nesimtirea la scara redusa


Am gasit pe blogul Klarei o postare teribil de interesanta. M-a impresionat, in primul rand pentru ca am si eu un nepotel si imaginea descrisa imi este foarte familiara. Si am facut aceeasi paralela, cu lumea in care traim.
Iat-o mai jos:

Onoarea, demnitatea si cinstea sint doar accidente

Intr-una din zilele trecute am ajuns intr-un parc amenajat pentru copii, cu tot felul de constructii colorate de catarat, escaladat, alunecat samd.
Dintre toate o constructie anume avea succesul cel mai mare la publicul amator, situat, ca virsta, pe o plaja destul de larga: de la 3 pina pe la 13 ani.

Dar, accesul la aventura oferita de acest mic monstru colorat – asa arata – se facea doar pe rind: copiii trebuiau sa stea la rind pentru a putea intra in burta acestui monstru unde apoi urcau pe niste scari, se tirau prin niste tuburi, faceau escale pe niste etaje intermediare ca mai apoi la sfirsit totul sa culmineze cu o aterizare spectaculoasa pe un tobogan foarte inalt, in spirala.

Ceea ce am vazut cu aceasta ocazie m-a decumpanit si descurajat mai mult decit toate stirile, toate realitatile din societatea in care traiesc.
Am vazut foarte putini copii care se asezau cuminti in capatul rindului, asteptind disciplinat in micul sir indian format din fetisoare frumoase si netede.
Am vazut in schimb: copii care incercau sa se bage in fata cu forta (se impingeau, loveau, strigau); copii care incercau sa se bage in fata prin diverse tertipuri (un baietel anume statea mereu la intrarea in constructie si cum se gasea un copil mai putin alert care sa nu intre imediat cum ii venea rindul, sarea el in locul lui; un alt baietel se facea ca doar se plimba pe-acolo, se uita cind incoace, cind incolo, profitind de cite un moment de neatentie din partea celorlalti ca sa se bage mai in fata; altii mergeau si ii rugau pe cei din fata sa ii lase inaintea lor: hai, lasa-ma si pe mine, te roooog – uneori mergea cu cersitul, alteori nu), si prin tovarasii (copiii care se cunosteau se ajutau sa treaca unul in fata celuilalt si daca riposta cineva spuneau: sintem impreuna!, de parca ar fi fost un joc colectiv si nu unul absolut individual).

Poate si mai trist decit spectacolul copiilor atit de mici care dadeau dovada de atita versatilitate in a se comporta atit de josnic, era spectacolul victimelor: era acolo un baietel anume, cu ochelari, care stind cuminte la rind nu apucase intr-un timp destul de lung sa ajunga sa intre in burta monstrului. La un moment dat a venit tatal lui si l-a intrebat: te-ai dat? El s-a uitat speriat si a murmurat cu jumatate de gura: da…, m-am dat… Tatul lui striga: nu-i adevarat, nu te-ai dat! Te-ai lasat fraierit de astialalti si nu te-ai dat! Copilul aproape plingind: ba da, m-am dat…

Nu se daduse saracul si am simtit ca se rupe ceva si in mine vazindu-l pe el rupt in doua in fata mea: victima a smecherilor si victima a tatalui care, pentru ca nu era smecher, il vedea fraier.

Diferenta dintre un teren de joaca si traficul din Bucuresti, sau modul in care se inainteaza in ierarhia sociala, sau modul in care se cistiga averi e dat doar de virsta protagonistilor. In rest, regulile sint aceleasi.

Am ramas aproape o ora in locul acela, pur si simplu nu ma puteam dezlipi de el, si imi ziceam ca trebuie sa ma uit bine si sa nu uit: astia sintem.
Astia sint oamenii.
Onoarea, demnitatea, cinstea sint doar accidente.

Si da, mai exista si regulile impuse cu forta, coercitiv, dar asta spune acelasi lucru.


Intrebarile pe care mi le pun, firesc, sunt:
- criza va accentua nesimtirea, sau o va estompa, prin imputinarea oportunitatilor ?
- cine vor fi cei care vor supravietui ?
- in ce masura vor fi reasezate valorile in ordinea lor fireasca si ce le va face, anarhia sau ordinea ?
- ce parere aveti despre atitudinea parintilor, de a-i impulsiona prin vorbe: "Baga-te in fata, ce, esti fraier ?!"

25 de comentarii:

Anonim spunea...

:)
Bun regasit!

