Manipulare si iar manipulare


România secolului XXI. Anul 2010.
Frământări de amploare creionează viaţa aceste ţări, în aceste momente.
De la firmitura de pâine până la "pedeapsa cu moartea".
În timp ce economia ţării se afundă cu totul în prapastia indiferenţei, sistemul educaţional şchioapătă, cel al sănătaţii este în comă, mass media aruncă subiecte "incendiare" pentru a-i dovedi a nu ştiu câta oară românului că este exact aşa cum il descrie ea şi nicidecum altfel, adică aidoma "vaxştirilor de la ora 17".
În timp ce profesorii fac grevă, guvernanţii şi prezidentul cad la picioarele FMI-ului, mass media este preocupată de subiecte vitale, cum ar fi "pedeapsa cu moartea"!
Sondajul "Pro" emocraţia, cu privire la introducerea "pedepsei cu moartea", a picat ca o mănuşa, în aceste momente de relaxare postVoicu!
De 20 de ani asistăm la o denigrare permanentă a romanului, astfel încat romanii au ajuns ei înşişi să se vorbeasca de rău, aici, pe plaiurile mioritice sau dincolo... unde-i duc paşii, fie ca turişti, căpşunari, medici, profesori de franceză etc.
Ba mai mult, unora le este "ruşine" să-si confirme naţionalitatea, pentru că s-a creat, în 20 de ani, imaginea român=hoţ, criminal, violator, intolerant etc (puteţi completa şi dvs. spaţiul de dupa egal.)
Şi, evident, nimeni nu-şi doreşte să fie identificat astfel.


Noul sondaj comandat de "pro" emocraţia CCSB-ului nu l-am gasit, însa toate ziarele vorbesc despre el. Nu am avut posibilitatea să-l vad integral, ci doar frânturi comentate de către diferiţi "jurnalişti".
Gandul; voxpublica; hotnews etc.

O altă fumigenă care va avea, evident, repercusiuni de imagine, atât în ochiul romanilor cât şi în cel al străinilor.
Respectul de sine va fi evocat peste câţiva ani, aidoma "bunului simţ" din ultima perioadă. Dar, va fi la fel de greu de "recuperat", după cum este şi "bunul simţ".
Retorica tuturor va fi sordidă, cum este şi azi, pentru ca nu poţi aştepta ca o valoare călcată în picioare cu buna ştiinţa şi ostentaţie, să renască precum... pasărea pheonix.
România, vrem să recunoaştem, nu vrem să recunoaştem, a devenit o ţară unde AMORALUL desenează destinul la tembelizor!

11 comentarii:

pheideas spunea...

Pane & circes ! Nu ma mai obosesc cu maruntisuri. Astept plugusorul ! :)))

AntiBlog spunea...

salutare
cred ca cel mai interesant si ingrijorator aspect la sondajul amintit este procentul celor care ar fi de acord cu pedepsirea penala a celor care au un ghimpe impotriva ortodoxiei.
oricum, noi sa fim sanatosi, si Sarbatori Fericite si tie si celor dragi !

pheideas spunea...

Se zice ca nivelul de cultura al unui popor se masoara in nr de biserici.

fly2sky spunea...

Q.E.D. - e ingrijorator cat de usor putem fi manipulati!! Si dupa ce ai facut un sondaj din acesta, in care intrebarile iti indicau raspunsul, il prezinti fara toate infomatiile, in asa fel incat rezultatele sa fie interpretate gresit, adaugi "efectul de turma", adica faptul ca oamenii tind sa se ia dupa opinia majoritatii, ce poate iesi???

Liliana spunea...

Intr-adevar, realitatea este ca multe opinii si conceptii se modeleaza izbitor dupa cele lansate in cadrul unui talk show foooarte ~original~ de la tembelizor sau in urma stirilor dupa un anumit post privat sau public... Cultura in prezent se face cu tembelizorul! Observ la copii tendinta de a devora pur si simplu emisiuni odioase si fara esenta, dar si unii adulti duc lipsa acuta de imaginatie ! Cica ii distreaza copios, dar ce este mai trist e ca iau drept reper monstruozitatile difuzate acolo! Ce e de facut? Copiii nu prea au invatat sa selecteze si iau totul drept normal, firesc, iar despre adultii care prefera radioshantul nu pot spune decat ca ma intristeaza!

Liliana spunea...

Faptul ca stima noastra de sine ca si popor este foarte scazuta ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne mobilizeze sa gasim cat mai repede solitii viabile ! Nu suntem doar cum s-a enumerat mai sus, ci avem si valori si meritam o viata mai civilizata din toate punctele de vedere!

Laura spunea...

Pe lumea asta exista doua categorii de oameni: cei care fac fapte bune si cei care fac fapte rele. Nimic altceva nu-i deosebeste pe oameni! Nici Nationalitatea, nici religia...Sunt si romani care duc o lupta crancena pt supravietuire, sunt si romani care o iau pe cai laturalnice, intunecoase, da' sigure! Am observat insa o decadere...

Laura spunea...

Nu mai exista buna crestere, nu mai exista bun simt, nu mai exista respect, pasiune, corectitudine, se mizeaza mult pe adaptare...Eu insa nu ma pot adapta! Simt ca nu imi gasesc locul!

Buhul spunea...

Ştiţi cum s-au scos ăia care au publicat sondajul ăla cretinoid? Cică au crezut că românii au simţul umorului şi al ridicolului. Oricum, sondajul avea nişte procente care puţea de la o poştă a făcătură.

Cît priveşte imaginea românilor n-am nevoie de televizor ca să-mi formez una. Văd zi de zi pe stradă. Nu ştiu despre altele cum o fi (criminiali, violatori), nu am info de primă mînă dar în ce priveşte intoleranţa, nesimţirea, agresivitate (nu neapărat fizică) le întîlnesc mai des decît mi-aş dori.

Dan Ioanitescu spunea...

Romanii nu sunt neaparat cei de la stiri sau de pe strada, cei pervertiti si perversi de care ne izbim noi, comentatorii. Faceti o plimbare de curiozitate prin Tara Hategului, Tara Fagarasului, Banat, Suceava.... Maramures.... Tara Oasului. Mai peste tot la o adica, dar cat mai departe de asfalt. Cred ca mai avem resurse.

Egregoru'i de vina.... mama lui de egregor national! :)

pheideas spunea...

Adica vrei sa spui ca romanul nu e "smecher" la obarsii ? Sa stii ca nu te cred ! :) Adica daca te uiti mai atent, nu vezi acea sclipire de siretenie si de falsa amabilitate ?