previziuni

Cum credeti ca va evolua societatea si economia romaneasca in perioada urmatoare ?
Astept din partea celor din josul paginii ipoteze si argumente. :)

O prima ipoteza o voi enunta eu.
Cred ca poporul roman se afla astazi in ipostaza pasagerului de pe Titanic, care constata ca nu sunt barci de salvare suficiente.
Va fi exact ce s-a intamplat atunci. Clasa privilegiata va lua barcile disponbile, iar cea saraca se va scufunda impreuna cu vaporul. In cazul in care nu va reactiona, bineinteles. Ramane de vazut ce va face capitanul de cursa lunga Basescu. :)

32 de comentarii:

fly2sky spunea...

Greu sa mai si previzionezi cand esti pe marginea prapastiei. Si mai vii si tu cu Titanicul... ca bine ai mai gasit asocierea :). La ce se anunta, clar se va iesi in strada ,multi poate din cei care chiar au crezut ca Basescu ar aduce o anumita echitate in societatea asta. Si acum se vede, nu a fost capabil sa faca nimic bun si acum nepuntincios..taie. De la pensionari, someri, copii, bugetari. Ca somerii de unde-au aparut..din minunatele masuri luate. Si aia de-au facut copii, unde le-a fost capul, de ce n-au fost responsabili si n-au previzionat ce vremuri ii asteapta. Capitanului cred ca pana la urma ii va sta un pampers in gat, si se va ineca si el.

Anonim spunea...

:)
Bun regasit, tuturor!
Previziuni?!
Nu pot decat completa spusele tale, Pheideas: barcile de salvare au fost deja "antamate", sunt cu numar, nume si pret.
Restul... "victime colaterale"!

La modul serios, cred ca Romania va avea un viitor sumbru, de altfel "teoria conspiratiei" tot vorbea despre "viitor de aur, tara noastra are", asa ca nu ma mira nimic.

Anonim spunea...

Azi am constientizat o data in plus ca presedintele (cel putin la noi)e doar o papusa goala pe dinauntru. Un actor pus in fata ca sa tina lumea ocupata, sa creeze spectacol si sa mentina iluziile calde, atata cat se poate. Acum ca a golit sacul cu minciuni, nu stiu ce ar mai avea de completat la tablou. Mi-e indiferent de fapt ce o sa faca el, dar cand ma gandesc cum isi frangea mainile, la alegeri, sa iasa presedinte... Si el si cei ce-l sustineau...
Ce va fi? Poate o noua "revolutie", mai stii? Cum vor rezista oamenii fara salarii, vor pleca la tara munceasca pamantul, poate?... Oare?...

pheideas spunea...

io sunt curios de unde s-o isca razmerita. chiar sunt fooooarte curios ! nu de alta, dar ca participant la revolutie, am vazut de ce a fost in stare poporul. mai bine zis, am vazut de ce nu e in stare. :))) m-am uitat la toate mitingurile. chiar azi am trecut pe langa cotroceni si erau adunati, cred ca freo 50 de pensionari. parca venisera la o partida de table. :) repet, n-am zarit inca demonstranti pasionati, motivati, ci doar cu zambetul pe buze.
daca se va isca ceva, si tare mi-e greu a cred ca romanul va pune vreodata mana pe par, cred ca se va intampla cand se va termina "suta aia de dolari". :)) nu-si va plati facturile, si ce ? pe vremea impuscatului traiam cu untura si mustar pe paine. credeti ca va avea cineva curaj sa-l scoata din casa ? sau sa-i taie curentul, gazele sau caldura ? tineti minte cand ne inghesuam in bucatarie la aragaz si 10 grade ? nici nu banuiti ce calitati zace in specia romaneasca. :)))

Anonim spunea...

Ba a fost scandal mare, la tv am vazut ca pe unii i-au luat cu ambulanta... Nu pareau deloc zambitori oamenii...
Eu ma intreb cum au trait pana acum cei cu pensii de 300 sau 400 de lei.