Oricat vor incerca "spiritualistii" sa ne implementeze ideea ca noi suntem "spirite" cu trup, realitatea ii va contrazice cu argumente solide.
Noi, specia umana, functionam dupa aceiasi lege ca oricare alta specie: legea junglei!
Cel tare supravietuieste (in cazul speciei umane - se lafaie, se-mbuiba, se-mbogateste etc), cel slab sucomba sau se taraste prin viata pana la capatul ei.
Valorile le-am inventat noi si tot noi le-am distrus sau le distrugem.
:)

In spirit de gluma - Klara nu a nimerit in parcul unde se joaca copii de cristal, mov si cei indigo!
:)

simonacratel spunea...

In romania proasta crestere a luat proportii inspaimintatoare. La mentalitatea asta s-a ajuns pt. ca acolo romania actuala e o jungla, apartine sacalilor, supravietuieste cine poate, iar oamenii au ajuns de un cinism feroce. "De ce sa-mi cresc eu copilul in felul cutare cind lumea in care traim e asa?" Sa fii nesimtit, egoist si bagacios au devenit atu-uri esentiale in supravietuire...

Anonim spunea...

@simona, acest comportament "copilaresc" nu se regaseste doar in Romania, ci peste tot in lume.
La noi este doar un pic exacerbat. Noi suntem oricum o natie care oscileaza doar pe extreme.
:)

pheideas spunea...

@andrei, adica vrei sa spui ca va fi ca in cazul puiului de vultur mai slab, care este omorat de puiul mia puternic ?

XoXo spunea...

cu regret subscriu la parerea celor dinaintea mea....cunosc realitatea din locurile de joaca cu varf si indesat si de cele mai multe ori incerc sa nu intervin si sa imi las copilul sa se descurce singur. Din pacate a mostenit mult prea mult din sensibilitatea mea si bunul simt si de multe ori vine la mine plangand ca rautatea este mult prea mare pentru abilitatile lui si atunci intervin ... insa nu am considerat asta nicicand un motiv de slabiciune, mai degraba un acut sentiment de frustrare din partea mea ca societatea in care creste devine pe zi ce trece mai indolenta si ca in loc sa il invat ce inseamna bun simt si reguli de comportament civilizat o sa ajung sa il invat cum sa se descurce in jungla!

pheideas spunea...

Si ma intrebam, de ce multi parinti isi dau copiii la karate, in loc sa-i dea la sah ... :)

XoXo spunea...

pentru cunoscatori karate inseamna mai mult decat bataie....e un stil de viata. Nu stiu insa cati stiu asta...

pheideas spunea...

Hai sa scutur putin pomul, precum mi-e obiceiul.:) Nu cred ca violenta va exacerba in viitor. Poate in viitorul apropiat da, dar pe termen lung - >5 ani, lucrurile se vor aseza pe temeiurile lor firesti.
Nu stiu de ce, dar de ceva vreme imi vine in minte o paralela intre vestul salbatic nor-american si estul european de azi. Si am impresia ca noi n-am prea trecut pe-acolo si ar cam fi timpul sa ne dam restantele la istorie.
Ma astept ca in perioada urmatoare, sa se acutizeze sentimentul proprietatii. Nu neaparat cel imobiliar, ci pentru orice fel de bun trudit cu sudoare.
Da, vor fi si din cei care se vor baga in fata si vor lua gratis. Si ce ? Cat timp credeti ca va mai fi "gratis" in tara asta ? :)

Pana acum, ne-am cam batut joc de ce-am avut, ca in povestea cu prostul, care in dumul lui a dat peste o gramada mare cu prune, si dupa ce a mancat pe saturate, s-a kkt si pisat pe ele, cu gandul ca in drumul lui va gasi belsug.
Ei bine, daca ma uit in zare, il vad pe prost intorcandu-se pe acelasi drum, lihnit de foame. :))
Cand a fost belsug, fiecare a luat cat a vrut, fara grija pentru sine si aproape. Acu', belsugul s-a dus, si cei care s-au obisnuit cu mult, urla ca nu e firesc. Vor da din coate, vor pune mana pe par, vor da in cap altora, sa-si satisfaca prostia si orgoliul. Pana cand, pana cand cel plin de cucuie, isi va cumpara GUN.
E o regula a firii, ca unde sunt muschi e si putina minte.

Anonim spunea...

Lily, ai dreptate!
Este uns til de viata, si inca unul foarte sanatos.

E bine pentru viitorul copilului sa-l inveti sa se descurce singur.
Mama m-a invatat spunandu-mi doar atat:
"daca mai vii acasa o data batut, te bat si eu"
iar tata mi-a spus:
"daca vrei sa ramai toata viata mocofan, obisnuieste-te cu pozitia sacului de box".

Insa in compeltarea m-au invatat sa respect orice de la insufletite pana la neinsufletite, prin exemple concrete.
"ce tie nu-ti place, altuia nu face".
Azi, parintii nu mai au timp pentru educatia copiilor si-i lasa sa creasca precum balariile.
Nu trebuie reprimata sensibilitatea, ci doar educata, canalizata.

pheideas spunea...

