Barbatul si Femeia

Barbatul si Femeia...atat de diferiti..si totusi..asemanatori. In incercarea de a ne intelege unii pe altii..ne lovim deseori de diferente si bariere si facem generalizari de genul "barbatii sunt ..asa", "femeile.. pe dincolo" ce sa te astepti "doar e barbat" "doar e femeie". Cat de obiective sau subiective sunt aceste aprecieri pana la urma? Ne ajuta sa intelegem sau ne creaza prejudecati?

 Daca pornim de la ideea ca doar sexul ne diferentiaza..in rest suntem la fel, te astepti ca in anumite situatii celalalt sa reactioneze ca tine..si clar vei fi dezamagit. Iar daca pornesti de la ideea "barbatii sunt asa..fac asa.." "treaba de barbat" si "treaba de femeie", din nou asteptarile tale sunt deja formate ..il determini si pe celalalt sa actioneze ca atare..si daca nu se incadreaza cumva in "sablon"..iarasi nu e bine, asteptarile nefiindu-ti confirmate. Si..ca de obicei..adevarul se afla undeva pe la mijloc :).

Pe langa diferentele fizice..in mod clar exista diferente in modul de manifestare si exprimare al fiecaruia gen. Insa a incerca sa faci din asta o delimitare si o incadrare in tipare..mi se pare din start sortit esecului..pentru ca tot timpul vei gasi contraexemple care sa infirme tiparele. De multe ori ...in aprecieri de genul .."asta e caracteristic barbatilor"  sau "asta e caracteristic femeilor''.. am simtit ca ma incadrez in tabara opusa ( a barbatilor). Aprecierile de genul acesta sunt de cele mai multe ori sunt subiective..pentru ca pornesc de la parerea noastra despre noi..si de la tiparul care ne-a fost prezentat ca ar reprezenta femeia sau barbatul. Parerea mea e ca ...pornind de la anumite diferente biologice, hormonale, ale structurii creierului  (de care am tot auzit in ultimul timp)..s-a extins diferentierea sub mai multe aspecte, ceea ce a dus la o denaturare a perceptiei. A venit societatea, religia..sa amplifice diferentierea si sa atribuie roluri "femeia trebuie sa.." "barbatul trebuie sa.." Apoi a venit feminismul de multe ori prost inteles, cu dorinta de egalizare si uniformizare..trecandu-se in alta extrema si  pierzandu-se farmecul contopirii diferentelor prin iubire.

Pana la urma ..e greu sa ne dam seama ..in ce masura feminitatea sau masculinitatea noastra provine din diferentieri biologice sau este rodul asteptarilor celor din jurul nostru :parinti, anturaj, sot sau sotie. Pentru ca se stie...inca de mici..ne asteptam ca fetele sa se comporte intr-un anume fel si baietii in altul..si ii incurajam in sensul asta..apoi vin sotii..sotiile ..care vor sa ne transforme dupa idealul lor...iar sub influenta acestor asteptari de multe ori e greu sa ne mai dam seama cine suntem de fapt.

 Daca as incepe sa spun eu ..cum sunt barbatii si cum sunt femeile..cu siguranta m-as gandi in primul rand la mine..ca femeie...si la barbatul meu...iar descrierea nu s-ar incadra foarte bine in nici o teorie..si ar fi diferita de a altora. Desi se spune ca barbatii sunt mai agresivi, rationali..au tendinta de a domina, vad cupluri unde rolurile sunt inversate. Se spune ca femeile iubesc si barbatii fac sex...eu zic ca toti iubim...( nu in aceiasi masura..fiecare dupa cat poate)..insa avem moduri diferite de a o manifesta..barbatii se manifeste mai mult prin fapte, actiuni, femeile prin comunicare verbala, tandrete, empatie.

De ce ne simtim atrasi de anumite persoane..instinctiv..s-au emis iarsi multe ipoteze. Unele merg pe teoria complementaritatii, pornind de la mitul androginului..altele spun ca "cine se aseamana se aduna". Eu cred in ideea cautarii echilibrului in noi insine..pornind de la premisa ca fiecare avem caracteristici specifice celuilalt gen...iar atunci cand balanta inclina mai mult spre caracteristicile corespunzatoare unui gen, avem tendinta de a ne simti atrasi de cineva opus..iar cand balanta e mai echilibrata suntem atrasi de persoane care le simtim asemanatoare. Iar in cadrul unui cuplu..farmecul consta in a invata unul de la altul..in a te modela de bunavoie prin iubire..tot din tendinta de a atinge un echilibru.

Intreaga postare o gasiti aici..