Anonim spunea...

:)
Ca bine zici, Pheideas.


@acuarele, cum au trait pana acum?
Pai i-au ajutat copii, pe cei mai multi, pe altii ii mai ajuta vecinii, pe altii nu-i ajuta nimeni si se sfarsesc tacuti si umili in casele lor urat mirositoare.

Frumos inceput al secolului XXI!
- batranii supusi unui tratament de eutanasiere elevat;
-copii fara viitor;
- adulti transformati intr-o masa amorfa, usor dirijabila, manevrabila, platita prost;
- biserica care tace si nu face absolut nimic, ba din contra, isi vede linistita de afacerile ei
O fi sau nu o fi acest secol spiritual?!

pheideas spunea...

Cine l-a ales pe Basescu ? Dar pe Iliescu ? In toamna era sa ma iau la bataie cu un pensionar, ca indraznisem sa zic ceva de marinar.
"Somnul natiunii a nascut mostri" ... somnul ! Acum s-au trezit ?

pheideas spunea...

@acuarele, am scris postarea inainte sa vad stirile. pe la 10, cand am trecut eu, nu erau mai mult de 50, adunati in fata portii.

@andrei, ai vazut raspunsul bisericii, cand au zis ca le taie fondul de spagi, pardon, de investitii ? ca romanul va avea in perioada urmatoare nevoie de locuri unde sa se roage. pai, ce i-a mai ramas ? de-aia avem asa multe biserici ! stiati ca numarul lor este direct legat de nivelul intelectual al unei natii ? :)

Anonim spunea...

:)
Pheideas, pe cine era sa aleaga romanii (indiverent de etate)???
Aceleasi personaje fac cu schimbul din cincinal in cincinal.
Nu avem altii, pentru ca din '90 smecherii au apucat haturile bine, iar de pofteste si altcineva la haturi, tre' sa fie ordonat, cuminte si SUPUS!
Priveste ce fac "independentii".
Imi vine sa-i iau la "balegar", scuzati-mi expresia.
Ce cauti acolo, idiotule???
Erai la psd! Ori stai la psd, ori du-te dracului acasa.

O replica pe masura as avea de dat Bisericii, dar ma abtin... :)

Suuper tare faza - numarul proportional cu nivelul intelectual al natiei! Nu o stiam. E o stire de stire.

Anonim spunea...

acuarele, nu numai "premiero-presedintele" nostru este o papusa gomflabila ...cu alcohol si alte materii prime, ci multi altii.
:)
Nu a golit absolut deloc sacul cu minciuni. Are permanent sacul plin, functie de moment, eveniment, necesitate!
Este o marioneta desavarsita, are talent, fler, capacitate in acest sens.

pheideas spunea...

@andrei, pai stii cum e .... cand iti pui speranta in Dumnezeu, te intereseaza mai putin ca sfintii sunt in parlament. :)))

Celestine Mihaela spunea...

Trai-ti-ar Oblio,
de-ar avea toti "Tzuguiala" in parlament, ar fi criza aplatizarii pe scara larga, ne-am vinde gumarii pe rosii romanesti si-am reasambla soba de teracota prin scolile metropolei.
Vb americanului "brush your teeth" s-ar reduce la un marketing morometan, genul: stau la o masa rotunda unde graul incolteste in verile absurde de iunie prelungit!
S-ar naste un popor "Obliorom" de conjuctura si am merge in pielea goala dar cu mintea tzuguiata ca un Vadim in renastere!
ca sa conchid,
Trai-ti-ar obliatiunea literara,
Maya

pheideas spunea...

@Maya, bine ai venit pe duel !

Anonim spunea...

