v-ati muta la tara ?

Daca situatia economica s-ar inrautatii, ati fi dispusi sa va mutati la tara ?
Pe mine ma bate un gand de ... verde. :) Numa' ca nu am unde. Obarsii rustice n-am, asa ca ... astept propuneri fezabile. :)

31 de comentarii:

Rontziki spunea...

Încă nu mă bate gândul, dar nu o consider o perspectivă de neacceptat, mai ales că am fost cât de cât obişnuită cu viaţa la ţară...6 ani am trăit continuu la ţară, iar apoi încă vreo 7-8 ani, mai multe luni pe an...Am amintiri extrem de plăcute, mai puţin căratul găleţilor cu apă de câteva ori pe zi de la cişmeaua comună pentru că nu era apă curentă în sat, dar, cel puţin la mamaia mea, s-a schimbat situaţia, are acum cişmea în curte :)
Deşi eram mică, nu m-au scutit de la activităţile la care puteam participa cu regularitate, de la adunat prune, cules fructe, săpat şi scos cartofi şi altele...Nu ştiu dacă le-aş face zilnic, dar îmi amintesc că oboseala după astfel de zile era uneori plăcută, ca să nu mai zic de masa de prânz pe deal, cu toţi oamenii care munceau :)
Hai că m-am întins la amintiri...

Anonim spunea...

Mai bine decat la cort, oricum... :)

DOAR NOI spunea...

Daca vrei cu adevarat, gasesti...

pheideas spunea...

@Rontz, ce idilic ...:)))

WomanWithW spunea...

P...
Locuinta ta de vara...nu poate fi sub nici o forma la tara...din cauza de tantari si alte lighioane care ar trebui sa traiasca pe langa curtea omului ...in cazul in care economia se inrautateste.Te-ar rade pisicile si ti-ar manca cainii din traista pentru ca tu ...nu conteaza cat de descult esti...ai vrea fete "incaltate cel putin".Ca sa nu mai vorbim de High maintenance femei de care vorbeai intr-unul din...commentarii.
Tu la tara ai fi bun daca ai gasi un post de popa...invatator...sau I dont'know ...organizator de discoteca rurala...(stau sa ma gandesc cine mai face o para(vorba lui taica-miu) astazi la tara.).Daca ar fi o "la tara" mai mare si mai moderna poate sa aiba un ziar comunal unde tu sa-ti insiri margaritele...de articole..Mda...maybe...
Dar tu ,my friend...vrei lapte proaspat ...dar vaca are nevoie de multa pana ti-o produce lapte ...vrei la strans de fan ...dar gandul iti zboara la iubit...nu la cosit.
Vrei vai si rauri si coclauri ...dar vrei sa le colinzi ..nu sa le cultivi...si sa-ti rupi spatele "agruculturandu-te"...Tu vrei VERDE ...dar tu stii cat de multa truda ...de multe ori zadarnica...daca nu ploua sau daca ploua prea mult...trebuie sa depui ca tu ...sa obtii scel Verde?
P.... tu esti "baiat de oras" si obarsia de taran ti se pare romantica...rustica...Un baiat de oras cu un suflet plin de frumos...care vede raza de soare care se oglindeste in baltoacele strazilor rurale si neasfaltate.
Tu esti un turist...unul care iubeste sa innopteze la stana...sa respire aerul tare al muntilor...sa observe ritualurile taranului...dar la sfarsitul weekend-ului vrei...un dus fierbine...si fata aia high maintenance...care o sa te intrebe zambind..."Honey...ti-a prins bine iesirea la tara?"


CDSL(comentariu de suparat Lucian)
semnat...Un fost copil de taran

pheideas spunea...

@Ochiverzi, ai si tu dreptate ! Mda, mi-ar placea ... Dom'injiner ! Injiner de ce ? Agronom nu m-a facut tata, de tractoare ... poate, poate ...
Uf, Mai avem mult pana ce satul romanesc o sa semene cu cel frantuzesc. :)

WomanWithW spunea...