Pe nepotelul meu il voi invata sa-si foloseasca mintea, ca slava Domnului, are din belsug.:) Sa invete sa reuseasca bazandu-se ea, sa manipuleze chiar, daca va considera oportun. In paralel il voi invata adevaratele valori, cele descoperite cu mii de ani in urma, si au rezistat tuturor invadatorilor, razboaielor si altor manifestari de forta.

fly2sky spunea...

pheideas, scopul scuza mijloacele? Poti ajunge la adevaratele valori manipuland? De acord sa-ti folosesti mintea pentru a reusi intr-un anumit domeniu, de fapt fiecare copil trebuie sa-si descopere calitatile proprii si sa reuseasca folosindu-se de ele, dar respectand in acelasi timp pe ceilalti.

fly2sky spunea...

Parintele acela care spune "baga-te in fata, esti fraier?" greseste de 2 ori, in primul rand prind faptul ca promoveaza ideea de a reusi pacalindu-i pe altii, iar gresala aceasta o fac toti parintii care ii incurajeaza pe copii sa ajunga in fata prin orice mijloace, iar apoi prin mesajul negativ care il transmite copilului sau, in incercarea de a-l ambitiona. O astfel de atitudine este menita sa-i distruga incredrea in el..exact in acea perioada cand ar trebui sa se formeze. Dincolo de asta..intentia parintelui a fost buna..de a-si invata baiatul sa lupte, sa fie un invingator. Toti vrem sa ne vedem copiii invingatori, si uitam sa-i invatam sa piarda.

Cum va afecta criza valorile. In optimismul meu cred si eu ca din tot raul vom invata si ceva bun..si ca se vor reaseza valorile. Depinde de fiecare din noi.

fly2sky spunea...

Iar in ce priveste manipularea, incerc sa imi invat copiii in primul rand sa isi dea seama si nu se lase manipulati, sa se adapteze la ce e in jurul lor fara insa a-si incalca propriile valori si sa lupte pentru ceea ce cred.

pheideas spunea...

@fly, da, sa manipuleze, dar sa stie ce inseamna bun simt. Manipularea nu are doar sens negativ, remember ... Si in loc sa dea cu pumnul, mai bine sa dea cu capul.:)

Anonim spunea...

Eu la "faze" de-astea intervin. Ma duc la copii si fac ordine. "Tu astepti.... Tu vii dupa el.... Asa...." Imediat, vin si "apartinatorii", de pe unde stateau si priveau pasivi, vocea mea ferma ii trezeste, de parca ar fi rost de masuri. N-au ce sa comenteze, atata vreme cat masurile mele sunt pasnice.
Poate ca si ei ar trebui instruiti, consiliati. Mai primesc cel mult cate o uitatura urata, pe sub spranceana sau cu coada ochiului, dar nu ma sinchisesc. Sunt obisnuita.
Greseala e a lumii care priveste fara sa ia atitudine.

fly2sky spunea...

@pheideas...de fapt da, ai dreptate :)
@acuarele, foarte bine zis, de unde sa invete bietii copii, de unde sa invete si parintii care gresesc, daca nimeni nu ia atitudine?
Uite asa se intampla si in viata sociala, acum cu grevele, clasele sociale au fost invrajbite unele impotriva altora, cei mai multi se gandesc doar le ei si nu iau atitudine, "solidaritate" e un cuvant utopic. Poate doar cand ne va merge la toti rau ne vom da seama ce e aia.

XoXo spunea...

nu vreau sa fiu rea...dar cand am fost noi solidari de la inceput pana la sfarsit cu vreo cauza ( in afara de razboi..)?

pheideas spunea...

@Lily, bine ai venit pe blog ! Solidaritatea trece prin burta. Si nu numai la noi, ci la orice natie. Solidaritatea de care vorbesti are o oarecare legatura cu patriotismul. Iar acesta este un mit, sau o gaselnita propagandistica, folosita de politicieni pentru a crea o punte sentimentala intre ei si alesi. Patriotismul este legat strict de sentimentul proprietatii. Daca privesc in istorie, cu greu imi vine sa cred ca taranul cu tarlaua de mai la deal a fost solidar cu cel de la Dunare, cand l-a cotropit turcul. Habar nu am cum a reusit Mircea sa-i ridice pe toti o data. Acesta este "Za sicret"- ul neamului romanesc.

Anonim spunea...

Ma bucur ca gandim la fel, Fly2sky!... :)
Asa cum ne crestem copiii de azi, asa vom avea societatea de maine.

