despre solidaritate

Vi se pare firesc ca, cuiva, care si-a taiat pomul, iar acesta a cazut pe casa, sa-i dai ajutor ?
Exista o limita a solidaritatii ?
Vedem imagini terifiante despre case luate de ape, oameni ramasi cu hainele pe ei, infruntand stihiile si incercand sa salveze ceva. Cred ca nu exista om sa ramana insensibil la asemenea grozavii. Apoi raul trece si cei care au sarit in ajutor se duc si ei pe la casele lor. Oamenii isi trag sufletul si incep sa socoteasca. Alti oameni de departe socotesc ca ar fi bine sa-si rupa de la gura si sa ajute. Trimit bani si haine, iar cei in nevoie isi ridica gospodarie tot in calea apelor. Sau daca nu, nu fac nimic sa inlature un viitor pericol. Trec doi ani, si apele se revarsa iar. Aceleasi lacrimi, aceleasi ajutoare, aceeasi indiferenta.
Probabil ca unii ar da vina pe autoritati, ca nu fac nimic. Probabil ca asa si este. Dar oare pe primar cine l-a ales ? De ce nu il iau de guler, sa-l bage in namol ? De ce se complac in indiferenta si in nadejdea lui Dumnezeu ?
De cate ori s-a intamplat in Ro. scenariul acesta ? De prea multe ori ...

O alta intrebare: nu credeti ca in Ro sunt prea multi care iau si prea putini cei care dau ? Nu credeti ca unii s-au invatat de generatii sa primeasca gratis - ajutoare, pamant, gogosi electorale si altele ?
Un filozof mi-ar spune ca esenta speciei umane este intrajutorarea, spre deosebire de natura, unde orice element slab este eliminat fara regret si procese de constiinta. Am mai spus-o, omul a inventat etica. Omul are compasiune si egoism. Animalele nu au. Ele traiesc intr-o taina tesuta de milioanele de ani de evolutie, taina ce nu permite abateri ... de la esenta. Animalele pier sau se adapteaza. Omul tolereaza si isi perpetueaza mediocritatea.
Dar exista si in cadrul societatii niste limite de toleranta. Cand societatea prospera, atunci limitele sunt foarte lergi, permisive. Se instituie programe sociale, asezaminte de tratament si altele.
Cand societatea se afla in recesiune, limitele se strang, iar ajutoarele sunt mai putine.
De multe ori ma intreb, cum e mai bine pentru o societate, sa fie toleranta sau sa lase selectia naturala sa-si indeplineasca taina ?

17 comentarii:

Anonim spunea...

:)
Bun regasit!

1. de ce-si fac case tot in acele locuri?

- Pentru ca nu au alt pamant cu titlu deproprietate!

2. de ce nu-l iau de guler pe primar, pe care ei l-au ales?

- Pentru ca luarea de guler a unui oficial te poate baga si la zdup si tot nu ar rezolva NIMIC!

Ideea conform careia "boborul" este vinovat ca ales gresit, este o manipualare la nivel infantil.
Numai daca esti "mama omida" poti sa bunghesti ce va face ala dupa ce se introneaza.
:)
Iar daca vrem sa fim obiectivi: romanii nu au ales niciodata nimic!Ci doar au mimat dreptul de vot (e o alta discute)!

3. Nu, nu cred ca sunt foarte multi care iau.
Sunt putini care iau, isa iau cantitati masive, celorlalti li se arunca firmituri de la masa bishonului, nu a lor!
Indreptandu-ne privirile catre oricare din tarile membre UE, vom observa discrepanta intre cei ce dau si cei ce iau.

In societatea romana, nu selectia naturala este cea care dicteaza, ci TUPEUL!
Dar,poate, o putem numi, si selectie naturala.
Te-ai nascut intr-o familie saraca, daca ai tupeu, te-a inzestrat mama natura cu ceva inteligena, ai asimilat regulile necesare unei reusite... ai o sansa!
NU?!
Atunci ramai "sclav" pe plantatie, chiar daca tu iti zidesti in creieras ideea ca TU AI ALES jobul acela; TU AI ALES sa muncesti mult, iar contravaloarea infima(adica remuneratia sa fie cu mult sub nivelul muncii prestate), sa o supraestimezi raportandu-te la ceilalti indivizi din spatiul in care iti desfasori activitatea (adica romanica)!
Mentalitati retrograde, creiere aplatizate.

Firesc ar fi fost ca niciun profesor sa nu mai prestezi nici macar o secunda in scoala romaneasca, pana contravaloarea prestatiei lor sa fie echiovalenta ca in orice alt stat european!
etcaetera.

Suntem solidari?!
Romanii nu au fost niciodata solidari, ci doar patetici.
Tocmai de aceea suntem asa usor de dezbinat, manevrat.
O masa amorfa buna de umpul burduful de caine.
:)

pheideas spunea...

