spaga la romani

Alaltaieri, pe un post TV, am urmarit o dezbatere despre "spagi". Cred ca i-a spus altfel, insa in esenta, era vorba despre judecatori, salariile lor, spagile nesimtite pe care le pretind si human nature. Un ziarist spunea ca judecatorii ar trebui motivati atat de substantial, incat sa nu mai fie nevoiti sa ia spaga. Nu e prima data cand aud propunandu-se asemena solutie, si vad ca unii, in micimea lor intelectuala, continua sa creda ca masura ar putea fi o rezolvare a fenomenului.

Parerea mea este ca apetitul unora pentru spaga, cel putin pe aceste meleaguri binecuvantate, tine de educatie si nu de satietate. Oricat de multi bani i-ai da, omul va cere si mai mult, pentru ca ... "are defect plutitorul". Stiti, plutitorul e mecanismul acela de la vasul de WC, care face ca apa sa nu dea pe-afara, cand se umple. In mintea vitei (scuze pentru comparatia cu candidul patruped), notiunea de prea mult sau suficient nu exista. Are deja o vila si trei masini, care e problema, poate sa aiba si zece !
De ce spun ca fenomenul isi are radacinile in educatie, pentru ca educatia te "inalta" deasupra lumii materiale si te face sa vezi dincolo ... Cei fara, nu au notiunea de prea mult sau prea putin. In dobitocenia lor ei nu cunosc decat "a avea sau a nu avea !".

Cunosc cativa doctori care iau spaga, dar nu pretind niciodata. Daca omul vrea sa dea, sa-si manifeste in alt fel multumirea, e bine primit. Asa mi se pare frumos.
Dar sa conditionezi actul profesional, in speta cel medical, sa conditionezi viata unui om, de cat si daca da, mi se pare crima cu premeditare.

De unde vine inclinatia semenilor nostri, dealtfel oameni absolut normali si fara semne miselesti pe chip, pentru a strange cat se poate de mult ? Cred ca radacinile sunt adanc infipte in glia strabunilor. Sutele de ani de saracie au lasat adanc intiparita in mentalul colectiv teama de a nu avea. Si ea se manifesta in cele mai nastrusnice moduri si momente, de la goana dupa mancare, pana la tonele de bani adunate in banci. Sa nu mai vorbesc de satisfactia de pe chipul saracului, cand isi spala masina de 20.000 euro in parcare.

Mi s-a intamplat sa surprind o scena, undeva la tara, intr-un catun amarat. Cineva adusese cateva lazi cu alimente. Nu a trecut mult si suflarea satului a prins de veste. Cu mic cu mare au dat navala sa apuce o conserva, un salam, o paine, de parca ar fi venit sfarsitul lumii. Ce m-a frapat, era ca odata cu saracimea satului venisera ci cei instariti, sa apuce si ei din bunatati. Era gratis doar.
Imaginati-va ca unul din acele personaje, sau odraslele lor, ajung intr-o buna zi judecator sau medic.

Ce parere aveti, poate fi eradicata spaga si cum ? Astept si alte pareri privind esenta fenomenului.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Daca sistemul de justitie din Romania ar functiona, poate ca s-ar schimba ceva. Dar nu dintr-o data.
Intai, ar trebui ca oamenii sa inceteze sa mai ofere. Sunt si cazuri in care indivizii dau fara sa li se pretinda, din obisnuinta, din orgoliu ("eu dau, sunt cineva, nu discut in acest sens").
Sigur, sunt si niste cazuri care fac exceptie, de exemplu in problemele medicale ce implica operatii chirurgicale. Acolo e stiut ca da toata lumea. Dau si medicii unii altora, si nu prea se uita sa zica: "Asta e colegul meu, nu iau de la el". Iau toti linistiti si impacati. La inceput sau la sfarsit.
Ar trebui umblat la salarii. Poate ca multi n-ar mai intinde mana daca ar avea un trai decent.
Ar trebui umblat la constiinte. Asta e partea cea mai grea, si nu stiu daca se va schimba vreodata ceva aici. Poate, peste vreo zece generatii, incolo...

pheideas spunea...