Hey...nu fi trist.Stii cum e cand ceva nu merge...ia un ciocan mai mare.
Ai cateva variante:
Iti vinzi toate articolele de pe blog...si-ti cumperi o casuta undeva sub munte...si traiesti fericit si rural pana cand te saturi de asfintituri superbe.
sau..
Cunosti o fata de taran cu catel ,purcel si high hills (musai).
...sau
Iti fac cunostiinta cu o Davie girl,5minute de Ft.Lauderdale...30 de Atlantic...
Davie e cunoscut si prin ferme si cowboys...si cowgirls.Duminica in parcul de langa mine vin cu caii personali si focosi...fete dragute...pe jumatate dezbracate,calare...cu plete-n vant..ehe..

Sau...Sibiu.Care nu e "la tara"...dar pare mai putin...navalnic si cotropitor ca Bucurestiul.

pheideas spunea...

@Ochiverzi, Sibiul, din pacate, e un oras de "pensionari". :))
De fete focoase, e plina tara. Iar in zilele astea sunt extrem de ocupate. Trudesc din greu. Nu-ti spun unde si cum ...:))
Se vede ca esti plecata de mult timp din tara. Daca ii spui unei fete de taran: "Vino fata sa ne apucam de cultivat porumb", iti va tranti scurt: "Nu-i di mini noroiul ! Mii nu-mi placi la tara, ca fac alergii la praf si gainatz". :))) Sunt dipserate sa puna mana pe unul di la oras.:)) Si-apoi io mi-s sarac. Cine sa ma ia pe mine ?
Imi cumperi tu articolele de pe blog ? :)))

WomanWithW spunea...

...hey...caii erau focosi...fetele ...doar dezbracate.
Cred ca esti un pic nedrept cu fetele focoase din Romania...

Articolele ti le-am "cumparat" de mult ,P...
A fost jaf la drumul mare.

fly2sky spunea...

MyEyesOnYou..touché..:)

Viata la tara ar putea fi o alternativa pentru multi..dar nu e o alternativa usoara asa ca vor cauta in continuare alte cai...Si cred ca o cauza a faptului ca ne merge prost e si asta..ca multi au fugit la oras..atrasi de o viata mai usoara.

Am si eu amintiri la fel ca Rontz..doar ca la mine a fost de fapt la munte..mai salbatic..mai izolat..mai putina agricultura..fan cosit..ciuperci prin padure, fragi..si cat timp am fost la scoala preferam vacantele acolo..chiar daca nu prea aveam copii in jur. O viata simpla fara multe pretentii. As putea sta acolo..dar nu fara unele facilitati cu care m-am obsnuit ..apa curenta..internet..masina. ne schimbam sunt lucruri la care greu renuntam. Si cand ai copiii te gandesti in primul rand la ei. Poate la pensie :) Oricum stau intr-un oras linistit..daca Sibiul e de "pensionari", pheideas ar zice ca stau la tara :)).

WomanWithW spunea...

Fly2sky si mie imi place viata mai linistita...daca am chef de nebunie Miami si Ft Lauderdale sunt la o aruncatura de bat...dar dupa cateva ore ma intorc la oaza mea.
In Florida orasele sunt adunate chiorchine pe malul Atlanticului,nu sunt practic delimitari, cu exceptia pancartei unde scrie ..Welcome to...
Dar am fost asa toata viata...si il inteleg pe P. cand zice ca vrea sa traiasca putin mai departe de
"lumea dezlantuita"
Dar nu cred ca numai verdele si economia au o "vina".E si faptul acela care te face sa te trezesti intr-o buna dimineata si sa zici...What the heck...vreau altceva.Macar astazi!"

pheideas spunea...

