi... si pana la urma, sunt bani munciti... nervi tociti... timp pierdut...
intr-o zi un elev ma intreba ce salriu am. mi-a fost jena sa ii spun, dar am marturisit. si imi spune: "pentru cat va bateti capul cu noi, ar trebui sa aveti de trei ori mai mult."
ei au spus...
crezi ca e usor sa faci educatie? bine..asta daca te dedici meseriei...
am colegi de liceu, medici foarte buni, plecati in afara.
oricum, in tara asta, nimic nu mai merge... nici macar invatamantul.
sunt fericita ca dupa atata scoala, voi avea salriul 6 milioane, cat o femei de servic (asa a scris presa, nu eu).

pheideas spunea...

Stiti ce cred, ca schimbarea va veni de la periferie. Am semnale ca in tara oamenii s-au apucat de treaba. Dar oricum pe posturile TV nu-i baga nimeni in seama, pentru ca ciolanul nu e la ei.

pheideas spunea...

Am observat ca fiecare comentariu seamana cu fericirea lui Alice din Tara Minunilor. Una e sa descrii ce te-a facut fericit in trecut si alta e sa spui ce-ti lipseste acum. Chiar nu lipseste nimanui nimic ? Totul e perfect ? Nu vrea nimeni sa schimbe nimic ? Nu vrea nimeni sa slabeasca, si nu se poate abtine de la shaorma ? :)))))... Sau e vorba de o eschivare eleganta ?

WomanWithW spunea...

N-am stiut ce e ,,cocalar'' odata si ras tot Facebook-ul romanesc de mine.Ce e o ...shaorma?
(...vezi... asta imi lipseste ,cineva care sa ma tina la curent cu... jargoanele).

Multe dintre fetele acestea inclusiv eu am spus poate mai mult decat trebuie ...dar tu continui sa apesi butoane,sir.

Anonim spunea...

Pe scurt: Nu ma face nefericita ceea ce n-am, din punct de vedere material in primul rand. Ci ceea ce am ma face fericita.
Pentru ca nu alerg dupa fericire, si nu mi-am facut un scop din a o atinge, fiindca nu e o buna tactica. Daca as face asta, as constientiza pe zi ce trece cat de nefericita as fi... Fiindca n-am o multime de lucruri, si chiar de as ajunge sa le am intr-o buna zi, apoi mi-as dori altele si cele vechi castigate nu m-ar mai incanta la fel de mult ca la inceput....Deci fericirea initiala ar pali, si atunci.... ar mai fi aceea fericire adevarata?...
Si mi-amintesc ce spunea candva cineva plecat in Germania acum cativa ani: ca romanii, spre deosebire de nemti, toata ziulica se vaita si se vaita ca nu au una sau alta, ca nu le convine una sau alta, ca in viata lor nu merge ceva etc etc. Nemtii tac si fac, si au si solutii concrete, nu stau sa se cramponeze de maruntisuri. Mi-a intrat bine la cap asta atunci si mi-am dat seama cata energie pozitiva pierdem plangandu-ne, in fata noastra insine, sau a altora, de mila.

Te refereai, Pheideas, la un moment dat la fericirea conjugala. Si aceasta, ca toate fericirile, se invata, pas cu pas. Si nici un cuplu nu e la fel cu un altul. Te simti sau nu fericit langa un om, si asta o stii pur si simplu. E vorba de afinitati, de acea comunicare care cu anii devine aproape nonverbala, plutind in aer...

Daca ma intreaba cineva pe strada acum daca sunt fericita sau nu, ii zambesc si trec mai departe. Fiindca pot vedea "fenomenul" in ansamblu, si nu-i mai caut de multa vreme "marginile"... Doar le traiesc.

Si mai e ceva... Fiecare dintre noi ne nastem cu un rost. Simplul fapt ca ni l-am gasit, ar trebui sa ne aduca... fericirea!... :)

pheideas spunea...

@acuarele, fericirea caprioarei care nu se gandeste la lup, e cea mai pura fericire. :) Asa e, omul a inventat etica, estetica, sentimentele si altele.

pheideas spunea...

@Ochiverzi, shaorma e un snack arabesc, care ingrasa. Ca si kebabul ...:))

fly2sky spunea...