Maya, bucurie ca te regaseste omul vie!
Noroc ca cei multi au capul patrat.
:)
Cred ca de aceea literatura ieftina a devenit produs de larg consum si se comercializeaza pe tarabele intesate cu de toate, in spatele carora stau "producatorii autohtoni" colorati.
De aceea cultura in spatiul mioritc se face in pasi de pinguin iar economia dupa colturi.
:))
Vad ca "pielea goala" inca este un lait motiv al tau.
Nu cumva ai participat la marsul nudibonzilor din Olanda?
O zi faina tuturor! :)

Buhul spunea...

Dacă nu ştiaţi, Patriarhia are rezolvarea pentru criză: "Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la lăcaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui lăcaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se autodemoleze, ajungând la deznădejde sau la dezumanizare"

@Pheideas: Asta că tot voiai să zici ceva despre biserică dar te-ai abţinut. Poate nu te mai abţii acum :))

pheideas spunea...

Ce efecte vor avea scaderea veniturilor ?
1. Scaderea preturilor. Ceea ce este un lucru foarte bun, in conditiile in care marfurile noastre erau de mai scumpe decat cele din vest. Iar o perche de bashcheti costa in China 20% din cat costa la noi. O sa ziceti - bun, dar europenii au subventii la agricultura....
2. Scaderea preturilor de achizitie la materiile prime. Pana acum, era loc berechet la carnea de pui, de porc si altele. Materia prima, furajele, veneau din extern si mai mult de 50% din carne si alimente inca se importa. Scaderea preturilor va duce inevitabil la nerentabilitatea importurilor - costuri de transport (acesta este motivul de crestere a pretului barilului de petrol in ultimul an, de la 40 la 70$). Iar producatoriii se vor orienta catre achizitii de pe piata autohtona. Ceea ce va fi un lucru bun, numai ca piata noastra nu poate acoperi cererea, si prin urmare se va orienta in aceasta directie.
3. In urmatorii ani, noile aranjamente se vor face pe piata mancarii. Este prima necesitate a omului sarac. Asa ca, este posibil ca in toamna sa avem rosii la 0,5 lei kg, asa cum bine stiti ca erau in urma cu zece ani. De ce s-au scumpit intre timp ? :))

pheideas spunea...

Continui sa am convingerea ca marea criza este fabricata. Principalul scop este oprirea "rasei galbene" din expansiunea ei. Iar marele beneficiu va fi reechilibrarea pietelor interne. Stiti foarte bine ca ... criza este datorata in principal externalizarii productiei pe piata asiatica, unde forta de munca a fost mai ieftina. Acest aspect a dus la marirea nr de someri in vest si cresterea chetuielilor cu asigurarile sociale. Datorita crizei, China a prosperat in ultimii 10 ani. Priviti Franta ! Exista o puternica tendinta de orientare catre rustic si Bio.

fly2sky spunea...

Nu sunt convinsa ca scaderea veniturilor va aduce si o scadere a preturilor. Clar va scadea consumul iar asta va duce imediat si la o scadere a productiei. De aici falimente, somaj...Se va simti o scadere mai mare a consumului in cazul bunurilor si serviciilor de care omul se poate dispensa, dar in ce priveste mancarea, rosiile, painea, laptele, cartofii, cererea va fi relativ aceiasi. Si lumea se va orienta spre produsele mai ieftine, asa ca si cei care cumparau pana acum rosii romanesti ca erau mai gustoase, constransi de buget vor opta pentru rosiile turcesti. Pana cand producatorii nostri nu vor reusi sa obtina costuri mai mici, iar asta e posibil numai prin investitii in tehnologie, nu vor putea scoate pe piata produse mai ieftine ca cele din import. Iar omul sarac se orienteaza spre ieftin, nu spre calitate. O anumita scadere ar putea veni de la intermediari, pentru ca acolo e adaosul mare. Per asamblu, vor probabil si scaderi de preturi, dar nu va fi favorizata astfel productia interna, ci dimpotriva.

fly2sky spunea...

Si apoi, intre noi si tarile din UE, cum e Franta, exista si asa o mare diferenta de venituri in conditiile in care pretul la mancare e relativ acelasi, daca ne mai scad veniturile..ajungem sa muncim pentru altii ca negrii pe plantatie

pheideas spunea...