Rontziki e fata de la tara. Ati vazut cu cata nostalgie povesteste, insa pun pariu ca niciodata nu s-a visat invatatoare in sat. Nici macar in orasul apropiat ... :) Pentru ea Bucurestiul e Mecca. Si n-o condamn, ca ea sunt foarte multe fete, cum spunea si Fly, care fug de la tara, pentru ca acolo viata e grea, munca fizica multa si altele.
Eu, recunosc, nu am rude la tara. In vacante veneam la oras. :) Nu s-ar pune problema ca nu as face fata, daca ar fi sa-mi gaseasc un locusor. Viata si patria m-au invatat sa fac de toate. In armata am ranit la vaci si la porci. Si tot in armata am muncit la strans recoltele, pana mi-au crapat mainile de ger. Am taiat lemne, am dormit sub cerul liber, acoperit cu frunze. E adevarat, perioadele n-au fost de ani.
Tin minte vorba unui sef de ocol silvic cu care batem muntii in tinereti - "Muntele e fain, ca turist. Sa-l iei in piept zi de zi, pe ploaie sau zapada, te cam saturi".
Viata la tara insemna munca sustinuta, zi de zi. Numai asa poti tine o gospodarie si ea pe tine.
Idilic ar fi sa vii cu banul si sa nu fi nevoit sa cresti in curte gaini, porci, vaci, ci sa cumperi de la vecini. Atunci poti spune ca viata la tara e faina. :)

pheideas spunea...

Am citit undeva, demult ... "Cel mai autentic taran, este domnul de la oras". Dimitrie Gusti parca ....:)
M-am tot gandit, cat adevar e in vorba asta. Se naste intrebarea: de ce taranului roman ii e rusine sa recunoasca ca e taran ? Daca ii spui: "Bai tarane !", il jignesti.
Sa fie din pricina saraciei ? Oare asa o fi fost dintotdeauna ? Sa fie snobism ?

WomanWithW spunea...

...Dupa cum vezi am semnat sub CDSL...fost copil de taran.
P...cum sa-ti zic...sa fii taran nu e denumire .E autentificare.
Eu pot sa-mi flutur in "gura mare "
pasaportul american...si sa defilez sub steagul cu stelute.Dar ...chiar sunt american?Chiar nu mai sunt roman?Imi e rusine sa recunosc?Pentru ca am mancat niste lebede in Viena?

Asa e si cu taranul.Nu taranul adevarat se rusineaza cu obarsia ci ...cel care odata a mancat lebede orasene si i s-a pus un os in gat.Si de atunci nici nu stranuta fulgi ...nici lebede n-a mancat.
Si sa fii taran nu inseamna numai maini batucite si lipsa de cultura TVR(din lipsa de timp)
Taranul din tine daca a fost cultivat cu strasnicie ...si ma refer la respect,bun simt si ...Buna ziua...doesn't matter what...ramane un pic taran si daca Atlanticul ii mangaie gleznele.Asta nu inteleg cei care folosesc apelativul "Mai taranule"...A fi taran nu e doar o eticheta...este o stare de fapt...e o chestie existentiala
E acelasi lucru ca si atunci cand te nasti roman ,devii american si uiti pe unde-s Carpatii.
Poti sa ai tu ce n-au visat ai tai...poti sa mergi la scoli scolite...daca uiti ca odata alergai descult prin iarba si ca mancai cirese direct din pom...esti pierdut.
Stii bancul cu grebla?

Ei..cam asa e ...te faci ca uiti pana cineva te "provoaca" pe un blog.

fly2sky spunea...

Dincolo de iubirea in fan si frumusetea muntelui, situatia in tara e mov cu perspective de un albastr-vinetiu, asa incat viata la tara ar putea fi o alternativa de supravietuire pentru multi. Cand nu mai ai unde sa muncesti...se termina si somajul..nu ai bani sa platesti utilitati, rate..mancarea e scumpa, nu mai bine te duci la tara..macar nu mori de foame..:(

pheideas spunea...