XoXo spunea...

@pheideas multumesc de urare...
Ma gandeam ca exista o reteta secreta a solidaritatii pe care eu, biata fiinta, nu o cunosc. Si aici ma refer la solidaritatea intre oameni ca fiinte inzestrate cu ratiune si simtire si nu neaparat a unei natiuni impotriva unei amenintari.

Anonim spunea...

A manipula inseamna a manevra, iar uneori a influenta. Nu e nimic rau in asta, atata vreme cat intentiile sunt bune...:)

pheideas spunea...

@Lily, reteta secreta pentru solidaritate ? Gadeste-te, omul lupta pentru ceva. A, isi poate da cu parerea, comenta de pe margine si alte practici verbale neproductive, dar sa se uneasca sau sa reactioneze intr-un fel determinant, ii trebuie un motiv puternic. Si sa fie mai multi, trebuie sa li se intample in acelasi timp.
Si mai e ceva ce tine de managementul sistemului - apartenenta la organizatie, la grup. Priveste gastile de cartier si felul in care exact ca un organism, reactioneaza prompt cand o celula este atacata. Cu taximetristii e la fel. Pe vremuri erau minerii. Prin '86 am calatorit in tren cu un miner. L-am intrebat de ce sunt atat de uniti. Mi-a raspuns simpu: "Am intrat odata in "sut", n-am fost atent si ortacul mi-a salvat viata". Rar mai vezi azi asa ceva. In '89 pe toti ne unea ura impotriva lui C. Deci, ii musai sa fie un motiv.
Ei bine, eu asta astept, sa apara motivul acela suficient de puternic, sa dureze si sa determine schimbarea.
Nu ma erijez in profet, ci imi spun umila parere. In perioada urmatoare, ma astept ca oamenii sa se restranga si sa se grupeze in jurul unor poli de supravietuire si interese. Vor forma celule de criza. Exact ca picaturile de ulei care se aduna la suprafata apei. Cei insuficienti de puternici vor disparea la propriu. Apoi celulele se vor uni si vor forma organizatii muncitoresti, agrare sau mafiote. Nu e nimic nou. Romania a mai trecut prin asa ceva, imediat dupa razboi. Si pe urma muncitorimea va prelua puterea, exact ca in '45. Nu te speria, e un proces firesc de inversare periodica a polilor. De fapt e un val, care va cuprinde toate Europa. E momentul aparitiei dicaturilor proletare, care se vor ridica pe suportul social si bineinteles cu suport de la est :). Si Hitler a fost tot proletar la origini. Cat timp nu fac rau si sunt cat de cat controlate, sunt benefice, pentru ca mobilizeaza oamenii.
Pun o intrebare: crezi ca daca mine va veni Ceausescu si va spune in piata ca da de munca tuturor, va construi spitale si le va face lui Basescu si altor paduchi un canal special, nu va fi purtat pe brate cu flori ? Pun pariu pe 1 mil de euro. Si gandeste-te, abia am pasit in criza.:)) Si mai pun pariu ca sute de mii de paduchi actuali vor ingrosa randurile noilor activisti.

pheideas spunea...

Numic nu ma va bucura mai mult, decat disparitia speciei aceea de smecheri, tepari, care sub masca inocentei, se fac ca ... nu stiau ca trebuie sa plateasca, sau ca uita.:)

Era un banc sovietic care suna cam asa:
Radio Eravan ...
- Credeti ca in perioada urmatoare va fi razboi ?
- Nu, dar va fi o lupta pentru pace, de piatra pe piatra nu va ramane.
Asa si acum ...
Credeti ca in perioada urmatoare va fi saracie ?
- Nu, dar va fi o lupta pentru bani, cum nu s-a mai vazut. :))

simonacratel spunea...

@andreiradu: Nu stiu unde peste tot in lume, aici in germania nu exista decit la copii turcilor si a ai indienilor... aici la tobogan copii stau incolonati si-si astepata in liniste rindul... si li s-a spus ca violenta nu e o solutie pt. nimic...

Anonim spunea...

@simonacratel, si in Germania ca si in alta parte a lumii, copii stau incolonati doar daca sunt dresati!
Imaginea pe care ai prezentat-o vorbeste de la sine: copii turcilor, indienilor, nu sunt dresati, cei ai nemtilor, DA!

Da, sunt de acord cu tine: violenta nu este o solutie!
Insa nici defenisva nu este o solutie.
Mama si tatal nu pot sta dupa fundul copilului pana la adanci batraneti, trebuie invatat, dupa cum am mai spus, sa se descurce singur; trebuie invatat respectul fata de tot ce-l inconjoara, astfel nu va sti sa cantareasca situatia si sa actioneze!