se poate schimba cineva ?

Credeti ca omul se poate schimba ? Este oare posibil, pentru ca am auzit de multe ori expresia: am hotarat sa ma schimb ! Sau "Draga, daca nu te schimbi, am terminat-o cu tine !" ?
Teoretic vorbind, n-ar fi o problema ca cineva sa se schimbe. Numai ca practic, lucrurile nu sunt atat de simple si implica, dupa parerea mea, trei aspecte esentiale:
1. Constientizarea. Omul ii musai sa constientizeze ca el sau ceva ce depinde e comportamentul sau a provocat starea de criza;
2. Motivatia. Trebuie sa existe un motiv, suficient de important;
3. Ce pui in loc. Schimbi ceva cu altceva.
Ce parere aveti ?

17 comentarii:

Diana spunea...

Eu cred ca, in general, un om nu se poate schimba, cel putin nu radical si nu daca nu exista, asa cum ai spus, o motivatie foarte puternica. Plus de asta, mie procesul asta de schimbare mi se pare putin incomod si anevoios, in sensul ca e greu sa devii altcineva cand poate tun o viata ai fost in alt fel.
In psihologie, latura ereditara si stabila a personalitatii e considerata temperamentul, iar cea dinamica caracterul. Eu cred ca cea de-a doua se poate modela, dar ceea ce exista deja in temperament ramane acolo si oricat ai incerca sa modifici, nu prea da roade.

Vocea-de-departe spunea...

Perfect de acord cu Diana. În plus, dacă mai sunt şanse minime ca un individ să se schimbe din propria voinţă, motivat de ceva suficient de important pentru el, când vine vorba să schimbi pe cineva, sau să accepţi să fii schimbat de cineva, e un demers total inutil, sortit eşecului.

pheideas spunea...

As insista pe cea de-a treia - schimbatul cu ceva ...
Ma gandesc la o poveste. La un moment dat, un brad tanar zice - vreau sa ma schimb intr-o salcie. Se duce la bradul cel batran din varf de munte si il roaga: taticul meu cel a-tot-stiutor, invata-ma sa fiu salcie, ca vreau sa stau pe malul lacului, sa privesc indragostitii la umbra mea, barcile trecand si altele. Bradul cel vechi ii zice: fiule, neam de neamul nost am fost conifere si ne-am hranit cu putinul din stanca. Am fost facuti de mama noastra Natura sa nu ne plecam in vant si sa bem apa de izvor. Cum ai vrea tu sa fii salcie ? Nu ai putea sa traiesti pe malul garlei. Te-ai usca repede, iar trunchiul tau va fi mancat de viermi. Filul meu, tu esti facut sa traiesti aici si nu altundeva.
Asa e si omul, cred. El se invata intr-un anumit fel, cum sa se poarte, cum sa vorbeasca si gandeasca. Fel care, intr-o anumita conjunctura, ii este defavorabil. De schimbat ar schimba, dar cu ce ? Doar nu schimba softul, ca pe calculator. Sunt aspecte care se pot schimba, cum ar fi coportamentul si aspectul exterior. Felul e a gandi, a rationa, se bazeaza pe cunstinte dobandite in ani. Si reprezinta un fel de adaptare la un anumit context. Chiar si mediul din care provii, ca adolescent, e un fel de adaptare la mediu. Cand pleci in alt mediu, te adaptezi.
Pe Tarzan, fiul junglei, tanti Jane l-a invatat sa pape cu furculitionu'. :))

pheideas spunea...

In afaceri si pe strada e simplu, ca totul porneste de la 1 + 1. Ei, in dragoste e altceva. Aici se aplica teoria relativitatii extinsa ... la dat cu aspiratorul, spalat vase, rufe si altele. Dpdv al barbatilor, te poti opune, ca deh, esti barbat si rolul Julietei in actul doi e la cratita. He he he, asa era pe vremea lu' nea Shakey. Azi Julieta vrea egalitate si pune mana pe maturoi. Ce sa faca Romeo ? Musai sa se schimbe, ca altfel doarme in masina. :))))

Anonim spunea...

Eu repet ceva ce mi-a placut foarte mult pe un alt blog, al Andreei Iancu. "Oamenii devin tot mai mult ei insisi". E o impresie falsa, o iluzie, ca ai devenit altcineva, ca te-ai schimbat. Ai devenit tot tu, dar despre care nu stiai ca exista. Implicit prin schimbarea aceea, intentionata sau nu (aici vad ca vorbim de schimbari propuse). Nu exista sa "te schimbi". Cu cine sa te schimbi? Cu un altul? Sau cu un alt "TU"? Nu sunt mai multi "tu" in tine, desi asa avem senzatia, ca eu pot fi si asa, si altfel, si intr-un fel si in alte o mie de feluri. Tu esti tu, doar ca nu te cunosti suficient. Si lucrezi permanent asupra ta, ca sa te AFLI.

pheideas spunea...

Schimbarile fortate nu sunt schimbari, ci un fel de masca, iar protagonistii se transforma in actori. Singura schimbare adevarata este cea motivata de sentiment.
Si schimbarea nu vine peste noapte. Totul se invata.
Am vazut ca in comentarii s-a omis ceva, zice eu, foarte important. Intr-o relatie sunt doi.:)

WomanWithW spunea...