Sunt cateva idei ale mele..despre un subiect ce preocupa cred pe oricine. Cu siguranta..fiecare si-a format o parere in acest sens..si astept sa confruntam opiniile. Voi ce credeti..pana la urma sunt mai multe asemanari sau mai multe deosebiri intre barbati si femei ? :)

9 comentarii:

Liliana spunea...

" Bărbat ori femeie, fiecare ins e o curgere, o viaţă curgătoare. Şi nu putem curge unul fără celălalt, aşa cum nu poate curge un râu fără maluri. "
Curcubeul,D.H.Lawrence

Liliana spunea...

Draga Fly, cred ca este mai putin important ce asemanari si deosebiri sunt intre femei si barbati. Este mult mai interesant :) cum reusesc sa se inteleaga in cele din urma... Evident ca barbatul si femeia formeaza un intreg si unul fara altul sunt incompleti atat din punct de vedere emotional, fizic, moral, spiritual sau cum vrei tu sa spui... Mai ales acum, de sarbatori avem nevoie unii de altii mai mult ca oricand. Astfel, va urez tuturor, barbati sau femei un An Nou mai bun, conciliant, cu multa iubire - ea rezolva toate dilemele - si tot ce va mai doriti ! La multi ani 2011 !

fly2sky spunea...

Lolita..eu stiu..tu sti..ca iubirea e cea care rezolva toate dilemele..si nu e de ajuns sa stim asta trebuie sa o si simtim. Dar nu constientizam toti la fel si ..pana la a ajunge la asta..facem eforturi de a ne intelege unii pe altii. Pana la urma iubirea se poate invata?
Sarbatorile au ceva magic..atunci cand descopera iubirea din noi. La multi ani, draga Lolita..sa ne reintalnim plini de iubire si de ganduri bune!

pheideas spunea...

Superba postare ! Ai precizat bine, toti suntem la fel. Mai auzi pe cate cineva, ca barbatii sunt nesimtitori, rationali ... bla bla. As spune - din contra, sentimentele barbatilor sunt mult ai profunde decat cele ale femeilor. Am intalnit barbati parasiti, prin divort sau deces, care s-au degradat pe an ce trecea si au sfarsit rau. Nu si-au plans singuratatea, cum fac de regula femeile, ci si-au pastrat sentimentul in interior. :) Ce dovada mai mare de iubire vreti ? Asa cum, am intalnit femei, care fac sex, fara sa simta ceva pentru partener, in afara doar de grosimea portofelului. Concluzie - suntem la fel ! In ce proportie, ramane de discutat. Sa inteleg ca femeile "uita" mai repede ?
Exista in schimb o "bariera" a fiecaruia. O bariera, pe care toti incercam s-o trecem in relatia cu celalalt, insa rareori reusim. Este vorba de bariera genetica, materializata in perceperea realitati. O femeie precepe altfel, mult mai intens si fiecare amanunt este la fel de important. Un barbat poate sa sintetizeze si sa puna in balanta, dupa care sa se manifeste. O femeie "observa", un barbat nu !
Prostia ambilor consta in neacceptarea acestei evidente, si incercarea de a schimba, determina, sa fie cum vrea respectivul. Sincer, n-am intalnit pana acum un barbat care sa incerce sa schimbe o femeie. In schimb am intalint femei care, daca ar putea, l-ar pune pe tocuri. :)) Ma intreb, de unde vine aceasta perseverenta ?

fly2sky spunea...

@pheideas..nu stiu daca sentimentele barbatilor sunt mai profunde..dar in mod cert se exteriorizeaza mai greu. Crezi ca sentimentele neexprimate sunt mai profunde decat cele exprimate?..eu nu sunt acord cu asta. A pastra in tine iubirea..il privezi pe celalalt de multa bucurie..iar a tine in tine durerea..poate fi distructiv..asa cum ai observat. Sa nu impartasesti ceea ce simti poate fi si din egoism..si din frica. Aici sunt de vina si sabloanele transmise prin religie, societate..care spun ca sentimentele ar fi o dovada de slabiciune, mamele care spun baiatului lor..nu plange doar esti barbat :).
Si spui ca n-ai intalnit barbat care sa schimbe o femeie? Ei au institutionalizat asta in unele cazuri, au transmis-o si prin religie..trasandu-i clar femeii atributiile..chiar limitandu-i libertatea uneori. Cati barbati nu mai spun inca ca locul femeii e la cratita? Si femeile au reactionat..si au trecut in cealalta extrema, recunosc. :)

Anonim spunea...

Prin unire Barbatul si Femeia reprezint un TOT. Barbatul si Femeia se daruiesc in Dragoste.

