500 - 5000 lei amenda pentru absente!


"Parintii vor fi amendati pentru fiecare absenta nemotivata a copiilor sau vor face munca in folosul comunitatii, daca nu au bani sa plateasca, potrivit noii Legi a Educatiei. Fiecare parinte va semna un acord cu scoala, prin care va fi obligat sa plateasca pentru absentele nemotivate acumulate de copilul sau. Amenda pentru absentele nemotivate va fi 500 si 5.000 de lei, iar cei care nu-si permit sa o plateasca vor fi nevoiti sa faca munca in folosul comunitatii. De asemenea, elevii cu multe absente nemotivate isi pot pierde si bursele.

Ministerul Educatiei spera ca prin aceasta initiativa ii va determina pe parinti sa se implice mai mult in educatia copiilor.

Iata cum arata respectivul articol din Legea Educatiei, in varianta aflata in acest moment in discutie

"Art. 72

(1) Unitatile de invatamant incheie cu parintii, in momentul inmatricularii anteprescolarilor, respectiv prescolarilor sau elevilor, un contract educational, in care sunt inscrise obligatiile reciproce ale partilor. Contractul educational-tip este aprobat prin ordin de ministru si este particularizat, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin decizia consiliului de administratie.

(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul
invatamantului preuniversitar."

sursa: e-juridic.ro



In opinia mea, aceasta lege va incuraja spaga, ce va creste veniturile profesorilor, eventual ale doctorilor de familie.

Si nu numai atat. In cazul in care elevii vor absenta si nu vor avea posibilitatea sa dea ei insisi spaga din banii lor de buzunar, vor apela la buzunarul parintilor care, la randul lor, vor aplica pedepse ("legi") drastice (posibil batai). O lege a carei repercusiune, e adevarat, o vor resimti toate categoriile sociale implicate in ... problema. De la profesori, parinti, doctori pana la elevi.

O tara in care legile sunt promulgate fara discernamant, fara niciun studiu de impact! Nu intereseaza pe nimeni procesul de invatamant, calitatea acestui proces, ii intereseaza doar colectarea unor sume de bani care, de fapt, nu vor ajunge in bugetul primariei, niciodata!

17 comentarii:

fly2sky spunea...

Ce sa mai spui..sa lauzi guvernul pentru ideile "geniale" de a aduce bani la bugetul statului !?? Cand pentru unii scoala devine un lux, poate se gandesc sa puna si accize. Iar efectele vor fi asa cum bine le-ai descris..

Anonim spunea...

Da, din nefericire.

Insa, desi aceste lucruri sunt EXTREM DE IMPORTANTE, mass-media nici nu prea vorbeste despre ele. Le prezinta sub forma stirilor si... revenim la Voicu, nu-i asa, este mult mai important decat legile care nu numai ca vor aduce atingere buzunarului parintilor, dar vor da frau liber unei conduite daca nu morale, cu siguranta, amorale ale profesorilor, doctorilor, elevilor, parintilor.
Liber la santaj, cam asa imi pare articolul cu pricina.
Santaj licit.

Ma mai uimeste faptul ca nu s-a comentat nici aici, dupa cum nici in mass media nu se comenteaza.
Daca era un subiect comun: cine ce consuma, cine ce masina are, cine si cum isi cheltuieste proprii bani, cine si cu cine se intalneste, cu siguranta comentariile curgeau rauri.
Dar... ce ne intereseaza inca o lege gandita cu ...???
Nu am copii (inca) insa ma gandesc cu groaza la putregaiul din sistemul de invatamant romanesc, care cuprinde si inghite tot ce mai ramasese din el.
Trist, dar adevarat.

pheideas spunea...

Mi se pare buna legea ! Invatamantul preuniversitar este obligatoriu. Si prezenta la scoala nu mi se pare chiar atat de "chinuitoare" pentru un elev.
Iar daca parintii isi permit sa dea spaga, cu atat mai bine pentru profesori. :)) Dupa parerea mea, niciun parinte nu va fi atat de bou sa-i plateasca beizadelei absentele.

Mi se pare o responsabilizare a parintelui. Pe foarte multi ii doare in cot daca odrasla se duce la scoala sau bate bulevardul. De regula sunt foarte "ocupati" sa asigure familiei un trai decent .... :)) Iar cand isi vad copilul apucand pe cai gresite, exclama cu jale "Vai, copilasul meu ... unde o fi vazut, ca eu i-am oferit o educatie aleasa !"

Anonim spunea...

pheideas, buna sa fie legea, asa cum zici tu!
Insa vom vedea ce impact va avea aceasta lege.
:)))
Coruptia se va invata din frageda pruncie in mod LICIT.
Bani tot nu vor fi, iar parinti responsabili vom avea cand sistemul muncii le va permite acest lucru. :))

Vom trai si vom vedea.
:))))

fly2sky spunea...