Servus...
Total de acord cu voi.
Intr-o privinta.
Si 1000% de acord cu faptul ca nu te schimbi ci ajungi sa te cunosti mai bine.
Prin intermediul internetului am reintalnit oameni pe care i-am cunoscut acu' 20 de ani.Oameni care au trecut prin multe si bune si rele...succese in cariera,divorturi ,esecuri,etc...
Guess what?
Nu mi se par schimbati deloc.Ba la unii am regasit aceleasi vechi expresii.
La altii aceleasi "framantari"de acum 20 de ani.

In esenta...nu ne schimbam.Dar,cu varsta invatam sa ne abtinem.

Am intalnit totusi niste oameni care s-au schimbat TOTAL pe baza de religie.

fly2sky spunea...

De acord ca ceea ce e innascut..si esenta unui om nu o putem schimba..iar schimbarile impotriva a ceea ce esti in esenta pot fi distructive. Ceea ce am fost invatati se poate schimba...dar e nevoie de timp, constientizare, motivatie.
Cand vorbim de schimbare..majoritatea ne gandim la schimbari esentiale. De fapt..de cele mai multe ori...ceea ce vrem sa schimbam la celalalt sunt chestii minore..ce tin de comportament, de atitudine, de orgoliu. Daca am vrea sa schimbam ceva esential..cu siguranta l-am schimba cu "altul" sau "alta". Si am mai observat ca se mai intampla sa te deranjeze ceva..si sa nu iti dai seama exact ce..si atunci ii reprosezi celuilalt o gramada de lucruri doar pentru a-l sensibiliza sau pentru a-i dovedi ca nu e mai bun decat tine. Deprinderi proaste, prejudecati, conceptii de genul : "Cum sa fac eu asa ceva, doar e treaba de femeie"..pot fi schimbate :) Si de aici concluzii de genul "vrea sa ma transforme in femeie" :))

pheideas spunea...

De ce vrem ca celalalt sa se schimbe si noi nu ? :)

fly2sky spunea...

Cred ca fiecare vrea sa se schimbe in masura in care EL crede ca ar fi mai bine altfel. Doar cei cu o parere foarte buna despre propria persoana si cu mult orgoliu..cred ca tot ce tine de ei trebuie sa ramana asa cum e...si intotdeauna la celalalt e problema :). Iar adevarul e intotdeauna la mijloc..daca nu e in directia opusa :))

fly2sky spunea...

In orice relatie..daca iubirea reuseste sa invinga orgoliile..schimbarea in bine, sau modelarea cum spunea si MyEyes..intr-o postare..se petrece de la sine..neimpus.

pheideas spunea...

Am mai spus, nu cred in schimbari peste noapte. Cand o relatie ajunge intr-un impas major si singura solutie pare "schimbarea", cred ca sunt doar vorbe. Pentru ca ar trebui o vointa imensa din partea cuiva sa se schimbe, sa reinvete cum ...
Si mai ceva - doua chestiuni care se bat cap in cap. Ca sa te schimbi, trebuie sa stii ce vrea celalalt sa schimbi, adica ca anterior sa fi existat o comunicare perfecta. Pai daca exista comunicare, se mai ajungea la schimbare ? :)

CC Power spunea...

daca omul e format din idei, vise, principii, ganduri si vorbe, atunci da se poate schimba...

pheideas spunea...

@CCP, pai din astea e format. Partea dificila e ca le cultiva cu grija mult timp, pana ajung mari, si cu greu le mai poate schimba. Cu multa vointa se poate. Nimic nu e imposibil. Apropo, stateam mai demult la povesti cu cineva, care intr-un moment de deruta sexistentiala mi-a spus: Lucian de azi sunt alt om. Am meditat profund si am ajuns la concluzia ca am fost un dobitoc. M-am schimbat ! M-am uitat chioras la el si din vorba in vorba, dupa ce s-a mai destins, a inceput sa-mi dea sfaturi profesionale privind vrajitul femeilor, cu alizii la conditia lor sociala, sexuala, inteligenta si altele ... neschimbate. :))

Gabi spunea...

nu cred ca un om se poate schimba. si mai ales nu cred ca un om se poate schimba de azi pe maine. eu sunt de parere ca te nasti cu anumite calitati si defecte care nu pot fi schimbate. un om bun nu devine rau peste noapte si invers, mereu vor ramane mustrarile de constiinta. eu cred ca te maturizezi, iti schimbi punctul de vedere, vezi o problema diferit in timp, actionezi diferit dar eu nu numesc acest lucru schimbare. iar sintagma "am hotarat sa ma schimb" mi se pare o minciuna. una din cele mai grave deoarece cand spui acest lucru nu faci altceva decat sa te minti pe tine

marul spunea...

care duel ? care minti ?

fly2sky spunea...

@marule, te vrei a fi un mar al discordiei? Noi ne duelam cu zambetul pe buze, iar mintile sunt doar cele ce le avem. :)