@fly, ce spui tu se va intampla pe termen scurt, maxim 6 luni. O piata rezista perioada aceasta si am convinderea ca se va adapta. Eu vorbeam de stabilite economica pe termen lung, de tendinte ale economiei mondiale, de stabilizare a pietelor. Stiai ca preturile sunt o masura relativa ? Un kg de morcovi costa la Beijing 0.01$, la Bucuresti 1$, iar la NewYork 0,1$. Preturile sunt umflate sau dezumflate artificial prin manipulari ale peietelor. Daca tu reusesti sa-mi spui de ce la noi in '95 un kg de rosii costa 30 de bani, iar acum costa 6 lei, iti dau un premiu. :)

fly2sky spunea...

Mai intai, n-ai precizat in ce perioada a anului '95 erau rosiile 30 de bani, in mai sau in august (eu nu imi aduc aminte), pentru ca se stie ca preturile scad mult cand rosiile incep sa se coaca in toate gradinile, anul trecut ajunsesera pana pe la 2 lei pe kg. Si apoi puterea de cumparare a leului a scazut de nu stiu cate ori...

fly2sky spunea...

Credeam ca te referi la scaderea veniturilor in Romania, pe plan mondial sau in UE nu stiu cu cat scad veniturile..insa banuiesc ca la ei nu taie ca "desteptii" nostri.

pheideas spunea...

@fly, e globalizare ! Daca vrei sa stii ce va fi la noi, trebuie sa privesti in context general.

fly2sky spunea...

Si pornind de la ideea puterii de cumparare, daca preturile vor scadea intr-un ritm mai lent decat veniturile, puterea de cumparare va fi mai mica, deci o vom duce mai rau.

fly2sky spunea...

:) Da, in context general cei care o duc bine o vor duce mai bine, iar ceilalti mai rau.

pheideas spunea...

n-are cum ! preturile vor scadea intotdeuna odata sau mai repede decat veniturile. e legea pietei. nimeni nu risca sa ramana cu lamile pe raft.

pheideas spunea...

Hai la lupta cea mare, rob cu rob sa ne unim ... :)))

Anonim spunea...

bun regasit!
Preturile in Romania nu vor scadea.
De ce? pentru ca smecherii romani traiesc din specula, fie ca este ea alimentara sau de alta natura.
:)))
In Romania sunt salarii minime de 150 euro (ceea ce in uniunea europeana nu vei gasi, nici macar pensii sau ajutor de somaj, cu exceptia Bulgariei), iar preturile sunt egale sau mai mari decat in ue.
Timp de 20 de ani salariile s-au mentinut la nivelul subinferior pentru ca cei destepti sa faca buzunarul gras.

Uita-te ce se intampla acum in piete: stau cu zarzavaturile pe taraba, se ofilesc, se strica, dar ei nu lasa la pret.
De ce?
pentru ca le iau pe nimic, vand 15% din marfa si si-au scos banii + un venit bunicel. Le convine sa o arunce cand se strica.
:)))
Globalizare?
DA!
Dar in ce fel?
Asta-i marele semn de intrebare.
Unele tari vor fi periferia, iar Romania ghiciti unde se va situa?
:)

Anonim spunea...

Pheideas, lamaile acelea au pretul la noi pe piata de 3-4 ori mai mare!
Nu ai nicio cunostinta printre smecherii care fac specula cu alimente?

cata marfa vand pe factura, ai idee?
:)))

pheideas spunea...

vom trai si vom vedea !

elena spunea...

Anunt umanitar: Soarta a lovit crunt Polonia, tara prietena a Romaniei. In aceste momente grele, ar fi crestineste sa ne ajutam semenii aflati in necaz si sa donam ce nu ne mai trebuie si ce nu mai au ei: presedintele si guvernul!!!

pheideas spunea...

:)) ... destul de macabru bancul !