Prin labirint

Bine v-am gasit, multumesc pentru invitatie. Si sper sa pot fi de ajutor si sa ofer o intelegere si o colaborare cat mai placuta pe acest blog alaturi de noii mei colegi daca ii pot numi asa.
Sper ca primul articol este bine primit, alaturi de celelalte ce le voi posta aproape zilnic si doresc sa fac o imagine buna in continuare atat pentru vizitatori cat si pentru ceilalti autori.
Discoteca sau Biserica?
Majoritatea adoescentilor au ales discoteca, pentru ca pare mult mai atractiv.
De ce au refuzat acestia biserica? Unii spun ca nu e genul lor sa mearga la biserica, altii sunt ca nu suporta sa fie in grupul celor manipulati,altii si-au pierdut probabil speranta in Dumnezeu sau pur si simplu sunt adepti altor religii sau culturi. Insa nu isi dau seama ca manipulatorii sunt peste tot, pana si in discoteci unde se fac manipulari de mai multe tipuri. Pe langa aceasta costa mult mai mult sa mergi la discoteca decat la biserica unde nu esti obligat sa dai bani. La discoteca pe langa faptul ca se plateste intrarea de cele mai multe ori, aflam ca orice consumatie este mult mai scumpa fata de pretul normal al produsului din magazine. Avand in vedere ca nu putem aduce consumatii din exteriori suntem "obligati" sa consumam dupa preferinte la pretul mult mai scump, se poate intr-adevar si fara consumatie dar atunci parca nu esti la discoteca.
Ca in orice unitate sunt anumite reguli ce trebuiesc respectate deci trebuie sa ne supunem, atat in biserica cat si la discoteca, acestea putand fi comparate ca doua triburi care au un fel de dictator si urmandu-i regulile si ceea ce spune el, ne face sa ne pierdem din personalitate si pierdem interesul pentru lucrurile care conteaza cu adevarat. De obicei pentru a primi un ajutor atunci cand avem nevoie, cei care ne ajuta se pot numi prieteni, dar atunci cand intr-o biserica intram in haine diferite de cei care sunt la costum oamenii se uita urat si iti da impresia ca nu ai ce cauta acolo, altfel acestia nu se pot numi prieteni pentru faptul ca nu inteleg ca nu haina face pe om in foarte multe cazuri. Tot asa este si in discoteca. Daca un adolescent intra cu haine de firma este apreciat, insa unul daca are o tinuta de toate zilele este privit de parca nu are ce cauta acolo. Sunt multe comparatii intre o discoteca si o biserica altfel incat sa putem spune ca discoteca si biserica sunt la fel si indiferent de ce am alege dintre cele doua avem avantaje si dezavantaje. In unele momente chiar si riscuri.

5 comentarii:

pheideas spunea...

Biserica sau discoteca ? Sincer nu prefer niciuna. La discoteca n-am fost niciodata, iar in biserici ma opresc sa le contemplu, sau sa aprind o lumanare.
Din postarea ta, am inteles ca ai o dilema, legata de preferintele tinerei generatii, din care bag seama, faci si tu parte. Dar n-am inteles care-i dilema. :)

Anonim spunea...

Cu alte cuvinte ar trebui sa intelegem ca cine merge la Discoteca nu are ce cauta in Biserica. Una se exclude pe cealalta. Biserica vrea sa credem ca viata este determinata de “cantitatea” de religie asimilata de oameni, si ca discoteca este ceva nociv pentru sufletul nostru. In schimb, daca mergem la biserica cu regularitate avem asigurata purificarea si comuniunea cu Dumnezeu.

Fiintele umane au probleme cu extremele. Daca avem de-a face cu o extrema pe care omenirea nu o poate explica, suntem catalogati drept necredinciosi , invadati de ganduri (dracesti) de dezordine, lipsa de echilibru si ineficienta .

Nu stiu daca Biserica este in masura sa imi formeze credinta mea in ceva (fie acel ceva – Dumnezeu). Credinta este un act profund , o relatie pe care o am direct cu “ceva/cineva” o particica din Univers (neexplicabil).

Destul de repede vine momentul in care putem sa ne separam de ceea ce am primit in copilarie , alegand drumul credintei – aprofundand mostenirea primita de la buni ; al necredintei ; sau al unei altfel de relatii pe care ti-o construiesti tu insuti/insati cu “Dumnezeul” care se afla in fiecare dintre noi.

Biserica incearca doar o reglare de sarcini. Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca Preotii ne tot sperie cu Raiul si cu Iadul , in functie de binele facut sau galbenii pusi in cutia milei. Poate ca sund oameni obisnuiti cu senzatiile tari , care confunda Iadul cu un Spa mai original, unde temperatura inalta si atmosfera tenebroasa , slab luminata le aduce cumva aminte de betiile strasnice din cluburile de noapte. Dar mai degraba o Spa cu aburi fierbinti pentru eliminarea toxinelor, unde cazanul cu smoala e un fel de impachetare corporala anticelulitica. Am ajuns aici pentru ca Adam a fost un fraier !

Omul este liber la alegeri. S-au facut niste statistici si s-a ajuns la concluzia ca majoritatea celor care merg la Biserica nu au vreun crez definit , ci fiecare dupa cum il taie capul.

In Lourdes (Franta) exista “ Discotheque de Dieu” , concluzia este ca Dumnezeu are propria lui discoteca , unde intrarea este libera , consumatia este sanatoasa – un mar pe zi, muzica este placuta , hainele sunt din “piele naturala” nu din frunze , se gasesc si carticele pentru suflet : “Sadismul sexual in sec.XV” de Licentius si “Tratat asupra sodomiei preotilor hititi” ; restul depinde de fiecare sa-si aleaga discoteca.

Cioran – Marturisiri si Anateme – “ Omul are mai multe sanse de a se mantui prin infern decat prin paradis “

Anonim spunea...

Multumesc pentru comentarii. Ceea ce vroiam eu sa spun prin acest articol este ca in multe cazuri biserica se poate compara cu discoteca, insa nu am nimic cu cele doua.

pheideas spunea...

vreti sa dezbatem problema erotismului in viata cotidiana ? haideti sa vorbim despre secta lui bivolaru. avea ceva cu religia ? :))

fly2sky spunea...

Bun venit, Beto! De acord cu tine..poti gasi asemanari intre cele doua. In primul rand sunt locuri unde oamenii merg nu numai pentru a asculta ceva si pentru a se regasi, ci si pentru a socializa (unii mai ales pentru asta). Iar partea cu impunerea unei anumite vestimentatii, manipularea, le transforma pe ambele in forme fara fond..nu mai conteaza ideea pentru ce ai mers, mesajul..ci doar aparenta, ce e la suprafata. Din cat am auzit, observat..ideea acestea cu haine de firma vine din vest..totusi acolo punandu-se eticheta mai mult pe calitate si practic. La romani e traditionala fudulia. Si suntem de vina noi in primul rand..ca ne lasam manipulati atat de mult de parerea celor multi.