@acuarele, la constiinte si la orgolii. Atata timp cat unii vor sa fie mai egali decat altii, spaga nu va muri. Sunt doua aspecte, dupa parerea mea importante.
1. zece oameni stau la coada la ceva. Vine al unsprezecelea si se baga in fata. De ce ? Pentru ca nu vrea sa stea la coada. Si este dispus sa plateasca pentru asta. El vrea sa fie privilegiat, sa fie mai ceva decat ceilalti;
2. intotdeuna se va gasi cineva care va specula aceasta slabiciune. :)
E simplu ! Daca n-ar fi cerere, n-ar fi oferta.:)

Io tot nu inteleg, de ce exista aceasta mentalitate la romani, de a se baga in fata - la semafor, la doctor, la paine etc. De ce romanul are impresia ca daca da spaga este tratat mai bine ?
Si mai cred ca nu motivarea medicului ar rezolva spaga. Nu de potenta financiara a acestuia tine daca accepta sau nu mita, ci de propria constiinta. Sau de frica.

pheideas spunea...

Iertati-ma, dar eu tot cred ca daca omul n-ar da, medicul sau judecatorul n-ar lua. Repet, de ce vrea omul sa dea ? De teama ca nu este tratat corespunzator ? De ce a aparut aceasta teama ? Nu cumva este o deductie logica, cand vede ca cel de langa el da spaga ? Stiit ce e interesant, faptul ca 90% din semenii nostri considera spaga ca ceva firesc si o premediteaza, adica o strang din timp pentru "cazuri speciale". :))

cora spunea...

acuarele,oricat de mari salarii ar fi tot nu ar ajunge,luxul inghite nemasurat...iar pheideas..totul tine de bun simt si educatie...daca sunt al unsprezecelea la coada chiar daca am bani, astept din respect pe ceilalti..si de ce sa dau cuiva spaga pt ceva ?Persoana aceea este platita pt munca sa..atunci de ce sa platesc?uff..nu invatam nimic...

Liliana spunea...

Fenomenul acesta este cum s-a spus deja premeditat si cei care il practica au impresia ca vor fi privilegiati sau eventual vor obtine mai usor ceva. Exista o spaga de multumire, cum e cazul doctorilor care scapa de la moarte pe unii oameni sau ii scapa de unele boli si una preventiva, sa fie acolo ca nu se stie. Intrebarea, de ce se ofera acesti bani e justa si nu-mi vine in minte decat raspunsul : obisnuinta sau credinta ca acei bani sunt meritati pentru efortul depus, desi meseria implica si asa ceva. Faptul ca daca ar fi remunerati corespunzator nu ar mai primi este incert pentru ca ceea ce este oferit drept cadou nu mai poate fi considerat spaga nu? :) Oricum, cand e vorba de viata si moarte omul nu prea se mai uita la bani pentru ca atunci poate are un moment de sinceriatte absoluta si realizeaza ca nu mai au nici o valoare, astfel ii paseaza altora pentru a fi ei cu constiinta impacata...chiar daca o incarca pe a altora sau poate nu...

Anonim spunea...

Daca se lasa totul pe constiinta cea de pe urma a romanului - si cum constiinta nu doare, asa cum te doare o masea, sau un rinichi, sau alte cele - se pare ca ameliorarile se vor lasa mult si bine asteptate.
Mi-e greu sa ma pun in locul celui care "asteapta ceva" pentru orice lucru mic pe care il face. Pur si simplu nu inteleg felul acesta de a trai cu sinele propriu, cand stii pe ce cai ai parvenit si ce oameni frecventezi ca sa parvii in continuare... E o intreaga clica de indivizi care se sustin unii pe altii. Daca nu mai sunt acum directori, sunt inspectori sau viceersa. Acolo "sus" nimic nu se pierde, totul se transforma... Doar mentalitatile capata un fel de emblema prin care cei care o poarta se simt "alesi". Trebuie sa fii fraier sa nu vrei si tu, cetatean de rand, sa fii sef undeva. Macar unul mic de tot. Ca sa dictezi si tu altora, ca sa ai bani pentru a cumpara pe oricine si orice. Doamnele de vaza nu isi pot desprinde blanurile de pe umeri. Daca nu vorbesti despre vila ta sau despre casa ta de vacanta, sau despre masina nou achizitionata, nu existi. Asadar, la noi "a fi" se confunda clar si dureros, acut, cu "a avea". A fi in fata altuia. A fi in partidul "X", care te va sustine in situatii limita.