Nu mi se pare o metoda buna nici pentru a responsabiliza parintii sa se implice in educatia copiilor, nici pentru a atrage copiii sa mearga la ore. Parintii pe care nu-i intereseaza prea mult educatia copiilor se vor implica la randul lor intr-un mod negativ, doar cu mijloace coercitive pentru a nu fi amendati, iar copiii vor merge la ore doar din obligatie, poate nu vor fi atenti, poate vor fi obraznici..si atunci ce faci, ii amendezi si pentru asta? Consider ca copiii ar trebui sa mearga cu placere la scoala, sa le para rau ca pierd anumite ore, iar profesorii sa caute metode de a-i atrage in primul rand. In sensul asta ar trebui educati si copiii, si profesorii, si parintii. Iar pentru cei indisciplinati sa se aplice diverse pedepse, repetente note scazute chiar si exmatricularea..dar nu amenzi. Aplicand amenzi, ce valori mai promoveaza scoala, decat aceea ca totul se invarte in jurul banilor, ca totul se poate rezolva cu bani. Pe parintii care castiga usor banii pe tot felul de cai neortodoxe cat crezi ca ii afecteaza prea mult o amenda??

Anonim spunea...

"Aplicand amenzi, ce valori mai promoveaza scoala, decat aceea ca totul se invarte in jurul banilor, ca totul se poate rezolva cu bani."
Spune bine fly2sky
dar si pheideas spune cam acelasi lucru, insa in alt context:
"De ce spun ca fenomenul isi are radacinile in educatie, pentru ca educatia te "inalta" deasupra lumii materiale si te face sa vezi dincolo ...?"

Anonim spunea...

E corect ce zice Pheideas, din punctul meu de vedere.

pheideas spunea...

@fly, "Consider ca copiii ar trebui sa mearga cu placere la scoala, sa le para rau ca pierd anumite ore, iar profesorii sa caute metode de a-i atrage in primul rand."
"Pofta vine mancand !". Sa le sarneasca pofta, e treaba profesorilor. Dar pt asta, e musai fie prezenti la scoala.
Sa puem deci, calul inaintea carutei, si pe urma sa vedem daca trage ori ba. :))

pheideas spunea...

Nu sunt numai bani, ci si munca in folosul comunitatii, adica spalat ferestrele la scoala, dat cu matura .. :))

fly2sky spunea...

Eu zic sa ne gandim inainte de a inhama calul la caruta, si sa punem in caruta atat cat poate duce calul :). Cu alte cuvinte, asa cum spunea si andreiradu, sa ne gandim si la efectele care le-ar avea o astfel de lege. Sunt familii sarace care nu-si trimit copii la scoala pentru a-i trimite sa stranga fier vechi de exemplu, acolo ar trebui interveni pentru a apara drepturile copilului. Iarasi ar putea fi sanctionat un numar mai mare de absente prin diverse mijloace, fie chiar si amenzi, dar sa pui amenda pe FIECARE absenta nemotivata, mi se pare ca nu are nici o legatura cu educatia, e tocmai impotriva ei. Prea multe constrangeri precum si cuantificarea in bani a orice, inca de la scoala, pot ucide si bruma de placere a unora de a merge la scoala :). Si apoi imagineaza-ti un tata gen Becali, cat de afectat ar fi de o asemenea masura: "cate ore vrei sa lipsesti? Ia de-aici, lasa scoala! Mai bine te invata tata cum se fac banii! :)))

fly2sky spunea...

rectific "familii sarace care nu-si trimit copiii" :)

fly2sky spunea...

Sunt eu o mama mai libertina poate, dar daca copilul meu mi-ar spune "uite, ma plictiseste ingrozitor ora aceea, si e asa de frumos afara.." as fi de acord sa faca cateva absente nemotivate, nu prea multe insa :). Vai, sper sa nu citeasca comentariul asta :))

Anonim spunea...

:)
eu am chiulit nemotivat si separat de clasa si impreuna cu clasa.
Sunt cele mai frumoase amintiri din vremea liceului.
Plecam tiptil de la ore toti si mergeam ori in parc daca era vara, ori la cate un coleg acasa... se canta la chitara, se glumea, se vedeau filme, jucam fotbal fete/baieti.
Cand chiuleam separat ori de la cate o ora care nu-mi facea placere,ori dimineata pentru ca-mi placea sa dorm mai mult.
Parintii se obisnuisera si... profesorii. :)))
Cu cat interzici unui copil ceva, cu atat si-l va dori mai tare; cu atat va face pe ala cu coarne ghem sa faca contrariul.