@andrei, sa mori tu, ca il baga la zdup pe satean, daca impreuna cu juma de sat il alearga pe primar. :)) Nu plange tu de mila boborului, ca el e invatat sa ceara, sa astepte degeaba, si nu aleg pe ala care ii pune la munca, ci pe cel care le da gratis.
Ca tot e proaspat, ia vezi pe stiri scandalul de la Cogealac, cu primarul care s-a dus cu mardeiasii sa darame eolienele. Chiar sunt curios care e smecherezu ... :)

WomanWithW spunea...

Hi...
Vorbeai de limita solidaritatii...
Cam ce se intampla cu cei inundati de la noi...se intampla la fiecare tropical wave in Haiti.Vine cate un vant mai puternic cu ploaie mai multa(nu vorbesc de uragane)...si in vreme ce in SoFlo darama cate un palmier...mai ia cate un acoperis vechi sau mai misca niste case mobile...jumatate din Haiti s-a dus la vale ...pe Atlantic in jos.Si in fiecare an parca aceeasi oameni necajiti ,care-si pierd totul...si mai ales...totul care l-au primit de la americani...last year.Si vezi imagini sfasietoare la TV...si apoi incep sa curga donatiile.
Toate bune ai spune...donatii se fac ,americanii sunt un popor destul de impresionabil...stau la cozi imense sa doneze...Se ofera sa mearga voluntari in zonele calamitate...Si cand totul pare ca a reintrat in normal...mai trec cateva luni...mai vine un tropical wave...incep iar sa se stranga donatiile.Si crezi ca se invata cineva minte?Cele mai multe dintre locuintele rurale sunt construite style one time use.
Americanul de rand...eu de acela vorbesc...nu de actiunile guvernului sau societatilor...este probabil cea mai darnica fiinta de pe planete.Si nu pentru ca are de unde sa dea...ci pentru ca sunt educati asa.
Am colegi la serviciu care sunt voluntari in proiecte sociale...aproape in fiecare luna sunt proiecte la care participa lumea...si asta in ziua lor libera.Eu care am crescut cu voluntariatul comunist ...ma las cam greu convinsa de munca asta fara bani.
Cand a fost cutremurul in Haiti...nu-ti poti inchipui ce fenomen a starnit in randul americanului de rand.Am doi colegi haitieni...familiile lor din Haiti nu vor trebui sa-si mai cumpere haine si pantofi pentru o lunga vreme.Am vazut oameni ,albi ...plangand in fata televizorului din breakroom...
Si stiu de sistemul din Haiti...stiu de codurile de constructie al cladirilor...stiu ca foarte multi acolo sunt pur si simplu lazy ,delasatori...si totusi...
Un alt lucru interesant a fost dupa uraganul Wilma care a afectat si zona in care locuiesc.
N-am auzit pe nimeni sa pomeneasca de ...un ajutor umanitar din partea altor tari.Problema lor era cu ai lor politicieni.
De altfel americanii au o "inima buna" si cu zecii de cubanezi care esueaza pe tarmul South Floridei in fiecare luna.Ei nu vad Castro,politica ,comunism...ei vad doar niste oameni care si-au riscat viata pentru libertate.
Desi mai tarziu unul din acei cubanezi s-ar putea sa le sparga casa.
Cred eu ca si "bunatatea sufleteasca"...tine un pic de educatie...si de situatia sociala.

pheideas spunea...

@Ochiverzi, sunt de acord cu tine ! Tine de educatie ! Si nu am nimic impotriva sa fim si noi educati asa ... Acelasi fenomen se intampla cu gunoaiele pe malurile apelor. Copiii vin si le strang, iar adultii le arunca din nou.
Vezi tu, daca pe americani nu ii afecteaza faptul ca doneaza, tarile unde fac donatii raman la stadiul de banana. Si totul cu buna intentie !

pheideas spunea...

Imi spun parerea ... nu sunt adeptul ajutorului narcisist, gen Maica Theresa. Pentru ca omul caruia ii daruiesti nu va invata nimic, dimpotriva, se va invata lenes. Cel inundat isi va repara casa din chirpici, isi va spala oalele si farfuriile, va lua de la ajutoare ceva haine si papuci, si viata lui va reintra in normal destul de repede, la fel cum s-a mai intamplat de zeci de ori. Sa fie exercitiul compasiunii o simpla manifestare a ego-ului, fara sa cautam esente ? Probabil ca da!

elena spunea...

"Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti" [Maica Theresa]....asta sa fie problema ta?!
maica theresa cu siguranta nu a fost narcisista, ci unul din putinele spirite iluminate cu care am fost binecuvintati
si reiau vechea mea idee, care ar trebui sa ti dea de gandit: a nu simti nevoia sau disperarea celuilalt inseamna o lipsa de afectiune, iar daca contemporaneitatea ar avea nevoie de atitudini morale de urmat, cu siguranta ele ar fi autoinfranarea si compasiunea! (taman opusul egoului)

WomanWithW spunea...

L. unii oameni ca si unele popoare nu se invata minte niciodata.
Nici donatorii nici primitorii.E un cerc vicios.Oamenii de pe malul Siretului fac ce stiu de zeci si zeci de ani...sperand ca va mai trece un an fara puhoaie...si inca unul...si cu mila Domnului inca unul...
Donatorii mondiali au muritorii lor de foame...mame singure cu doi trei copii care traiesc din $8/hour...20 hours a week...bolnavi fara asigurare medicala datori vanduti sistemului...si totusi doneaza pana si in locuri unde nu prea e nevoie de donatii.
Cateodata ma gandesc ca oamenii nu simt destul necazul daca nu se invata minte dar ,dupa aceea...vazand taranul care isi da palaria pe spate si-si sterge sudoarea fruntii privindu-si agoniseala dusa de ape...imi spun ca unii oameni ,nu conteaza cat de tare se straduiesc...nu pot lipi capat cu capat...nu pot mai mult sau mai bine.Vorba lui Moromete "Daca nu am...nu am..."

Anonim spunea...

wow... asta tine de cultura rromanizata: "sa mori tu"?!
:))
Pai sa nu moara nimeni, decat cand ii vine ceasul!
:)
Uita-te ce s-a intamplat la Constanta... impuscati!Ca tot il dadusi drept exemplu. Asta-i trendul - adica impuscarea directa.
Du-te tu si ia-l de gat pe edilul din orasul tau pentru faptul ca imprastie banii pe contracte in care are un beneficiu direct el sau familia lui, iar cetatenii niciunul (implicit tu).
:))
De ce nu se strang, de ce nu se unesc oamenii?
Pentru ca nu au interese comune, au stiut zeusii sa ne divida bine!
:)

Ca s-a unit boborul cu edilul este un caz particular, insa nu iesit din comun: primarul a luat mardeiasi de la cealalta firma, iar o parte din "sateni" ii tin partea, pentru ca si banii lor sunt in pericol de a nu fi materializati!

Il plang pe bobor, pentru ca plateste taxe, impozite, tva si nu primeste NIMIC in schimb, decat sudalme de la zeusi si de la ceilalti concetateni care nu au inteles ca banii luati de catre stat din buzunarul lor, TREBUIE sa se intoarca tot la cetateni.
Sa-ti dau exemple tarile nordice?
Au fiscalitate mare, insa si protectia sociala e pe masura; sanatatea asisderi, infrastructura idem.


Noi aruncam cu pietre unii in altii, conform manipularii zeusilor.
Ei au spus sa nu mai astepte cetateanul sa-i dea statul degeaba, de parca statul ar fi adus de la ma'sa si de la tac'su bani pentru plata protectiei sociale, sanatatii, infrastructurii etc.
:)
Vai steaua noastra. Ne mai miram de ce isi bat joc astia de noi?
Pentru ca in afara faptului ca suntem prosti, mai suntem si "razboinici" cu cei de langa noi.

--- Noi ramanem la stadiul de banana pentru ca suntem divizati in triburi, fiecare cu interesele de "trib"!
Actorii cu interesele lor; profesorii cu interesele lor; angajatii la privat cu interesele lor; intelectualii cu interesele lor etc.

De 20 de ani romanii platesc de le sar ochii pentru proastele guvernari, tara se duce de rapa ca nimic nu s-a facut, doar s-a distrus, insa noi vedem ca "protectia sociala" este gresita!
NU este gresita! Este CORECTA!
Se pare ca ne este lene sa citim cartulia de capatai a Romaniei: constitutia!

Anonim spunea...

In ceea ce privesc donatiile, in afara faptului ca este umana intr-ajutararea, este si in trend.
Un exemplu concret formularul E 112!
Adica salvarea unor copii, care ar trebui sa beneficieze de bani de la stat, nu din mila cetatenilor.

Noroc ca li s-a intamplat unor vedete problema respectiva, altfel... era necunoscut acel formular.
Si, chiar si acum, cand este cunoscut, ca sa poti beneficia de el iti trebuie pcr (pile, cunostinte, relatii)!

Noi donam de "moft", nu pentru ca empatizam! O gramada de lucruri expirate si neflositoare au donat romanii, dar se madresc prin vecini de gestul lor crestinesc!
:)

WomanWithW spunea...

