orgoliu sau capriciu ?

Ieri pe A3, mi-a atras atentia o stire despre ultimul castigator la Bingo Metropolis. Nu mai stiu cum il chema, insa omul si-a spus povestea. De conditie modesta, locuia intr-un stat pierdut in campie. Ajunsese la fundul sacului, fara bani si fara venit, dupa ce a fost dat afara de la ultimul job. A incercat taximetrie, dar n-a prea mers. Cu un an inainte luase un credit de 90.000 RON, si lunar trebuia sa scoata 1.700 RON.
Castigul de 300.000 RON i-a cazut ca o mana cereasca. O saptamana i-a trebuit sa se dezmeticeasca. Dupa ce a incasat banii, ce credeti ca a facut cu ei ? Si-a achitat datoria si si-a luat masina. Nu si-a luat Logan, ci un Mercedes de 15.000 euro.
100 % romanesc ! :))

Dupa parerea mea, cam 30 de ani ii va trebui romanului sa invete ce sa faca cu banii. Asta daca nu va veni intre timp iar cineva din neamul cu trei bilute sa-l invete. Pe tanc sau la tol de business, are mai putina importanta. :))

De ce credeti ca si-a luat Mercedes, si nu Logan ?

15 comentarii:

Anonim spunea...

:)
pentru a avea subiect de stire radioshantz; pentru a avea subiect de dezbatere cei interesati de ce face vecinul; pentru a umple nevoia romanilor de a barfi!
Parerea mea!
Mi-ar placea sa o lege pe masina la caruta si sa mearga sa cante o serenada aleia de s-a intins cu tot satul... (aia, a lu' Gherghina)
pentru a vui gurile satului fo' doua saptamani de ce a facut a lu' Marin cu banii castigati la loto!
:)))

fly2sky spunea...

Mercedes de 15.000 de euro?...probabil din clasa A. De ce? Probabil Logan avea deja, daca a facut si taximetrie, majoritatea taxi-urilor sunt Logan. Si poate o sa mai faca taximetrie..iar romanul cand ia taxiul si vede o gramada de Logan-uri, cateva Volkswagen-uri si 1 Mercedes..ce crezi ca va alege? :))

fly2sky spunea...

Daca si-a luat intr-adevar un Mercedes clasa A, eu zic ca a facut o alegere destul de buna, consum mic, masina usor de condus in oras, calitate. Nu as fi inteles daca si-ar fi luat una clasa S, avand in vedere drumurile noastre, mai bine un off-road atunci. Eu probabil mi-as fi luat un Suzuki Sx4 :). Dincolo de asta, fiecare isi satisface capricii si orgolii, iar cand banii vin asa, ca a dat norocul peste tine, mi se pare firesc sa iti permiti unele capricii. Restul tine de gusturi, valori personale (cred ca ne suna cunoscut):)

pheideas spunea...

Taximetrie de lux ? :)) La alt tarif, desigur ! Oricum, ma indoiesc ca si-a luat Metrzan pentru taxi.

Pana la urma e orgoliu ... :)

pheideas spunea...

@fly, ai idee cat costa service-ul la Mertzan ? Sau o piesa banala ?

fly2sky spunea...

Tariful e pe km, cei ce apartin de o anumita firma au de regula acelasi tarif, indiferent de marca masinii, sunt si firme care au numai masini de lux. Dar cand concurenta e mare, conteaza orice detaliu. De cele mai multe ori e vorba de orgoliu, insa vreau sa subliniez ca pot fi si alte motive...ar trebui mai intai sa intelegem mai mult pe fiecare in parte, si sa ne ferim de a judeca simplist si a generaliza (se pare ca e si asta o caracteristica a romanilor) :)

fly2sky spunea...

Stiu ca service-ul e scump si piesele, dar la cei 150.000 ron care i-au ramas dupa calculele mele cred ca poate face fata :) Pe langa asta sunt convinsa ca si piesele nu se strica asa repede. :)

pheideas spunea...

@fly, diferenta dintre general si particular e tocmai aceasta dezbatere, pe care cu umilinta am supus-o atentiei expertilor in domeniul auto. :)))))

fly2sky spunea...

:)) ca orice roman care se respecta, imi dau si eu cu parerea cand e vorba de masini. Totusi mi-a atras atentia pretul, omul a fost totusi cumpatat, putea sa ia un Mertzan de 50000 de euro. Intr-adevar marca asta se asociaza in mintea multora cu luxul si opulenta.

pheideas spunea...