Da, omul de rand da de teama ca nu va fi tratat corespunzator.
Femeia care trebuie sa nasca da pentru ca medicului sa nu i se faca brusc rau si sa lipseasca de la operatia de cezariana, lasand-o in seama altuia, mai putin priceput. Am vazut cazuri tragice, cand copiii s-au prapadit din diverse motive de neglijenta, si mamele au plecat acasa cu mainile goale. E cumplit. E doar un exemplu... Tot salonul vorbeste in soapta despre spaga: "cat, cum, cand, cui..." Cine poate sa reziste?... Spitalul e o jungla. Supravietuieste cine poate...

Liliana spunea...

Daca sistemul in general cu toate mecanismele lui ar functiona la noi ar fi ceva...poate s-ar mai urni ceva in constiinta unora dar slabe sperante...

fly2sky spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
fly2sky spunea...

In primul si in primul rand tine de mentalitate, de constiinta asa cum ati spus. Si cum mentalitatea e greu sa se schimbe de la sine ar trebui un stimulent: exact, frica!!. Pana nu vezi 2-3 judecatori dati afara pentru ca au luat mita, cativa functionari si smecheri care incearca sa "rezolve" totul cu bani, amendati, nu o sa se schimbe nimic. Dar cine sa fac asta daca toti sunt corupti, nu avem si noi niste "Corrado Cattani"? Iar in spitale, pe bolnavi ii inteleg ca dau, pentru ca e sanatatea lor in joc, se mai gasesc si putini medici care ii trateaza si pe cei care nu dau. Insa daca iau medicii, de ce sa nu ia si asistentele, doar si ele isi fac treaba, de ce sa nu ia si femeia care matura, si infirmiera? Acolo ar fi utila supraveghere video :) Iar salariile ar trebui intr-adevar sa rasplateasca munca si performanta, si a medicilor, si a judecatorilor, insa sa fie raportate la salariile medii din Romania, nu la cele din alte tari, cat timp suntem toti in aceasta tara (vorba cantecului, "nu ne-am nascut in locul potrivit!"

Liliana spunea...

" Conştiinţa este "bine crescută", de obicei nu vorbeşte celor ce nu sunt gata să o asculte." Samuel Butler

Liliana spunea...

"Cred ca radacinile sunt adanc infipte in glia strabunilor. Sutele de ani de saracie au lasat adanc intiparita in mentalul colectiv teama de a nu avea. " Ar fi o explicatie plauzibila sau care ne-ar disculpa sau poate nu... Scopul scuza mijloacele ar zice Machiavelli si multi contemporani si-au luat drept motto sintagma.

Liliana spunea...

Saracie, mental sau atitudine ideea este ca se ia spaga si unii nu au urma de regret pentru acest lucru pentru ca deja acest lucru a facut istorie si a devenit ceva ce li cuvine doar anumitor muritori restul... cu Dumnezeu si constiinta.

Ultimus Romanorum spunea...

@Pheideas

Salut

Interesant...si care ar fi "rezolvarea" din punctul TAU de vedere?

pheideas spunea...

Mai tineti minte cum imediat dupa revolutie au disparut multe din spagi ? Era spaga la alimentara, la tigari, la functionarul de la administratie si altele.

Cum au disparut ? Simplu, nu a mai existat cerere, si prin urmare, nici oferta.
Pana in urma cu cativa ani, medicii de familie se bateau pe pacienti. Nu lua niciunul spaga.
Pe urma, brusc, o mica portita in legislatia concediilor medicale a facut sa apara din nou spaga.

Acum daca te duci la politie la inmatriculari auto, nu e nimeni. Rezolvi totul in doua ore. Mai tineti minte in urma cu patru ani, ce cozi erau si bineinteles, cati tablagii se ofereau contra-cost sa rezolve dosarul ?

Concluzie: cu cat ceva se gaseste mai greu, se va gasi intotdeauna cineva care sa-l ofere contra unui mic comision. Si bineinteles cineva sa-l cumpere.

Mi-a venit o idee ... ia sa dea posibilitatea omului sa-si aleaga medicul sau judecatorul. Exact cum e la avocat. Ia sa vedeti ce concurenta o sa fie. O sa mai ceara spaga, cand stie ca nu-si ia banul daca nu are pacienti, sau litigii ?
Cata vreme anumite servicii medicale sau juridice sunt platite de la buget, fara posibilitatea de alegere, va exista si spaga.

pheideas spunea...