...Elena....cunoscandu-l pe L.,doar din citite,ma aventurez si-ti spun ca la el nu e vorba de lipsa de compasiune...sau neintelegere a celor napastuiti.Mai pe romaneste iti garantez ca daca are un singur covrig si mai e si mort de foame l-ar imparti cu un om care e mai putin flamand ca el.
Cred ca toti avem o nevoie primara de a striga:"Destul,m-am saturat"
Cred ca are un pic de spirit razboinic in sange...de om care stie ca coada pisicii ,daca tot trebuie s-o tai trebuie taiata dintr-o lovitura smash-cut...nu ciopartind-o cu bucatica...facand saraca pisica sa sufere si mai mult.

pheideas spunea...

@elena, sa iti pese este cel mai sublim sentiment. Opusul pasarii nu este nepasarea, ci indiferenta. Era odata o pilda ... cica unul vroia sa-i dea bani unui betiv, iar altul ii zice: nu-i da, ca-i bea ! al treilea spune: ce-ti pasa, ca oricum nu stie sa faca altceva ! daca vrei sa-i faci o bucurie, fa-i una pe care cu siguranta o va aprecia...
sunt unii oameni care cand ajuta, o fac dupa nevoia lor, nu dupa a celuilalt. o sa discutam si despre ego la timpul potrivit.:) si te-as ruga, sa nu confunzi judecata cu prejudecata. emiterea unei judecati este un gest pe care il facem cu totii, unii in dorinta de a-si afirma si confirma ego-ul, altii de a o dezbate. :)

@andrei, pana cand vom plati ? cred ca va fi un razboi de uzura, cu victime colaterale, desi noi am sperat intr-unul scurt si cu rezultate spectaculoase. se pare ca aceasta este taina neamului romanesc, sa lupte ascuns, fiecare pentru el.

pheideas spunea...

@Ochiverzi, multzam ! Se pare ca m-ai citit ... Cred ca si Elena m-a citit, dar altu-i baiul. :)

Anonim spunea...

:)
Ca bine ai zis-o:
"se pare ca aceasta este taina neamului romanesc, sa lupte ascuns, fiecare pentru el."!

pheideas spunea...

@andrei, asta nu inseamna ca si noi trebuie sa procedam la fel.:)

Anonim spunea...

Buna de dimineata!
Ca nu trebuie e una, ca o facem e alta!
:))

fly2sky spunea...

Si de data aceasta ai surprins mai multe aspecte..care e bine tratate separat..pentru a nu genera confuzii.

Despre ce ar trebui sa faca statul...a punctat foarte bine Andrei. Si am vazut si eu o secventa la tv. (desi in general ma uit foarte putin) cu presedintele aflat in zonele cu inundatii, iar atitudinea lui a fost execrabila...exact ca fata de un cersetor care iti cere bani din buzunar...asa cum a sesizat si Andrei :"Ei au spus sa nu mai astepte cetateanul sa-i dea statul degeaba, de parca statul ar fi adus de la ma'sa si de la tac'su bani pentru plata protectiei sociale, sanatatii' infrastructurii"

In ce priveste solidaritatea si a ajuta..sunt de acord cu Elena, adevarata solidaritate e atunci cand ajuti pentru ca omul acela are nevoie de ajutor, are nevoie de tine, tine de empatie nu de ego...si atunci nu stai sa judeci ca ce-a facut..ca a taiat el copacul...pur si simplu intinzi o mana. Ca si cand cineva e gata sa cada in prapastie si intinzi mana..nu stai sa te gandesti daca omul acela merita sau nu.

Dincolo de acestea, pheideas a atins unele aspecte corecte..insa acestea intra in discutie atunci cand acei oameni se pot descurca si fara ajutorul tau. Pheideas sanctioneaza mai mult prostia, incapacitatea de a invata, pe mine ma deranjeaza mai mult cei obisnuiti sa santajeze sentimental..exploatand mila si manipuland..ceea ce vedem la cersetori. Cu siguranta printre cei loviti de inundatii se afla si de acestia...si de obicei acestia ies in fata..oamenii cu adevarat napastuiti de obicei sunt mai retrasi. Insa cand e vorba de situatii ca inundatiile..nu stai sa judeci si alegi..ajuti cum poti. Asta ne face oameni. Numai ca sentimente din acestea ca solidaritatea..apar de regula in situatii grave.

pheideas spunea...

Darul trebuie sa fie cumpatat, bine ales si daruit mai cu seama celor care nu cer, pentru ca de cele mai multe ori, nevoia, neputinta si mai ales demnitatea sunt mult prea profunde pentru a fi rostite. Nu cred in darul nemasurat, pana la sacrificiu. Acesta poate fi foarte usor pus pe seama multumirii de sine (spuneam de narcisism). Cred ca darul ar trebui facut fara risipa si cu masura, asemeni picaturii de ulei care face sa miste rotile unui ceasornic vechi.
darul si caracterul