Cred ca romanul are o slabiciune pentru orgoliul personal. Mai e si unul colectiv, pe la Italieni de exemplu. Romanul daca nu epateaza, nu se simte bine. Nu generalizez, desigur, cum au sugerat ante-comentatorii, ci imi exprim o parere. Am vazut ca exista o patologie a generalizarii, multimii, toti .... :)) Am sa fac o clarificare. Cand spun: cei mai multi, nu inseamna toti, ci mai mult de jumatate. Cel putin asa zice dictionarul. :)

fly2sky spunea...

Sunt de acord cu tine, pheideas, ca se observa aceste caracteristici ale romanilor la mai mult de jumatate. Orgoliul asta vine din radacinile noastre, se observa de mult la sate,cand oamenii isi aranjau curtea si casa in primul rand pentru ochii celorlalti. Mentalitatile sunt in schimbare, insa procesul e lent, trebuie sa treaca generatii. Ceea ce nu sunt insa de acord esta ca, atunci cand vedem un caz particular, ca cel prezentat de tine mai sus, sa pornim de la aceste generalizari si prejudecati si sa ne grabim sa tragem concluzii, inainte de a incerca sa intelegem omul, circumstantele.. Am tendinta sa reactionez de fiecare data cand aud ca cineva emite pareri, judecati, despre o anumita persoana si nici macar nu o cunoaste destul de bine. Dar am inteles ideea, ai pornit de la exemplul asta pentru a aduce in discutie cat de important e pentru romani sa fie apreciati si invidiati, si e suficient sa ne uitam pe strada ca sa observam asta :)

Anonim spunea...

bun regasit, tuturor!
:)
pheideas, daca fraza:
"Dupa parerea mea, cam 30 de ani ii va trebui romanului sa invete ce sa faca cu banii. Asta daca nu va veni intre timp iar cineva din neamul cu trei bilute sa-l invete. Pe tanc sau la tol de business, are mai putina importanta. :))"
nu inseamna generalizare, atunci inseamna sigur un simptom firesc al unei alte patologii.
:))
Exemple mai putem da de acest gen, tot din retorica ta:
"Cred ca marea parte a acestui popor este alcatuita din jigodii. Nu va suparati, insa din moment in ce vad in jurul meu, fara sa ma agit prea mult, mai multe fapte de jigodism, e singura concluzie rationala."
:))
Evident, in aceasta ultima fraza, persoanele de fata se exclud, ca-n dialogul unor liceeni.
:))
Pheideas, romanul nu este mai cu mot decat neamtul, francezul, italianul, suedezul, danezul, elevetianul.
Diferenta dintre noi, romanii, si ei,indiferent de ce nationalitate sunt, din ce tara fac parte este una singura: nu-si arunca noroi unii altora in fata. Nu stau rezemati in coada furcii si emit judecati de valoare despre ceilalti.
Nu-i intereseaza nici ce face vecinul, nici cu ce se imbraca, nici ce consuma, nici cu cine umbla... la noi este mostenire genetica.
Am fost in mai toata Europa, cu exceptia catorva tari. Am stat in fiecare tara intre 4-8 luni.
In nicio tara nu am gasit atata voluptate in a dezbate despre proprii conationali.
De aceea nici nu se observa EPATAREA, pentru ca nu are cine sa o observe.

Anonim spunea...

Si mai este inca un aspect, deloc neglijabil:
cine sunt eu sa judec ce face celalalt cu banii?!
Cine sunt eu si in ce calitate emit judecata de valoare: romanilor le vor trebui n ani pentru a invata ce sa faca cu banii, atata timp cat nu vorbim despre banii contribuabililor?!

Ne mai miram de ce tabloidele au tiraj mare?! Pai sa nu ne mai miram, atata timp cat manifestam interes fata de ce mananca, ce imbraca, ce ... celalalt.
Aceasta mentalitate ne coboara spre limita inferioara a civilizatiei, nu modul in care-si cheltuie un individ necunoscut castigul lui la loto, grabindu-ne sa-i si dam lectii de management.

Danezu' dar si sudezu' cand scapa la bautura zace turta pe strada, dar vecinul lui care-l vede nu se grabeste sa stranga comitetul sa-i analizeze comportamentul, extrapoland ca ulterior sa spuna: cei mai multi danezi sunt betivani.

cora spunea...

pheideas si andreiradu voi nu va contraziceti...voi va completati unul pe altul...concluzia mea,din spusele voastre...mai avem multe de invatat..:))

Laura spunea...

Uita-te in jur, totul e spoiala! Nu e un cuvant prea frumos, dar n-am gasit unul mai potrivit. E in natura noastra sa punem mofturile la loc de cinste.