:)) pheideas, esti sigur ca vrei sa stii tot ce ne lipseste? Lista cu ce ne face fericite e mai scurta :). Ideea este ca fericirea tine de noi, de modul cum percepem viata pana la urma. Putem gasim intotdeauna mii de motive de nefericire, dar tot asa, dupa cum se spunea mai sus putem gasi motive de fericire. Eu am avut de cand ma stiu inclinatia spre a fi nemultumita, spre a-mi dori tot felul de lucruri mai mult sau mai putin realizabile. Si am incercat si incerc sa-mi schimb perceptia pentru a-mi fi mie bine si celor din jurul meu. Iar de slabit ce sa mai vorbesc, cred ca o sa scriu o postare despre asta, chiar ma gandisem sa-l trec la capitolul obsesii. Am inteles ideea postarii..daca esti nemultumit de ceva, inclusiv casnicie..de ce nu faci ceva ca sa schimbi situatia. Raspunsurile sunt atat de diverse pentru fiecare situatie in parte (stii tu, nuantele astea :)). Despre fericirea conjugala pot vorbi cel mai bine despre mine, iar la mine situatia nu a fost ca cea descrisa de tine. Eu am pornit pe ideea ca o casnicie se construieste in timp si fericirea nu se va diminua, ci dimpotriva. Si am gresit prin faptul ca mi-am pus prea multe sperante pentru viitor. Si iarasi o gresala pe care am facut-o si pe care cred ca multi o fac, e aceea de a astepta ca celalalt sa se comporte sau sa reactioneze intr-o anumita situatie asa cum faci tu. Avantajul de a fi diferiti este ca ai ce invata unul de la celalt, iar dezavantajul e ca uneori ti-e greu sa-l intelegi pe celalalt si poti interpreata gresit lucrurile. E important sa ne dam seama ca fiecare avem propria individualitate, iar atata timp cat exista dragoste, toleranta, intelegere, un cuplu poate rezista chiar cu defazaje. Dincolo de asta fiecare suntem intr-o continua evolutie, schimbare, iar ceea ce am acceptat odata s-ar putea intr-o zi sa nu mai acceptam. Iar atunci putem lua decizii de schimbare, e alegerea fiecaruia. Insa orice schimbare implica multe aspecte..asa ca e bine sa ne gandim la toate.

WomanWithW spunea...

P. is 8 o'clock in Florida...pustiul inca doarme..D.(sot) e la servici....MIL se uita la telenovele turcesti...halleluia...shaorma ta suna delicios...dar...si oatmealul(un fel de ceriale fierbinti)...cu piersici nu suna atat de rau ...stau intr-un scaun fooooarte comfottabil in fata computerului....mirosul de cafea imi excita creierul...prin fereasta larga vad un verde fantastic poleit de un soare tropical umed...gandul imi zboara la weekend...sunt libera ...durerea de cap de aseara s-a risipit de parca nici n-a fost...imi simt sufletul dulce amarui ca si cafeaua asta care imi mangaie simturile...si nu numai cele olfactive si gustative...si tu vrei inca sa vorbim de fericire...

Chestia descrisa mai sus ...e una din picaturile care umple paharul fericirii,putin cate putin.Ce-mi lipseste?...In secunda asta mi-ar fi placut sa bem the morning coffee impreuna...dar eu si EL lucram in contratimp astazi...poate mi-as fi dorit sa am la o cafea unul sau mai multi ...dintre FB friends...dar nu e posibil.
So...my cyber coffee cu my cyber friends...si asta e un pic de fericire...Fly2sky stie ce vorbeste...si in mintea mea indecenta...cu bun simt..fac o comparatie mai neortodoxa..no satifaction?..Do it yourself...Dupa aceea stii exact ce vrei si stii exact ce sa ceri...Nu astepta pe altcineva sa -ti aduca caruta cu fericire...pune-i impreuna pe cei pe care ai datoria sa-i faci fericiti...tu inclusiv...urca-i in caruta si da bice cailor...
O...am uitat sa-ti spun ca ascult in surdina niste chitari dragi mie de acasa...le am pe computer ...sunt o adevarata institutie de satisfacere personala.

fly2sky spunea...

:)) tare comparatia! Da' tot mai interesant e sa descoperi in doi ;).

WomanWithW spunea...

Fly2sky...esti o fata dupa sufletul meu...

WomanWithW spunea...

P. de cateva zile imi "pierd artistic" timpul pe blogurile tale si ,man...chiar daca esti barbat ...habar n-ai tu in cate chestii sunt de acord cu tine Ma auto-placut-surprind.

Joker spunea...

Ei pheideas..
Respir..deci exist!
Miros..deci iubesc!
Sertarul cu "vechituri" in care imi tin dorintele (ne)implinite mi-l actualizez zilnic, lunar fac curatenie, bibliesc trebaluiesc, mai arunc cu ele prin curte, deci nu ma plictisesc. Am impresia ca ptr.asta trebuie(asa cum am facuto sa absolvi facultatea asta)sa fi pregatit..,inclusiv ptr.ceea ce ti doresti:)