Mi-am adus aminte de blogul unui profesor sin Delani. E o comuna langa Beius. S-au intors din Italia si s-au apucat de munca.
Blogul e un fel de foto-reportaj.
Imagini din Delani

fly2sky spunea...

Da, frumos exemplu..cui nu ii e frica de munca..

WomanWithW spunea...

Hmmmm ...am recitit ce am scris despre a fi taran...si cred ca taica-miu ar fi mandru de mine...si in felul lui de Ilie Moromete ar zice..."asta mijlocie a fost mai bolnavicioasa(citeste lenevioara)...mai mult cu cartea...)

pheideas spunea...

@Ochiverzi, de unde te tragi ? Moldoveanca cumva ?:)

WomanWithW spunea...

MA...EU TE CITESC DIN SCOARTA IN SCOARTA...SI TE COMENTEZ DIN 2008...(cred)DU-TE LA MINE SI CITESTE "Me gusta latinos" SI APOI MAI VORBIM.


Galati.Ce m-a dat de gol...vorbesc mult ...prost sau sunt iubareata?;))))

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

M-am nascut la tara, in zona de munte si nu mi-e rusine,sunt chiar mandra de originea mea.Este foarte adevarat ca nu mi-ar pica tocmai bine sa-mi spuna cineva"Fa, taranco!", pentru ca asta chiar ar fi o jignire, fiind echivalent cu "Fa, proasta-o!".Adolescneta fiind , am visat de multe ori sa ajung sa locuiesc la oras, motiv pentru care mi-am continuat studiile in Bucuresti.
Am avut contacte cu Bucurestiul inca din copilarie, avand rude acolo, dar una era sa mergi in vizita si alta sa stai acolo.Plecata dintr-o zona linistita, cu aer curat, cu peisaje superbe, am ajuns sa plang din prima zi de studentie.Daca nu ajungeam saptamanal acasa muream de dor.
Acum m-am intors si chiar voi fi educatoare in apropiere de comuna in care locuiesc, iar copiii mei vor avea o copilarie fericita.
Pentru mine viata la tara este o viata tihnita si n-as schimba-o cu nimic altceva.

pheideas spunea...

@Miki, acelasi sentiment il am si eu, nostalgia pentru locurile copilariei mele. Nu sunt taran, desi mi-ar fi placut sa am rude in marginimea Sibiului. Am plecat de mic din Bucuresti cu familia si am revenit in urma cu 20 de ani. N-am rupt niciodata legatura cu locurile unde am copilarit. Sibiul a ramas locul meu de suflet si intr-o zi ma voi aduna acolo, cu siguranta. Si daca peste 20 de ani o sa vedeti un nebun batand potecile de munte, sa va aduceti aminte ... :)))

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

Eeee, Sibiul chiar ar merita!

WomanWithW spunea...

Mi-ai citit Catel Emigrant....

Si eu care credeam ca mi-ai ghicit sufletul.

Men!

Anonim spunea...

:)

Mi-ar fi placut ca parintii, bunicii, sa fie tarani, sa am un petec de tarina, unde sa ma inradacinez.
Nu-l am, dar sunt hotarat sa-l am.

Este o alternativa, chiar daca satul romanesc a ramas in urma cu vreo doua secole (daca nu mai bine de 3 secole).

Rontziki spunea...

@pheideas: tocmai ce am observat ca în dezbaterea de la prezenta tema, te-ai aventurat sa-mi faci o caracterizare pe care multi ar putea s-o creada...nu ma cunosti încât sa faci afirmatiile pe care le-ai facut si nici nu vad de unde pâna unde tu, care nu ai trait ani la tara, tragi concluzii si judeci vietile si deciziile altora...personal, cum spuneam, am trait mai multi ani la tara, si mai multi ani într-un oras mic si foarte frumos si cei mai putini ani, daca raportez la total, în Bucuresti...