Va povestesc o intamplare, petrecuta la Spitalul de Urgenta Floreasca prin 2000. Directorul spitalului, Bucur il chema, era un fel de zbir. Nu tolera nicio abatere. Aude el ca la salonul nu stiu care de pe ATI, o asistenta medicala isi neglijeaza bolnavii, in timp ce ea doarme. Ce credeti ca a facut Bucur ? Intr-o seara, pe cand era de garda, se strecoara intr-unul din paturi si incepe sa geama, simuland un bolnav. Nici o reactie din partea asistentei. Intr-un tarziu apare si respectiva, suparata foc si injurand, pentru ca o deranjase de la somn. Cand da cearsaful la o parte, pe cine vede in pat ? ... In momentul urmator i-a desfacut contractul de munca.
Deci, daca se vrea, se poate !

pheideas spunea...

Ca sa starpesti o buruiana, in loc sa-i tai frunzele, cumparand forfecute si montand camere de luat vederi, nu e mai bine sa ii tai radacina ? :)

Ultimus Romanorum spunea...

Bun...si concret, care este solutia?
Cine este de vina, coruptia sau coruptabilitatea oamenilor corupti?
Ca sa starpesti o buruiana trebuie sa o tai din radacina APOI sa plantezi alta "planta" in locul ei...Orice buruiana isi are rostul ei dar trebuie sa-i gasesti "utilitatea"...de acord cu tine, tai Raul din radacina, si...ce punem in locul "spagii"?

O zi buna

fly2sky spunea...

pheideas, ceea ce spui tu e aplicabil doar in anumite cazuri. In cazul judecatorilor si medicilor specialisti, ar fi nevoie sa se dubleze sau sa se tripleze numarul acestora, sa fie mai multe spitale dotate ca cele judetene, etc. ori asta ar presupunde costuri uriase. Medicii de exemplu, ii poti alege, insa tot la cei considerati mai buni mergi, care lucreaza in spitale mari si au acces la aparatura mai performanta. Sunt clinicile private care fac ceva concurenta, insa de obicei aici lucreaza aceiasi medici care sunt in spitale. In cazul nasterilor de exemplu, daca faci un calcul cat dai la fiecare intr-un spital de stat, ajungi la tariful practicat de o clinica privata, esti tratat cum trebuie si scapi de stresul de a imparti banii la unul si la altul. Numai ca in cazul complicatiilor tot la spitalele mari de stat ajungi. E adevarat se pot gasi si alte solutii, cum e aceea cu directorul zbir, insa cum pot pretinde directorii si medicii altora sa nu ia spaga, atata timp cat ei isi umplu buzunarele. Iar ceea ce se intampla in spitale e de proportii, incepand de la portar, infirmiere. Crede-ma, poti sta cu lunile in spital in aceleasi asternuturi, daca nu dai ceva sa ti le schimbe. Imi amintesc de o pacienta care efectiv isi adusese lengerie de pat de acasa, vazand cum stau lucrurile.

pheideas spunea...

@fly2sky, ai dreptate, asa e ! Sistemul e putred ! Si putreziciunea e generata de lipsuri, adica de lipsa ofertei. Bine, ca uneori lipsa e dirijata de sus, special ca sa se incaseze spagi, e alta problema.
Am avut ocazia sa interferez cu sistemul medica in trei ipostaze - sora mea e asistenta, cu Fundeniul si trei ingropaciuni si am lucrat pt Clegiul Medicilor cam zece ani. Medicii sunt o breasla aparte. Se spala unul pe altul si se scot bazma curata, cam in toate cazurile de malpraxis.


@Ultimule, mai da-ti si tu cu parerea, ca io am obosit. :)))

Anonim spunea...

:)
atata timp cat oamenii sunt prin insasi natura lor coruptibili, singura solutie viabila ramane tot LEGEA si aplicarea ei (forta coercitiei).
In Romania, PROBLEMELE sunt legile si aplicarea lor.
Celelalte tari au mai rezolvat din problemele din sfera spagii, insa la nivel inalt sufera si ele de aceiasi meteahna... insa miza este cu mult mai mare.

Anonim spunea...

Bogdan, cum rupi radacina buruienii?
:)
Si de ce ar trebui sa pui altceva in locul spagii?