Nu exista decat doua iubiri.Iubirea de sine, si iubirea pentru oameni. Indaratul iubirii de sine se afla suferinta si boala, iar indaratul iubirii neconditionate pentru ceilalti se afla multumirea, implinirea.Barbatii sunt intrucatva copiii femeilor pe care le iubesc.Unele femei au ca misiunea recrearea barbatului , poate de aici dorinta lor de a-i pune pe tocuri :-)

Calitatile umane sunt bune dar nu in exces.


Unele femei (exista si barbati) sunt pragmatice in dragoste,deoarece,cand isi aleg partenerul,se uita la pozitie sociala,se uita sa vada daca barbatul e capabil sa faca bani,daca e in stare sa aibe grija de familie.Adica,femeile stiu ca dragostea trece prin stomac.Sunt insa si femei/barbati care sunt inspirati si de alte lucruri : cum ar fi un apus de soare,de un rasarit,de venirea primaverii, lucrurile care ii fac fericiti. Dar fericirea aceasta este fara “substanta” , ei / ele au nevoie de o barbat/femeie care sa-i implineasca sufleteste si abia pe urma material.

Increderea in partener este o calitate universala. Majoritatea barbatilor si a femeilor care au fost dezamgiti in dragoste , in prima parte a vietii lor, la maturitate nu ma pot trece peste “dezamagiri” si nici nu mai pot lega prietenii cu femei, cu usurinta cu care o faceau cindva.

Placerea de a face dragoste presupune cel putin 2 dimensiuni – una organica - alta sufleteasca. Barbatii / Femeile considera ca , atunci cand isi inseala partenera nu fac decat “o schimbare de decor” ceva strict sexual. Ei se pacalesc pe ei insisi. Barbatii si Femeile se mint pentru ca ascund in sufletul lor o “neimplinire” a relatiei – lipsa de comunicare, aparitia pretentiilor, dizolvarea proiectelor comune si a idealurile spre care tind; toate acestea incep sa se separe, sa aiba drumuri diferite. Cei doi nemaifiind atenti la momentul cand s-a produs fisura si ajung sa isi dea seama abia cand vad o prapastie in fata ochilor. Aflati pe marginea prapastiei incep sa tipe unul la altul , dand vina mereu pe celalat.

Iubirea nu presupune suferinta, ci creativitate,libertate sufleteasca, bunatate,armonie, ascultare, explicitare, toleranta, permeabilitate la schimbare, rabdare, capacitate de acceptare, educatie, nivel asemantor de cunoastere si de intelegere a fenomenelor inconjuratoare, pregatire intelectuala apropiata.

Una din cele mai grele probleme care pune la incercare stabilitatea familiei este pornografia , ea este prezentata de mass-media prin difuzarea in presa, tv , fara masura.Aceasta conduce la degradarea nucleului numit familie. In locul fidelitatii se instaleaza pe nesimtite dorinta sexuala, pasiunea de carnal.A fi familist convins este azi o rusine, stapinirea de sine este luata in deridere. Barbatii ar trebui sa se apropie de femeie ca de un cadou misterios si unic.

pheideas spunea...

Am un amic, divortat de curand. Casatorit 12 ani, din care ultimii 6 au fost un dezastru. Erau precum soarecele si pisica. In cele din urma, ea s-a mutat definitiv la mama. Acesta a fost socul pentru el. Cat timp mai stateau sub acelasi acoperis, desi nu faceau un pas unul spre celalalt, el mai spera in ceva. Dupa ce ea a plecat, el a intrat in "sevraj". L-a podidit dragostea. Ciudat ... A inceput s-o urmareasca, cu cine se intalneste, ascultat telefoane, mesaje cu "I love you !" etc. I-a atarnat pana si un banner de 6 m pe blocul vecin. :)) Inultil insa. Ea si-a gasit linistea, se pare, in bratele altuia si nici gand sa se mai intoarca. Au un baiat de 12 ani.
El e leu de zodie. Leii au ceva cu acoperisul. Vor sa stapaneasca, sa aibe sub control. Se simt bine cu harem langa ei. Cand raman singuri e dezastru. :)

Anonim spunea...

Iubire bolnavicioasa,posesiva; cred ca el iubea dependenta lui de sex(poatea),de stabilitate in camin, egoul lui era satisfacut doar atunci cand putea controla femeia... cand ea la parasit, el si-a pierdut busola.Stii ca exista 3 faze : faza de negare, faza de revolta si faza de acceptare.Abia in ultima faza isi va aminti si va pastra tot ceea ce a fost frumos din relatia lui , ajuta-l sa se impace cu el si cu lumea.

Anonim spunea...

*l-a parasit (scuze)