Nu cred ca am zis vreodata ca Bucurestiul ar fi Mecca, dar hai sa îti explic altfel, poate întelegi: întâmplator, multi ani, mi-am dorit sa fiu învatatoate la mamaie în sat :)), tot întâmplator, în vacanta de la finalul clasei a V-a, epuizasem toate cartile pe care le oferea biblioteca din sat...ca tot omul, am terminat si eu liceul în oras, ca la mamaie în sat, scoala se oprea la clasa VIII-a.
Apoi, woops, în orasul mic si frumos nu exista nici o facultate...prima optiune a fost Brasovul, dar anul în care dadeam admitere era primul an în ca se înfiinta facultatea respectiva în Bv si chiar decanul universitatii de acolo mi-a zis ca e totusi la început, nu stie cât o sa fie de buna facultatea, deci, daca vreau sa fac scoala în domeniul meu, tre' sa dau la Bucuresti. Când am terminat facultatea, în micul meu oras de munte, cam toate domeniile clacau, mai functionau doar comertul si serviciile publice...posibilitati sa-mi fac meseria, pauza...si, desi nici aici nu a fost deloc pe roze, nu m-am întors acasa, am tras sa pot ajunge acum stapâna pe ceea ce profesez...

Nu am fugit de la tara, nu era cazul sa fug de nicaieri...mie mi s-a spus ca, în materie de munca, e important sa faci ceea ce-ti place si asta am facut...am învatat si am ales o profesie care-mi place si pe care nu as putea s-o fac în vârful dealului :)))

Cunosc oameni care chiar au tras si au învatat, ca sa fuga de la tara si, daca fac bine si serios ceea ce fac, tot respectul, înseamna ca era nevoie de ei acolo unde sunt...daca vrei sa-i judeci pe cei care au fugit sau fug de la tara, începe cu cei care nu-si gasesc locul nici în alta parte, pe cei care, indiferent ce fac si unde, o fac prost si fara seriozitate.

În încheiere, pot spune ca sunt un om care s-a adaptat, s-a simtit bine si a fost fericit în toate cele 3 locuri în care a trait si asta nu-ti iese tie la socoteala :)))
Asta nu înseamna decât ca, daca ar fi nevoie sa ma mut si în al 4-lea, al 5-lea etc, fie sat, fie oras, m-as adapta la fel de bine! Doar ca nu ma bate gândul si nu am nici o motivatie s-o fac...stii, cu timpul, oamenii se mai aseaza si nu le ard calcâiele sa se mute nici în alt oras, nici în vreun sat, nici în alta tara, daca le e cât de cât bine...Stabilitatea e si ea buna uneori si, pentru unii, necesara... :)

pheideas spunea...

@rontz, credeam ca ma cunosti ! :)) Ma stii doar ca obisnuiesc sa provoc oamenii, cu buna intentie. Ei bine, comentariul acesta am vrut sa-l scot de la tine ! Multumesc, si iarta-ma daca ti-am crescut tensiunea !:) Te apreciez asa cum esti si te respect ! Si ce e mai important, te cunosc exact cum te-ai descris mai sus si niciodata nu am avut alta impresie.

Rontziki spunea...

@pheideas: uneori mă mai păcăleşti, că doar ştim că arunci cu judecăţi în stânga şi în dreapta :)) dar vezi că ulciorul nu merge de multe ori la apă... :))) când ai ceva de zis, comentează şi asumă-ţi, nu-i provoca pe alţii să se exprime în locul tău :P

pheideas spunea...

Precum vezi, mi-am asumat riscul ! :))

Fetita Junglei13 spunea...

Stau la tara,n-as putea locui la oras,am incercat,dar imi lipseau atat de multe :)

pheideas spunea...

@Fetita Junglei rurale, felicitari ! Uneori te invidiez. :) Stii de ce ? Pentru ca idilicul rural mi-l imaginez ca un loc in care oamenii se cunosc, se ajuta si impreuna fac multe lucruri frumoase. :)) Nu-mi spune ... ca stiu cum e cu adevarat. :))