Anonim spunea...

Nu se vor spala geamurile scolii de catre parintii sau tutorii copiilor, asa cum previzioneaza pheideas. :)
Vom vedea copii inca din primele clase cum negocieza, cum dau spaga, intr-un cuvant ii vom vedea "afaceristi", sau mai bine zis smecheri.

Cei mai slabuti de inger vor sta cumintei in banci, la ore si isi vor inghiti nodurile din gat cu obida, devenind treptat, treptat frustrati.
Eu pun pariu cu pheideas ca aceasta lege va fi, ca multe alte legi, un fiasco 100% din punctul de vedere al asteptarilor, rezultatelor.
:)

Anonim spunea...

Scoala e facuta ca s-o frecventezi. Altfel, ce scoala mai e?
Nu sunt de acord ca unul care pierde vremea pe maidane sa primeasca aceeasi diploma cu unul care chiar vine si mai si invata, pe deasupra.
Pe vremea bunicilor, era stiut ca unii copiii faceau scoala, altii nu. Dar aceia care faceau, erau "domni", in adevaratul sens al cuvantului, iar diploma lor avea ceva greutate oriunde. Asa cum e acum, se incurajeaza parvenitismul.

Liliana spunea...

Dragii mei, din discutiilre voastre am observat si idei pro si contra noii legi a invatamantului. Lucrez in invatamant si am avut si elevi mari si mici si elevi care veneau si vin cu drag la ore si elevi care nu prea calca pe la ore din diverse motive, fie sunt firi bolnavicioase, fie le e lene, fie se plictisesc. Varsta si accesul la net le da unora dintre ei iluzia ca stiu multe, dar cand trebuie sa lege doua idei cap coada au mari dificultati pentru ca nu mai citesc decat comentariile de pe mess si de pe unele site-uri interzise. Amenzile pentru absente nu sunt ceva nou. Tin minte ca de cand eram in scoala la unele clase era o regula foarte serioasa sa frecventezi orele, daca nu, se dadea o suma modica la fondul clasei pentru creta si alte cheltuieli la clasa,pe care il strangea un coleg de al nostru si nicidecum profesorului si cred ca acest aspect il vizeaza si legea noua.Si chiar avea efect metoda. Unii colegi de liceu nu mai chiuleau. Se da vina mereu pe profesori pentru toate. Nu au metode, sunt spagari, sunt incompetenti etc, dar elevii cum sunt? Mai invata elevii cu sarg, pentru cultura lor generala sau vaneaza notele ca sa intre la un liceu bun si sa fie bine vazuti? Si elevii si profesorii implicit parintii facem parte din aceeasi societate care promoveaza nonvalorile si aici e de lucru. De aruncat cu noroi e simplu, dar sa privim in profunzime problema si sa gasim solutii oportune. Pot spune doar, ca aceasta lege are alte minusuri mult mai grave decat cea pusa in discutie aici.Ca sa fiu la obiect pot puncta ca sunt convinsa ca nici amenzile, nici metodele coercitive de care se pomenea pe aici nu vor reusi sa-l convinga pe elev ca datoria lui este sa invete pentru viitorul lui, sa coopereze in procesul de invatare, sa fie factor activ , ci doar bunul lui simt sau daca vreti educatia din familie despre care se spune mereu, acei faimosi 7 ani de acasa pe care unii nu ii au din pacate, pentru ca unii parinti sunt prea ocupati sa acumuleze alte bunuri materiale decat bunul intelectual sau spiritual al copilului propriu. Elevul, copilul care este un bun imitator -pana va ajunge sa lanseze propriile idei- le va prelua, la fel si conceptiile de viata pe care le aude si le invata acasa. Cum mai spuneam pe aici este capitala educatia de acasa si familia. Unii uita lucrul acesta si gasesc repede tapi ispasitori. Scoala nu poate compensa afectiunea si climatul de acasa. Multi elevi sunt corijenti la capitolul acesta si de aici vin multe rele. Multi parinti lasa in grija scolii atributii care tin de ei... Sunt multe de spus...

Ileana spunea...

De acord cu tine, Lolita!
Familia acum are in primul rand in vedere siguranta materiala a cuibului, mai putin educatia, transmiterea de valori copiilor... Ce valori, la o adica, tara fierbe de nedreptati si umilinte, cine se mai gandeste sa spuna copilului: "Invata, asta e prioritatea ta!..."
Lipsesc perspectivele.
Si copiii vad, simt, stiu. Ei sunt cei mai buni judecatori ai nostri.
Scara valorilor de orice fel e de mult rasturnata, prabusita.
Familia, da... Tot mai slab liant... Tot mai firave sperante...